”CK” tror på Sverige: ”Förväntar mig att vi krigar om semifinal”

Sverige. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Nästan inga förhandstips placerar Sverige som ett topplag i EM. En som däremot tror stenhårt på Sverige är BK Heids tränare Christer ”CK” Karlsson, som tippar Sverige som trea. – Varför ska inte vi kunna prestera? Jag förväntar mig att vi är med och krigar om semifinal, säger profilen till Handbollskanalen. 

I förhandstipsen handlar det om de vanliga nationerna: Norge, Frankrike, Ryssland, Tyskland och Danmark. Sverige då? Nja, där verkar den allmänna inställningen vara att det kommer att bli tufft för Tomas Axnér och hans lag. De flesta verkar tippa att Sverige tar en seger i det första gruppspelet och att de sedan förlorar samtliga matcher i huvudrundan. Även från landslagets håll har förväntningarna tonats ner.

En som är mer positiv kring Sveriges chanser är Christer Carlsson. ”CK” tippar Sverige som trea i EM (se tweeten nedan) och för Handbollskanalen utvecklar han sina tankar.

– Det är samma sak på upptaktsträffen till SHE där många säger att de är nöjda om de hamnar på plats 8–10. Det kan man ju inte säga varenda gång, säger han.

– Nu är snacket kring landslaget att vi har några nya, men det har alla lag alltid. Vi har många som har varit med länge: Idéhn, Roberts, Gulldén, Hagman, Blohm, Lagerquist och Strömberg för att nämna några. När är det dags? Det enda nya vi har på nyckelpositioner är förbundskaptenerna, men de är knappast några duvungar.

Men hur ska Sverige lyckas komma före lag som Ryssland, Rumänien, Spanien, Tyskland och Danmark för att nämna några?

– Nationer som Ryssland och Frankrike satsar ofta mer på OS och VM, detsamma gäller Rumänien. Sen förstår jag att det kommer att bli tufft i huvudrundan, men varför ska vi helt plötsligt vara nöjda med att enbart gå till huvudrundan? Varför inte ta i lite? Jag tycker inte att vi är sämre än Ryssland som har flera avbräck, jag tycker heller inte att vi är sämre än Danmark och Tyskland.

– Det är Norge som är överlägsna, i övrigt har vi goda chanser att ta oss till semifinal. Ja, Bella och Jamina har nyligen fött barn, men de är uttagna eftersom de är tillräckligt bra.

Vad gillar du med det svenska laget?

– Mixen mellan de rutinerade och de unga som är med och utmanar. Jag tror att en spelare som Elin Hansson kan få ett genombrott. Ibland säger man att SHE är en för dålig liga, men Elin kan inte hjälpa vilken liga hon har varit i och hon har varit så in i helvete bra i höst. Jag förstår att det är en stor skillnad på att spela i SHE och internationellt, men Hagman har också spelat i SHE en gång i tiden, säger CK.

Det är knappast unikt för handbollen att Sverige nederlagstippas utan det sker även i andra sporter. CK tar upp fotbollen som ett exempel.

– Är det inte typiskt svenskt? Jag uppfattar det som att det är ännu mer så på damsidan och kan reta ihjäl mig när det kommer till damfotbollen. Vi har ett landslag som är bland de bästa i världen och ändå är snacket att Slovakien borta är en tuff match, trots att våra spelare hade behövt bryta benen för att Sverige skulle förlora. Kan man inte säga någon gång att vi kommer att vinna, frågar CK retoriskt innan han avslutar.

– För mig är det nästan ofattbart att tillåtas att ligga så lågt. Varför ska inte vi kunna vara med och prestera i EM? Jag förväntar mig att vi är med och krigar om semifinal.