Norge för starka i bronsmatchen

Sverige förlorade bronsmatchen mot Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Norge var för starka i bronsmatchen och gav inte Sverige någonting. Det blev en överlägsen seger mot ett svenskt lag som såg slutkörda ut redan i den första halvleken. Sveriges försvar kunde inte få tag på Norges energiska anfallsspel och matchen slutade 36–19 (19–7). 

Norskorna öppnade i ett rasande tempo och gick tidigt upp i ett par måls överläge. Sverige tappade en del bollar och det norska försvaret hördes mest och firade med armarna i luften efter varje framgångsrik aktion. Efter fem minuter var ställningen 5–2 till Norge, efter tio var den 8–4. Sverige såg inte lika energiska ut. Tomas Axnér tyckte att de spelade som om det vore en träningsmatch, sade han under en efterföljande timeout.

Jessica Ryde kom in och räddade direkt, men Sverige (både Johanna Westberg och Elin Hansson) hade stolpe ut. En kvart in i matchen sprack Linn Blohms enastående facit – hon har varit hundraprocentig i avsluten under turneringen – när hon lobbade över Silje Solberg och målet. Sverige nödgades ta ännu en timeout och tonläget var uppskruvat, men Norge gick upp till en 13–5-ledning och nog gick det att tänka sig att en och annan svensk TV-tittare tog beslutet att sova några timmar till istället för att bevittna det här.

24 minuter in i matchen var Sveriges effektivitet i avsluten nere på 37 procent. Det svenska försvaret fick inte tag på varken en utmanande Nora Mørk eller en välplacerad Kari Brattset. Svenskorna såg ut att ha respekt för motståndet och självklarheten i spelet, som de har skämt bort oss med under mästerskapet, var som bortblåst. Halvleken slutade 19–7 till Norge. Den norska inställningen – på gränsen till överpeppad – var i det närmaste ett brott mot god sed och fullständigt okänslig inför värnandet av grannsämjan. Det är en gåta att det här laget inte spelar final idag.

Ett tröttkört Sverige

När Sverige kom ut på planen efter pausvilan fanns intentionen där och i de första anfallen försökte de trycka, men norskorna fortsatte att köra på. Camilla Herrem gjorde ett enastående jobb bakåt och fotarbetet var påkopplat på samtliga norska positioner. Ställningen var 25–11 tio minuter in i halvleken. Linn Blohm missade fyra lägen i rad och svenskorna såg trötta och tyngda ut. Norge hade en 32–16-ledning med tio minuter kvar och matchen var avgjord sedan länge. Den slutade 36 –19.

Norge var för bra idag och imponerade i alla lagdelar. Mentalt var det otroligt starkt av norskorna efter den snöpliga finalmissen. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera till OS-bronset.

Det här var en olycklig avslutning på en lysande svensk OS-turnering. En jobbig match för spelarna att ha med sig som ett sista intryck från Tokyo. Förhoppningsvis kan de glömma den och fokusera på allt det andra. Det här var inte en nål som stack hål på något som bara varit en dröm. Sverige har kommit upp i en oerhört hög nivå under det här mästerskapet –  de gjorde det bara inte idag.

NORGE–SVERIGE 36–19 (19–7)
Norge:
Nora Mørk 8, Kari Brattset Dale 8, Veronica Kristiansen 4, Stine Bredal Oftedal 3, Stine Skogrand 3, Camilla Herrem 2, Henny Reistad 2, Kristine Breistøl 2, Marit Malm Frafjord 2, Silje Solberg, Marit Jacobsen.
Sverige: Johanna Westberg 4, Jenny Carlson 4, Jamina Roberts 3, Carin Strömberg 3, Linn Blohm 2, Elin Hansson, Mathilda Lundström, Anna Lagerquist.