Mellegård: ”Har drömt om att få uppleva det här”

Olivia Mellegård. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Knäskadan för drygt ett och ett halvt år sedan var allvarlig och det var inte säkert huruvida Olivia Mellegård skulle kunna ta sig tillbaka till topphandbollen. Igår kvitterade hon i slutskedet mot självaste Norge med en iskall lobb.
– Jag har drömt om att få uppleva det här igen, säger Olivia Mellegård till Handbollskanalen.

Det är dagen efter Sveriges starka prestation mot det som kallas världens bästa landslag. Olivia Mellegård är spelaren som ”alla” vill prata med efter hennes sena kvittering i lördagens match mot Norge. Det var knappast givet före mästerskapet att det skulle bli så – Mellegård var en av extraspelarna som togs ut till mästerskapet.

– Det var svårt att komma ner i varv igår, men så är det oftast när vi spelar så sena matcher och speciellt efter igår. Men det var bara kul att vakna upp idag, stämningen i laget är väldigt bra, säger Olivia Mellegård till Handbollskanalen.

Målet har det redan skrivits spaltmeter om, men vad såg du och tänkte du när du reste dig upp efter att lobben gått in?

– När jag reste mig upp såg jag att det bara var tre sekunder kvar på klockan så mitt fokus låg på att ta löpningen hem, men sen hörde jag slutsignalen gå. Jag fick lite rysningar när jag såg laget och sprang mot alla. Det blev lite kollisioner här och var, säger hon med ett skratt.

Det är inte så konstigt att Olivia Mellegård är en spelare i harmoni just nu. Det var nämligen inte alls givet att hon skulle vara i en position att få ta sista skottet i en VM-match mot Norge. Knäskadan hon ådrog sig under sommaren 2020 var den första riktigt stora motgången för vänstersexan.

– Det blev en ganska stor operation och sedan var jag utanför handbollen under lite mer än ett år. Min rehabilitering gick upp och ner, saker krånglade och det var väldigt jobbigt att vara i det när det gick motigt. Motivationen att komma tillbaka och spela handboll var på topp, men det tog lite tid att hitta sig själv igen som spelare. Det kan ta tid att komma tillbaka efter ett sommaruppehåll på tre-fyra veckor, men nu blev det väldigt mycket längre och jag behövde matcher för att komma in i det, berättar hon.

Vad var det som drev dig att ta dig tillbaka till toppen?

– Jag fick en oerhörd störning av rehabteamet, familjen, vänner och lagkamrater. De gjorde att jag kunde behålla motivationen. Jag ville så himla gärna komma tillbaka, men hur och när var lite svårare att säga. Jag har drömt om att få uppleva det här igen.

Målet som innebar 30–30 mot Norge i all ära, men det som stack ut ännu mer i Mellegårds spel, och har gjort under hela VM, är hennes försvarsspel som tvåa.

– Det känns tryggt. Jag tycker att vi har en bra försvarsfilosofi som passar oss tvåor bra där vi kan vara lite mer offensiva. Jag tycker att det blir väldigt roligt att spela på det sättet. Utveckligen inom handbollen är ju att det blir ett mer offensivt försvar och det passar mig bra, avslutar Olivia Mellegård.