Montenegro vände bort Serbien – Sveriges semi-chans intakt men liten

Montenegro firar efter vinsten. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Montenegro och Per Johansson fortsätter att hugga ner tunga segrar i EM. Ikväll vände man och vann mot grannen Serbien med 28-27 (12-15). Därmed har Montenegro minst en tredjeplats i gruppen i egna händer.

Inledningen av första halvlek kunde ha spelats på Maui, för den bestod till stor del av Hawaii-handboll. Det gynnade Montenegro mest med sitt starka springspel och rörliga anfall. Montenegrinerna kom också till bra lägen i början mot ett serbiskt försvar med konsistensen av blöt wellpapp och tog ledningen med 7-4.

Då stärkte det serbiska försvaret till sig och Montenegro gick mållösa mellan minut 15-25. Serbien däremot fortsatte att göra mål och drog ifrån till ledning 14-10. Men det förekom även en del slarv från Serbiens sida, som Montenegro tog vara på och kom igen. Då var det oftast stjärnkanterna Mehmedovic och Radicevic som målade. Men det fanns en kant som var vassare.

Katarina Krpez-Slezak gjorde 12 mål på 13 försök och höll Serbien i framkant till ställningen 23-22. Men det såg hela tiden ut som en balansakt med porslinstallrik på en pinne, och till slut kraschade tallriken. Kraset kom i form av 15 tekniska fel mot Montenegros 6 under matchen.

Det ledde till att Montenegrinerna, med många stresståliga matchvinnare, vände på både stek och potatis och plockade på sig ledningen till 27-25 med fyra minuter kvar. Serbien skulle få en kvitteringschans i slutet men tränare Obradovic tryckte aldrig på time out-knappen och läget missades med sekunder kvar. Montenegro vann med 28-27.

Per Johanssons lag kan nu nå semifinal ifall Serbien slår Frankrike – vilket inte verkar så troligt. Däremot har Montnegro matchen om 5-6-plats i egna händer om de vinner över Danmark i sista omgången.

Sverige kan fortfarande gå till semifinal om Serbien vinner över Frankrike samtidigt som Danmark vinner över Montenegro.