Ryssland klara för EM-final – Vyakhireva gjorde 13 mot Rumänien

Anna Vyakhireva. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Ryssland är klara för EM-final. I semifinalen mot Rumänien kopplade ryskorna greppet i den andra halvleken och vann med 28-22 (16-15). Stor matchhjälte blev högernian Anna Vyakhireva som gjorde 13 mål.

Det var ett Rumänien som kom till semifinalen utan nyligen korsbandsskadade storstjärnan Cristina Neagu. Men rumänskorna stod ändå upp bra mot de tunga favoriterna från Ryssland. Ett effektivt skytte från Ana-Maria Dragut och skytteligatrean Eliza Buceschi bar laget fram till ledning med 11-8.

För Ryssland var det Anna Vyakhireva som bar laget på sina axlar. När anfallsspelet gnisslade var det bara att lämna över bollen till högernian som ryckte sig igenom och gjorde mål. Tack vare 23-åringen lyckades Ryssland ta tillbaka ledningen innan halvtid med 16-15.

I den andra halvleken började det ryska försvaret att fånga in rumänskorna och målvakten Anna Sedoykina rädda bollar, samtidigt som de tidigare så säkra rumänska målvakterna inte fick tag i skotten. Räddningarna förde med sig enkla kontringsmål för Ryssland som sprang ifrån till 22-18.

Därifrån blev det defilering in till slutsignalen och semifinalen för Ryssland. I finalen får man möta vinnaren mellan värdnationen Frankrike och gruppsegrarna i Grupp 1, Nederländerna.

Finalen spelas kl 17:30 på söndag. Bronsmatchen kl 14:00