Tidig söndagsmorgon: Sverige och Norge gör upp om bronset

Jamina Roberts har gjort en stark OS-turnering. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Imorgon spelar Sverige bronsmatch mot Norge – och det blir en tidig historia för nordiska TV-tittare: matchen startar klockan 04.00. Därefter spelas OS-finalen mellan Frankrike och Ryska olympiska kommittén (ROC).

Nu är det bara avgörandet kvar. De svenska spelarna och ledarna är tydliga med vad ett brons skulle innebära och att avsluta med en vinst i ett mästerskap är alltid en skön känsla. Men helt klart är att båda lagen är besvikna över sina finalmissar.

OS-bronsmatchen mellan Norge och Sverige är den 128:e länderna emellan på damsidan och det är våra grannar som har bäst facit. Medan Sverige vunnit 28 gånger har Norge vunnit 90 och de har en målskillnad på 2 446–2 037, enligt handbollslandslagets hemsida.

Den senaste officiella landskampen spelades i Japan inför VM 2019 och då vann Norge med 32–25. Inför OS möttes lagen igen, i en inofficiell träningsmatch, och Norge vann då med exakt samma siffror. De senaste svenska segrarna mot Norge i mästerskapssammanhang var 2017 (31–28 i VM i Tyskland) och 2010 (24–19 i EM i Norge).

Finalen blir – precis som hos herrarna – en repris från OS i Rio 2016. Den gången vann Ryssland med 22–19 – så revanschlystna fransyskor är att vänta. Trots att Ryssland (eller Ryska olympiska kommittén som dom heter i den här turneringen) är regerande olympiska mästare, ser de också ut att drivas av en viss revanschlusta. Efter de första matcherna i gruppspelet (med oavgjort mot Brasilien och storförlust mot Sverige) blev kritiken mot laget enorm på hemmaplan. Den f.d. förbundskaptenen Jevgenij Trefilov, som följde matcherna från läktaren, var inte nådig i sin kritik. Efter den matchen verkade han dock få mer inflytande på truppen och efter semifinalen var han minst sagt rörd. Ryskorna har rest sig och med Anna Vjachireva i spetsen, har de blivit ett helt annat lag mot slutet av turneringen.

De flesta är överens om att de fyra bästa lagen tog sig till semifinal. Morgondagens matcher kan sluta hur som helst.

Söndagens OS-matcher:

(04.00) Sverige–Norge direkt i Kanal 5

(08.00) Frankrike–Ryska olympiska kommittén direkt i Kanal 5

Alla matcher sänds på Discovery+