Henrik Signell och Per Johansson inför matchen: ”Vi hade fullt upp utan Bella Gulldén”

Foto: Bildbyrån

Klockan 21:00 möts Sverige och Montenegro i EM:s huvudrunda. Det är tredje gången på två veckor som lagen möter varandra. Det är alltså två lag, och två tränare, som känner varandra väl. 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Under några dagar i Trollhättan och Göteborg så passade Henrik Signells Sverige och Per Johanssons Montenegro på att mötas i två träningsmatcher som förberedelse inför EM.

– Vi tränade faktiskt till och med tillsammans. Då kom man ju ännu närmre. Jag hörde ju hur Per tänkte och ville att de skulle agera i vissa situationer och vise versa. Men det är inte så att spelare eller lag bara kan en sak. Så det är klart att vi vet hur de spelar men det handlar också om att utvärdera de här tre matcherna i EM, säger Henrik Signell.

Per Johanssons lag kommer till huvudrundan med noll poäng jämfört med Sveriges två. Montenegro vann sin första match mot Slovenien för att sedan förlora en nagelbitare mot Ryssland med uddamålet och med fem mål mot Frankrike.

– Vi har spelat mot de två bästa lagen i världen och nu ska de andra lagen möta dem också. Så det är jämnt i gruppen där fyra lag har två poäng. Vi möter dessutom de lagen som har två poäng så det är helt öppet för oss, säger Per Johansson.

Vad gäller det att ni får till för att vinna mot Sverige?

– Det är det systemet i försvaret som vi måste få till. Sen vet vi, eller det vet ju alla, att Sverige vill spela med fart och de kan byta mer än vad jag kan göra. De vill sätta upp tempot rejält med tanke på att de har bra målvakter med bra kast och bra kontringsspelare.

– Vi hade fullt upp att slå Sverige utan Bella Gulldén, så det finns ingen underskattning från vår sida på något sätt. Alla hos oss är väldigt på det klara med att Sverige är ett bra landslag.

Det finns även gott om kvalitet i det montenegrinska lägret. Främst på vänsternio-positionen där Djurdjina Jaukovic håller till. 21-åringen gjorde totalt 20 mål på två matcher mot Sverige i träningsmatcherna och i EM har storskytten fått in 21.

– Hon är mäktig, säger Henrik Signell.

– Hon tar mycket ansvar, mycket skott. Vi hade svårt att stoppa henne i våra matcher men det går inte att punkta bort någon helt, då kommer någon annan in och gör mål. I fotboll går det ju bättre att springa en halvmeter från Messi och få bort honom.

Det hjälper inte, flikar Aftonbladets Johan Flinck in.

– Hehe, nej, det var en dålig jämförelse. Men Maradona kunde man sparka förr i tiden i alla fall. Så funkar det ju inte här. Sen är det klart att vi ska ha en tuff bevakning på henne. 

Under träningsmatcherna tyckte Henrik Signell att Sverige hade problem med att suga tag i det montenegrinska anfallsspelet. Just det fysiska försvarsspelet har dock sett bättre ut för Sverige.

– Det tycker jag att vi har förbättrat under stora delar av turneringen, dels i första halvlek mot Polen. Vi måste vara fysiska av oss mot Montenegro och rent generellt.

Fysiskt försvar är inget det råder brist på i Montenegro. Inför mästerskapet ville Per Johansson att hans försvar skulle vara ”jobbigt och äckligt” att möta. Det tycker Montenegros förbundskapten att laget har fått till jämfört med träningsmatcherna i Sverige.

– Vad jag tar med mig från träningsmatcherna är vårt väldigt fina anfallspel och kontringsspel. Men jag tar också med mig ett försvarsspel som jag var långtifrån nöjd med i Sverige. Det har vi förbättrat nu i EM efter Slovenien-matchen, säger Johansson.

Lagen som alltså till och med tränade ihop inför mästerskapet ska nu mötas i huvudrundans första omgång. Det ska bli intressant att se hur de två förbundskapterna och de två lagen, som just nu känner varandra så väl, tar sig an matchen.

Och även om de två lagen dansade zumba tillsammans på sociala medier inför mästerskapet, så lär det snarare bjudas på en mer aggressiv form av tryckare ikväll.

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here