Norge toppar tuff grupp

Marit Røberg Jacobsen (hör i Norges landslagströja) blev matchvinnare för Team Esbjerg. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.

Plus 31 i premiären var en parentes och uppvärmning, innan Norge gick vidare mot Slovenien. En kraftmätning i 30 minuter som bytte skepnad till en markering för framtiden när Norge gick på knock till 36–20.

Fyra europeiska länder har tagit poäng i grupp D. Serbien öppnade speldagen och har full pott efter storkross mot Kuba. I den sista måndagsmatchen gick Norge om med besked, först Slovenien i matchen och sedan Serbien i tabellen.

Det var jämnt med tendens till obekväma underlägen för Norge från start.  Ana Gros firade framgångar, både med prickskyttet från distans och läckra lobbar från strafflinjen. 

Gros nätade åtta gånger i första halvlek men Norge ökade försvarsinsatsen efter hand och nådde halvtid i knapp ledning, 13–12. 

Sedan ändrades det mesta, för att inte säga allt i Kumamoto.

Norge gick upp mot skyttarna, stoppade Gros och störde Slovenien på idel vägvinnande vis. Marit Røsberg Jacobse, Ingvild Bakkerud och Camilla Herrem gjorde enkla mål med finess. Stine Bredal Oftedal fångade försvaret på hälarna och Heidi Løke underströk sin betydelse för laget med hårt jobb inne på linjen under lång tid.

Slovenien tackade för sig långt innan slutsignalen och gick runt på många spelare trots det stora underläget. Det kommer viktigare matcher, men Norge tog ett stort kliv med hög kapacitet i sina blixtrande attacker.

Nederländerna tog vara på ytorna mot Angola
Grupp D innehåller också Nederländerna, som vill mycket med VM. De orangea bommade i början men tog snabb revansch med  hög träffprocent och stora ytor mot Angola.

Nederländerna har vunnit medalj i fyra raka VM och EM. Kampanjen i Kumamoto kunde fått en bättre start då Slovenien var utom räckhåll för de orangea.

Match två kunde de orangea styra bättre, Nederländerna utnyttjade ett lågt stående försvar i Angola och tryckte in bollarna. Lois Abbingh var en mäktig matchprofil när hon kunde stega ostört och lyfta från golvet med ett bett från distans som ingen annan.

Samtidigt satte sig inspirationsmålvakten nummer ett, Tess Wester i respekt utan att överkörning kom på tavlan.

Angola som nådde VM-orten sent med anpassning till japansk tid under turneringen blandade perioder av sämre samspel med anfall där Morten Soubaks landslag satte varandra fint i läge.

Framförallt var det niometarna Helena Paulo och Azenaide Carlos (nio mål) som fick njuta i avslutsögonblicken.

Matchen hade inslag av spänning. Angola kröp upp till tre mål mindre några gånger efter paus innan Nederländerna punkterade allt mot sista tio.

Klart slut med 35–28 och två poäng till de medaljvana spelarna som har höga ambitioner än en gång.

Frånvaron av Nycke Groot ställer dock till bekymmer som Nederländerna måste lösa om man vill hoppas på att gå långt. Trots 35 mål kärvade det i speluppbyggnaden också vid den första VM-segern.

VM (grupp A) 2 december
Kuba–Serbien 27–46 (11–25)
Angola–Nederländerna 28–35 (12–17)
Slovenien–Norge 20–36 (12-13)