OS-fredag: Sverige och Frankrike gör upp om finalplats

Carin Strömberg under gruppspelsmatchen mot Frankrike. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Imorgon spelar Sverige OS-semifinal mot Frankrike – en motståndare som Sverige spelade oavgjort mot i gruppspelet. Båda lagen imponerade stort i sina kvartfinaler och det här kan bli hur spännande som helst.

Sverige hade en flygande start på turneringen i en tuff grupp och har redan överträffat alla förväntningar. Förbundskaptenen Tomas Axnér och spelarna ser ut att ha hittat en perfekt formtopp till turneringen. Men Frankrike har bara blivit bättre och bättre och kanske borde det här ha varit de båda finallagen.

Sverige–Frankrike

Sverige har satt både anfallsspelet och försvarsspelet under i stort sett varje match. Båda målvakterna har varit bra, men kommer behöva vara på topp för att Sverige ska kunna nå finalen. Frankrike öppnade oväntat offensivt mot Nederländerna och det gäller att det svenska tillbakaspringet är aktiverat från början. Sverige kommer att behöva enkla mål och kontringsspelet blir en nyckel, när det franska försvaret är kompakt i det uppställda spelet. Så som Sverige har spelat, varit och uttryckt sig under OS, har de redan vunnit tittarnas kärlek – också utanför landet. Men det är ett lag och en trupp som inte verkar nöjda.

Norge–Ryska olympiska kommittén (ROC)

Den andra semifinalen ser på förhand lika jämn ut. Det är OS fyra bästa lag som är kvar och tampas om medaljerna. Norge flög igenom gruppspelet, men hade det tuffare mot Ungern i kvartsfinalen, vilket tyder på att Sveriges grupp var den betydligt starkare. ROC klarade sin kvartsfinal på ett – i slutändan – relativt bekvämt vis. De slöt sig som grupp efter storförlusten mot Sverige, och kom ut som ett nytt lag. De visar att de är ett landslag som det aldrig går att räkna ut och kommer med sänkta förväntningar på sig, men vind i ryggen, till den här semifinalen.

Fredagens OS-semifinaler:

(10.00) Sverige–Frankrike direkt i Kanal 5

(14.00) Norge–Ryska olympiska kommittén direkt i Kanal 5

Alla matcher sänds i Discovery+