Lördagskrönikan eller Dags att byta ut gammal skåpmat?

Landskamper med festklädd publik bjuds vi på just nu. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35577

God lördagsmorgon! Nu är vi verkligen inne i en period som antingen består av ledighet eller massor av träning inför slutspel, kvalmatcher eller USMs sista steg. Landskamper blir det några av också. Igår mötte damlandslaget Ryssland i STIGA Sports Arena. Herrlandslaget kör på lite i april.

Utomhus är det gott om snö i de norra delarna medan vi här söderöver har massor av vårblommor uppe. När säsongen avslutats med det nygamla SM-finalspelet i maj är sommaren här. Även innebandyn avslutar nu. Bäst av sju i kvart och semi på herr och bäst av fem för dam (kvart och semi) samt en SM-finalmatch den 27 april. Parallellt kör ishockeyn sitt slutspel med femtioelvatusen matcher. Fotbollen drar igång sitt seriespel.

Det blir lite antiklimax för vad ska man prioritera? Vi brukar parallellt gå på damfotbollsmatcher när handbollssäsongen går mot sitt slut. Ett jäkla pusslande emellanåt. Man få välja vilka matcher som är roligast helt enkelt.

Skuru seriesegrare i årets SHE. Blir det SM-guld också? Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån.

För oss i Skåne bjuds det på massor av matcher i slut- och kvalspel. Annat var det när jag växte upp i södra Norrland. Oftast tog säsongen slut nu. Sådär strax innan påsklovet och den sista snön. Om slutspelet hörde man på radion för några handbollsmatcher visades nästan aldrig på TV om det inte var herrlandslaget förstås.

Sedan dess har internet och reklamkanaler gjort sitt intåg. Det har gjort handbollen mer synlig. Men konkurrensen med snöidrotterna är stenhård i TV-utbudet. För att inte tala om de utländska fotbollsserierna som har samma säsong som handbollen. De som du kan spela på på en mängd olika sajter.

Vi räknade en gång, min man och jag, hur många olika bettingsajter det gjordes reklam för när vi såg en deckare. Åtta stycken i en enda reklampaus. Det var varannan produkt. De flesta framhävde enkelheten i att få insatt vinsterna. I praktiken rör det sig om att dra pengar från dina bankkonton eller kreditkort.

Visst är det roligt att spela på olika saker. Att gissa hur det ska gå och se om man får rätt. Men alldeles för många blir beroende. Ett beroende som det fortfarande pratas tyst om. Man kan ju fråga sig varför?

Blir det ett nytt SM-guld till IFK Kristianstad? I den nygamla slutspelsformen bäst av fem? Fast de vinner kanske i tre raka? Foto: IFK Kristianstad

Inom handbollen märks det på SVTs textTV vilka ligor man kan spela på. Herrarnas högstaliga och allsvenskan, den spanska och tyska ligan. Sen har det blivit vanligt med den danska och franska herrligan. Å så finns damernas högstaliga och ibland den högsta danska damligan.

Det brukar få mig att undra över om det spelas handboll för damer i fler länder än Sverige och Danmark. Och varför damernas allsvenska inte går att betta på. Eller ens följa resultat och tabell på via text-TV. I mina ögon är det här som ojämställdheten blir synlig. Tydlig. Verklig.

Den som gör att din son kan försörja sig på sin idrott, men inte din dotter. Trots att de båda två spelar i någon av de två högsta serierna. Hur lång tid kommer det att ta att förändra det här mönstret?

Det mönster som gör att jag i vår lokala tidning på sportsidorna enkelt kan räkna artiklarna om damidrottare. Förhållandet är i bästa fall 70% herr och 30% dam. Och antalet kvinnliga sportjournalister är noll. År 2019. Räkna själv i din egen tidning så får du se.

Framtida handbollsproffs? A-pojkar i ett USM-slutspel för några år sedan. Foto: arkiv.

Det mönster som gör att sponsorer i första hand väljer herrlag eller individuella herridrottare. Även om damlaget eller den individuella damidrottaren levererar bättre resultat. Att klubbar fördelar sina intäkter olika av gammal inrotad vana. Baserat på kön. Att Svensk Elithandboll fördelar sina sponsorintäkter (svenska spel etc.) med 85 % till herrarna och 15 % till damerna.

Att domare och funktionärer får mindre betalt när damerna spelar. När man frågar förbundet varför blir svaret att det kommer mindre folk och intresset är mindre för damidrott.

Är det till en sådan här idrottsvärld du vill att din son eller dotter ska fostras in i? Att de aldrig kommer att få samma förutsättningar? Är det inte dags att byta ut gammal skåpmat och göra den här världen öppen för fler? För visst vill samhället att alla ska röra mer på sig, ha möjlighet att tjäna pengar på sin idrott eller är det bara i teorin?

Mina övriga krönikor
hittar du under Mer Handboll/Krönikor

16/3 2019 Javisst ja de ska ju också vara med!
9/3 2019 Att våga gå sin egen väg
2/3 2019 Vad väljer du?
23/2 2019 Alla dessa matcher
16/2 2019 Hur får du ihop ekvationen?
9/2 2019 Rastar du också din mobil?
2/2 2019 En katt bland hermelinerna
26/1 2019 Vinna till varje pris?
19/1 2019 Det intensiva spelschemat
12/1 2019 Drömmen om guld
15/12 2018 Det får mig att se rött
8/12 2018 Den underskattade glädjen
1/12 2018 De allra mest ifrågasatte
24/11 2018 Det där med skador stora som små
17/11 2018 Har du också ett handbollshjärta?
10/11 2018 På läktarplats?
3/11 2018 En handbollstränares vedermödor