Gulldén gör sitt femtonde mästerskap: ”Eller hur många det nu är”

Sveriges Isabelle Gullden under träningslandskampen i handboll mellan Sveriges och Ungerns damlandslag den 28 november 2020 i Trollhättan. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Som 19-årig Sävehofare gjorde Isabelle ”Bella” Gulldén mästerskapsdebut för Sverige i Peking-OS 2008. Som 31-årig världsspelare och småbarnsmamma kliver hon nu in i sitt femtonde landslagsmästerskap.

Du gör alltså ditt femtonde mästerskap?

– Ja, eller hur många det nu är. Jag har slutat räkna, lite kaxigt sådär (skratt), säger Bella Gulldén över ett coronasäkert telefonsamtal från Herning.

Men jo, det är 15 landslagsmästerskap för Sveriges ständiga stjärna. Tre OS, fem VM och nu går hon in på sitt sjunde EM. Mycket har hänt sedan debuten i OS för tolv år sen.

Vem var mästerskapsdebutant-Bella?

– Då var det bara fantastiskt och man var överlycklig att få vara där. Men man var också spänd. Jag kommer ihåg nån match när jag skulle göra en växel och bara ramlade ihop (skratt). Annars spelade jag typ bara när det var två minuter åt båda hållen, eller när Linnea (Torstenson) var trött.

Minns du ditt första mål i OS?

– Nae, jag minns mest några passningar och andra småinsatser.

Och vem var bästa mästerskaps-Bella?

– Det måste nog ha varit 2014 när vi tog brons (där Gulldén blev utsedd till EM:s mest värdefulla spelare). Innan det mästerskapet hade det inte gått jättebra men kroppen kändes väldigt, väldigt bra. Jag var helt fräsch och pigg, vilket kanske var senaste gången inför ett mästerskap. Vi började turneringen bra och det flöt på för mig. Det blev många mål och farliga passningar och man kom in i zonen under en tvåveckorsperiod. Man har väl haft några såna perioder i karriären men det syns ju mer i ett mästerskap.

Och vem är årets 2020-upplaga av Bella?

– Det har gått bra i klubben de senaste två månaderna. Jag gör inte lika mycket mål men jag har fantastiska spelare runtom mig i Brest som gillar att göra mål. Jag har lite mer den rollen som framspelare där och så tar jag inte straffarna längre, vilket märks i målstatistiken, som det gärna skrivs om.

Vill du göra fler mål?

– Vi har pratat i klubblaget om att jag ska gå på fler avslut.

Och i landslaget?

– I landslaget spelar vi mer utspritt på halvdistans. Då blir det mer att man kommer till min typ av lägen. Så vi får se.

Förutom att Bella Gulldén har växt som spelare har även familjen växt den senaste tiden. Tillsammans med partnern Linus Persson fick hon sonen Lias i juli förra året. Lias VM-debuterade redan samma vinter när han följde med mamma till Japan. Men på grund av pandemin får inte spelarna träffa sina barn under EM.

– Det är jobbigt, såklart. Men han har det ju hur bra som helst med mor- och farföräldrar och blir ompysslad. Det är väl mest det egna måendet och samvetet som tar stryk. Men det blir lättare med Facetime, och när EM väl sätter igång kommer det att rulla på mer, tänker jag.

Och till sist, hur mår kroppen?

– Bra! Jag har lite problem med foten men det är inget som hindrar. Det är standard att det alltid är någonting som värker.