Signell och Hagman om matchen: ”Det var en rolig prestation”

Henrig Signell i matchen mot Ryssland. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Sverige vann den första matchen i dubbelmötet mot Ryssland med 27-24 (14-13). Ett stabilt svenskt spel med fokus på ”det enkla” och en stomme rutinerade spelare visade vägen till segern.

Sverige var laget i ledarsätet under större delen av matchen. Och när Ryssland väl kom ikapp mot slutet av matchen så stod de gula upp bra och kunde segla iväg med segern framför de 2284 åskådarna i Eskilstuna.

– Vi har inte varit i Eskilstuna innan men jag tycker att vi borde åka hit oftare, det var väldigt bra stämning här idag, säger Nathalie Hagman efter matchen.

Hagman blev utsedd till matchens bästa spelare och satte sex mål framåt för Sverige. Som en av, och tillsammans med, de mest rutinerade spelarna visade hon vägen, trots att det hackade lite från och till med kommunikationen bakåt.

– Vi har mycket att jobba på och många nya ansikten. Så många av de äldre som ska ta mer ansvar nu. Det är en process.

Henrik Signell valde att coacha in den processen med att låta just de mer vana spelarna ta större ansvar i det första dubbelmötet med Ryssland.

– Det är ändå en stomme som har varit med innan. Och i och med att vi inte visste vart vi står och att vi är en hel del nya så behövs stommen på plan. Det går inte att kasta in alla direkt på den här nivån. Sen är det ett dubbelmöte och en ny match imorn, säger förbundskaptenen.

Stommen spelade ungefär tre fjärdedelar av matchen och varvades av med nya spelare. Positivt för Sverige var att alla verkade spela för varandra och från läktaren såg det i långa stunder ut som ett starkt svenskt landslag i en riktig tävlingsmatch

– Jag tyckte att det var en rolig prestation. Och även de som inte har varit med så mycket tar på sig större roller, det gläds man åt. Och att vi vann var ännu desto roligare, säger han.

Även Ryssland hade ett oprövat lag med många unga spelare. Men även Ryssland gick runt mycket på sin stomme där stjärnan Ana Sen spelade i princip hela matchen. Trots det såg Sverige ut som det starkare laget och fick lyfta armarna i luften efter slutsignalen.

Hur följdes er matchplan idag, tycker du?

– Jag tycker att vi höll den matchplanen som vi hade bestämt rätt så bra. Vi valde att inte fokusera för mycket på Ryssland, dels för att vi vill jobba på det som vi vill ha. Vi ville spela ganska enkelt och var ganska konsekventa i det, både i försvars- och anfallsspelet. För att minska bristen på tid tillsammans vill vara tydliga i det vi vill göra, säger Signell.