Fin start för Ryssland – stabil seger mot Spanien

Ryssland firar. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Den första matchen i Sveriges EM-grupp har spelats. Ryssland gjorde jobbet mot Spanien och vann med 31–22.

I förhandssnacket har Ryssland inte varit en av de största favoriterna till att ta hem EM-guldet i år, framförallt inte efter att storstjärnan Anna Vjachireva gått sönder. Men ryskorna visade mot VM-tvåan Spanien att de blir att räkna med även i år, även om det så klart är osäkert var Spanien egentligen står då de brukar blanda och ge från mästerskap till mästerskap.

Ryssland tog tidigt kommandot, men Spanien gav sig inte och ledningen för ryskorna i paus var endast 13–11. I den andra halvleken var det aldrig något snack om saken och Ryssland dominerade fullständigt. Spanien fick inte till något anfallsspel överhuvudtaget, även om Nerea Pena och Carmen Martin gjorde vad de kunde.

Ryssland vann till slut med 31–22 och fick därmed en perfekt start på mästerskapet. Det som imponerade mest i det ryska spelet var laginsatsen – det var inte en ensam utespelare som stack ut utan istället ett helt gäng som levererade.

I den andra av de tidiga kvällsmatcherna blev det tysk seger mot Rumänien. Tyskland vann med 22–19. I Rumänien handlade allt om Cristina Neagu, men världsstjärnan hade en tuff kväll och missade mängder av avslut.