Jessica Ryde – mästerskapsdebutanten som leder målvaktsligan

Jessica Ryde under träningslandskampen i handboll mellan Sveriges och Ungerns damlandslag den 28 november 2020 i Trollhättan. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Jessica Ryde har tagit steg efter steg till att bli en världsmålvakt. Nu leder hon räddningsligan i Danmark och har tagit platsen som en av två målvakter i svenska landslaget. Ikväll kan nästa milstolpe komma då hon kan göra mästerskapsdebut mot Tjeckien.

För två år sen satt Jessica Ryde med som reservmålvakt när Sverige spelade EM i Frankrike. Två dagar före VM 2019 i Japan petades hon från truppen som sista spelare tillsammans med Kristin Thorleifsdóttir. Nu är Jessica Ryde, och Kristin Thorleifsdóttir, tillbaka för att faktiskt få spela i ett stort mästerskap.

Spelåret 2020 har varit riktigt bra för Ryde, som nu har hunnit bli 26 år och definitivt har kastat av sig talang-manteln. I sin danska klubb Herning-Ikast har hon fått mer förtroende mellan stolparna och tackat med att rädda 43,2 procent av de 220 skott hon har fått mot sig, vilket är bäst i hela ligan.

– Jag har haft mer tid att bygga upp självförtroendet nu när man känner mer tillit från tränare och spelare. Jag mår bra av det, samtidigt som man kan bli taggad av att få motbevisa också. Men det är skönt att få lite snöre, att det kommer fler möjligheter, säger hon till Handbollskanalen.

Tillsammans med Filippa Idéhn i svenska målet har 26-åringen även möjlighet att ta sig vidare till huvudrundan med bra poäng, speciellt då både Ryssland och Spanien dras med skadebekymmer. Den chansen lär inte heller krympa ifall Sveriges målvaktsduo fortsätter att spela som de gjorde i genrepet mot Ungern.

Känner du dig mer trygg i landslaget också?

– Man är van vid fler spelare nu, man har lärt känna dem mer och så finns det nu fler spelare som man har spelat med i junior- och ungdomslandslag. Det ger lite extra trygghet. Och så har jag spelat fler internationella matcher nu. Helheten blir bättre för varje samling. Men det är första mästerskapet, man får ta det som det kommer.

Hur fungerar samarbetet med Idéhn?

– Det är jättebra kommunikation med Filippa. Vi delar erfarenheter med varandra. Sen har vi olika tankesätt om vissa saker, jag tror att det är bra.

Med den växande landslagsrutinen och toppsiffrorna i danska högstaligan debuterar Ryde in i turneringen som en erkänd målvakt, vilket kan innebära större press över axlarna.

Hur tänker du inför de kanske höjda förväntningarna?

– Jag bryr mig inte så mycket om vad media säger, jag håller fokus på mig själv. Det finns tillräckligt med press därifrån.