Bara tre lag har gjort färre mål än Sverige: ”Vi har tvekat lite”

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Ikväll möts Sverige och Montenegro i första omgången i EM:s huvudrunda. Sverige har tagit sig dit genom två uddamålsvinster mot Serbien och Polen. Däremot har den svenska offensiven hackat – något som Nathalie Hagman och Olivia Mellegård vill ändra på.

Den starka svenska defensiven, tillsammans med ett stundtals bländande målvaktsspel, har resulterat i att Sverige släppt in 73 mål på tre matcher. Förutom Serbien, som har släppt in lika få, är det bara Frankrike och Ungern som har släppt in färre.

Samtidigt är det bara Polen, Kroatien och Tjeckien som har gjort färre mål än Sveriges 74 i årets EM-slutspel.

– Vi har inte hjälpt varandra framåt så mycket som vi brukar. Det har varit både dålig tajming och tempo. Vi brukar göra många mål och släppa in för många mål men nu har det varit tvärtom. Så vi vet att vi kan spela att bättre anfallsspel, säger Nathalie Hagman.

Vissa har även pekat på att ni inte satsar tillräckligt hårt i luckan, håller du med om det?

– Vi har tvekat lite där, och när en börjar tveka så börjar den andra och den tredje också att tveka. Då kommer tajmingen av sig. Så ja, vi måste kliva mer på mål, säger den svenska stjärnan.

Hur många poäng av fem skulle du ge dig själv hittills?

– Oj. Det är inte så många. Jag vet att jag kan mycket bättre. Sen kanske jag inte har missat så mycket, det är väl mer att jag har hamnat lite fel och inte gjort så mycket. Så jag hoppas att kunna bidra ännu mer.

Ett offensiv del som kan förbättras är det svenska kontringsspelet. De snabba svenska första- och andrafas-kontringarna har det pratats oroligt om från motståndarlagen inför EM. Men såhär långt i EM har Sverige inte fått till det vanligtvis välfungerande snabba målen – dels på grund av att lagen är medvetna om det.

– Men jag tänker att vi ska utnyttja kontringsspelet mer, speciellt mot Montenegro. För de är också väldigt bra på att trycka upp bollen, så då vi kan utnyttja det i deras hemspring, säger Sveriges vänstersexa Olivia Mellegård och fortsätter.

– Vi har ju en ganska bred trupp att sätta in. Montenegro kör lite mer med några fasta spelare på niometer och speciellt på kanterna. Då tror jag att vi kan trötta ut dem.

Varför har ni inte kommit till så mycket kontringar tror du?

– Svårt att säga. Det handlar om vilka löpvägar vi väljer och hur man gör sig fri för att få ett läge med de beteenden vi har i våra uppspelsfaser.

Hur då?

– Man kan springa ifrån försvaren för att dra på sig den och så kan nästa spelare springa i den lucka som öppnas upp där. Sen handlar det om tajming när man ska tjuva och hur nära bollen ligger till hands för målvakten. Montenegro är duktiga på diagonalpassningar så då blir det svårare att tjuva, säger Sveriges vänsterkant.

Vad har du annars för minnen från Montenegro-matcherna inför EM?

– Det hände väldigt mycket i de matcherna. Det kunde hända annat än de vanliga rörelserna och istället bröt Montenegro ofta av med falsk rundgång, kant-inspring och att utmana ettorna mycket.

Blågult förlorade lagets två träningsmatcher inför EM mot just Per Johanssons Montenegro. Den första matchen i Trollhättan vann Montenegro med 30-28 och den andra i Göteborg med 32-30.

– Sen är det två väldigt olika saker – träningsmatch och match i ett mästerskap, säger Nathalie Hagman och fortsätter.

– Nu är det huvudrundan och vi har hamnat i en svår grupp med tre väldigt väldigt bra lag, men det är bara kul. Det är nu det roliga börjar.