Sverige får spela bronsmatch efter förlust i semifinalen

Grace Zaadi och Emma Lindqvist i OS-semifinalen. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Sveriges semifinal mot Frankrike blev en tät och jämn match. Det franska försvaret var kompakt och Sverige hade svårt att hitta rytmen. Frankrike kunde skaffa sig ett övertag i den andra halvleken och höll hela vägen. Sverige får nu spela bronsmatch.

Johanna Westberg öppnade målskyttet från straffpunkten efter ett genombrottsförsök av Jamina Roberts. Roberts gjorde sen det andra efter ett långt anfall, där fransyskorna såg oerhört fokuserade ut i sina försvarspositioner. Sverige visade tålamod med bollen och kunde gå upp i en 5–2-ledning efter åtta minuter. Frankrike hade svårt att komma till bra lägen och Jessica Ryde kom in och tog en straff.

En kvart in i halvleken ledde Sverige med 7–6 och några mållösa minuter senare var Frankrike ikapp. Amandine Leynaud var den mer lyckosamma målvakten, men fransyskorna drog på sig några utvisningar och Johanna Westberg var hundraprocentig från straffpunkten i den första halvleken.

Anna Lagerquist visade sin styrka också i anfallsspelet och fixade straff och satte sina lägen från linjen. Laura Flippes fick bra ytor på sin kant och Johanna Bundsen hade svårt att få tag på skotten. Efter Carin Strömbergs stenhårda ribbskott kunde Allison Pineau ge Frankrike ledningen för första gången i matchen (11–10).

Sverige bytte in Jessica Ryde men det franska skyttet fortsatte att vara framgångsrikt och Flippes hade stundtals gata framför sig. 15–14- till Frankrike efter de första 30 minuterna.

Johanna Bundsen öppnade den andra halvleken med en efterlängtad räddning men Pauletta Foppa kunde utöka den franska ledningen i anfallet efter. Jenny Carlson utnyttjade sitt korta inhopp med en lysande soloprestation. Efter en snabb kontring i anfallet efter kunde Nathalie Hagman kvittera och Sverige kunde sedan ta ledningen efter en kraftfull satsning av Emma Lindqvist.

Med tjugo minuter kvar drog Linn Blohm på sig sin tredje utvisning och fick se resten av matchen från sidan. Med sjutton minuter kvar och en fransk 20–19-ledning tog Tomas Axnér en timeout. Därefter utjämnade Jenny Carlson direkt.

Med tio minuter kvar och en fransk ledning med 23–21 tog Jessica Ryde ännu en straff och Sverige reducerade den franska ledningen till ett mål i anfallet efter. Jamina Roberts blev punktmarkerad men Sverige kunde hitta hyfsade lägen. Frankrikes inbytta målvakt Cleopatre Darleaux stod för en dubbelräddning och med fem minuter kvar hade det franska överläget växt till tre mål – och Tomas Axnér tog en timeout.

Slutminuterna rann iväg för Sverige. Jenny Carlson fortsatte att ta för sig och blev Sveriges bästa målskytt med sex mål. Men Frankrike  var för starka och får spela final. Semifinalen slutade 29–27. Sverige får spela bronsmatch på söndag klockan 04.00.

FRANKRIKE–SVERIGE 29–27 (15–14)
Frankrike: Grace Zaadi 7, Pauletta Foppa 4, Laura Flippes 3, Allison Pineau 3, Océane Sercien Ugolin 3, Chloe Valentini 2, Meline Nocandy 2, Estelle Nze Minko 2, Pauline Coatanea, Coralie Lassource, Kalidiatou Niakate.
Sverige: Jenny Carlson 6, Johanna Westberg 6, Jamina Roberts 5, Nathalie Hagman 3, Elin Hansson 2, Emma Lindqvist 2, Carin Strömberg, Anna Lagerquist, Mathilda Lundström.