Ryssland klara för semifinal efter ensidig affär mot Danmark

Rysslands Anna Vyakhireva. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Sverige fick förmodligen en något enklare resa mot Paris ikväll. Ryssland vann komfortabelt över Danmark med 32-21 (14-9) och är nu klara för semifinal inför matchen mot Sverige.

I ungefär fem minuter var matchen mellan Ryssland och Danmark spännande och jämn. Sen vred Ryssland upp tempot och försvann iväg till ledning 6-2 genom vänsterkanten Daria Samokhinas tredje mål dittills.

Annars var det högernian Anna Vyakhireva som hade kvar, och förstärkt, sin fina form från sexmåls-matchen mot Serbien. Den 168 centimeter långa 23-åringen satte nio av nio skott (!) och var extremt svårfångad för det danska försvaret.

Danmark hade heller inte hjälp av målvaktsspelet, som har varit en besvikelse under större delen av EM. Danska Sandra Toft och Althea Reinhardt rankades inför turneringen som ett av de vassaste målvaktsparen men såhär långt hittar man de båda långt knappt på topp 20 i målvaktsstatistiken.

Samtidigt spelade Anna Sedoykina starkt för Ryssland och danskorna såg inte alls tycka att det var kul att spela handboll i den här matchen. Ryssland höll dock fokus uppe och coach Evgeni Trefilov gestikulerade som om det gällde medaljer och evig ära när vänsterkanten Kuznetsova missade öppet mål vid ledning 24-15.

Det ryska laget även kunde kosta rotera på lite spelare i slutet och vinna med klara 32-21.

Det innebär att laget är klara för semifinal i Paris. Det innebär i sin tur att de skulle kunna passa på att vila spelare i matchen mot Sverige på onsdag. En match som Sverige måste vinna för att ha en chans på spel i Paris, antingen i semifinal eller i match om 5-6-plats.