Anna Lagerquist inför semifinalen: ”Ska trasa sönder deras anfall”

Anna Lagerquist i matchen mot ROC. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Imorgon spelar Sverige semifinal mot Frankrike. Det är en på förhand svårtippad match som har chansen att bli en klassiker – och förmodligen den hittills största matchen i spelarnas karriärer. Anna Lagerquist håller med om det i en intervju på Handbollslandslagets hemsida.

Anna Lagerquist har varit en gigant i det svenska försvaret under den här OS-turneringen. Jobbet hon gör hamnar lätt i skuggan av det fartfyllda anfallsspelet och spektakulära målvaktsräddningar, men tillsammans med Linn Blohm har hon bildat ett av turneringens absolut bästa mittlås. I kvartsfinalsegern mot Sydkorea kunde Sverige kontra sig till ett tidigt överläge, mycket tack vare att de sydkoreanska anfallen stoppades upp.

– Det kändes som att vi hade bestämt oss. Vi skulle bara till semi. Vi gjorde jobbet i 60 minuter och tog kontroll tidigt i matchen. Det blev inget spännande drama utan vi fortsatte och var trygga i vårt spel. Det var fantastiskt kul att gå till semifinal på det sättet, säger hon.

Anna Lagerquist är lagkamrat med den franska stjärnan Grace Zaadi (i Rostov-Don, med Per Johansson som tränare), som var väldigt aktiv i den franska krossen mot Nederländerna i kvarten.

– En jättehärlig tjej med mycket energi. Hon gillar att skoja utanför plan men på den är hon en riktig vinnarskalle. Hon är spelskicklig och skarp på att sätta andra i lägen. Men hon är även målfarlig själv. Grace är en ganska komplett spelare som vi behöver få stopp på.

På frågan om hur det svenska laget ska göra för att ta sig till final, svarar hon:

– Vi kommer fortsätta att spela vårt försvarsspel som vi tror på. Hålla det kompakt men aggressivt. Försöka trasa sönder deras anfall och hitta lätta omställningar.

Semifinalen mellan Sverige och Frankrike spelas imorgon klockan 10.00 och sänds på Kanal 5 och Discovery+.

Länk: Anna Lagerquist inför OS-semifinalen