EM-special: Frändesjös förstasexa – ”Svagaste starten på 18 år”

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-EM 2018. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1) Hoppet lever i Norge

Norges start på EM-turneringen var den svagaste på 18 år, två förluster i första gruppspelet och landet var i chock. Men nu efter en match i «main round», 38–25 mot Ungern är det andra tongångar och jag tror faktiskt att Norge kommer lösa det. De kommer att vinna sina två återstående matcher mot Spanien och Nederländerna, men de måste få hjälp på vägen.

I dag vill de att Ungern skall vinna mot Tyskland i en helt öppen match samt att Rumänien ska fortsätta sin segerrad mot Nederländerna. Trillar de resultaten in så ökar chanserna radikalt och allt är på väg att bli som vanligt igen …

2) Les Bleus est formidable 

Världens bästa försvar är inte längre världens mest utvisade, utan numera följer de herrarnas linje, med att vara lite mer följsamma och läser av motståndarens intentioner. Visst kan de fortfarande spela brutalt men det fula spelet har ersatts av skicklig positionering. Kontringarna har också vässats, kanske inte den kollektiva delen, och det är inte någon lätt sak att ta emot sex stycken framstormande fransyskor.

Kraften, farten och den individuella skickligheten de flesta fransyskor besitter är svår att ta in, omöjlig för andra länders spelare att träna upp men likväl en av handbollens mest sevärda moment. Anfallsspelet är svårtolkat, de praktiserar vissa rörelser slentrianmässigt, för att därefter gå på individuella utflyktsmål. Ibland med Lacrabere över zon, ibland med Minko på genombrott, ibland med Kanors extrema hoppskott och ibland letar sig bollen hela vägen ut till deras högkapabla kantspelare. Varje gång är ett äventyr i sig utan manus och det är alltid lika oförutsägbart.

Sist men inte minst, Amandine Leynaud, just nu är hon bara bäst bland världens målvakter! Ovärderlig för Frankrike, 38 % i räddningsprocent, en mästare på att hitta position och väntar ofta ut skyttarna …

3) Kompetente Krumbholz 

Han är alltid glad, alltid i rörelse och alltid en ledare som skapar stor delaktighet. 60-årige Olivier Krumbholz ger alla sina spelare rejält med speltid och tack vare detta orkar laget springa konstant under sextio minuter.

I Norge så ser vi nu generation anfall, innan denna var det generation försvar och i framtiden är det fokus på att hitta långa spelare som är bra i försvar och med någon spetskompetens. Det låter som Norge kan börja leta i Frankrike, för det är just de egenskaperna som kännetecknar Krumbholz spelare. Långa, försvarsskickliga och med extrema färdigheter.

Olivier var landslagstränare för Frankrike under åren 1998-2013 och kom tillbaka 2016, från 2016 och fram till idag har han tagit EM-brons, OS-silver och ifjol VM-guld, en mycket kompetent coach. Laget har en tendens att starta svagt i turneringarna och gå i mål som starkast, så är känslan även denna gång, att Krumbholz skruvar upp nivån match för match.

4) Omöjligt uppdrag 

Först och främst måste Sverige tro på att Frankrike kan besegras. Fransyskornas självförtroende är orubbligt för tillfället och det krävs både mod, list och tur om Sverige ska gå vinnande ur striden.

Detta tror jag blir viktigt idag: 

* Stå kompakt i försvarsspelet, ta inte för hög höjd på Minko och Zaadi, de vill ha ut sina försvarare och gå på genombrott. Frankrike har fyra sylvassa kantspelare som är väldigt säkra i sitt kantläge. Se upp för Lacrabere, hon smyger över zoner och skyddar ofta sin vänsterarm innan skott kommer.

* Utnyttja att kontringen maximalt. Blir det inga mål i första fasen så är andra fasen minst lika viktig, då fransyskorna inte hunnit organisera sig.

* I det svenska anfallet, få det franska försvaret i rörelse. Utnyttja planens bredd, runt tvåorna brukar det finnas mer plats. Tranborg/Hansen i Danmark visade mod och tog flera dueller mot Frankrike, viktigt att de svenska spelarna vågar detta.

* Spring hem. Frankrike löper hela tiden och alla är delaktiga. Det svenska hemlöpet blir därför viktigare än de offensiva omställningarna.

* Till sist, målvaktsmatchen, kan Sverige hålla den jämn så är mycket vunnet.

5) Fantastiska fyran

Superstjärnorna Neagu, Dmitrieva, Edwige och Oftedal – det är bland dessa spelare som jag tror vi hittar vinnaren av EM, ingen överraskning givetvis. Neagu är som vanligt grym, skjuter inte bara hårdast i världen utan är även suverän i det kollektiva spelet och löser även försvarsrollen på ett bra sätt. Det är ren och skär magi att se Dmitrieva spela handboll. Blicken, de atletiska rörelserna, det rappa skottet och hela tiden den självklara matchvinnaren. Det är hon som ska leda Ryssland till toppen. 

Som vanligt har Frankrike en försvarschef med, i detta mästerskapet är det Beatrice Edwige som styr den franska enheten. Hon spelar ofta på gränsen, har en riktigt bra timing och tröttar ofta ut sina motståndare, likt en boxare. Det brukar sluta med att motståndarna inte orkar återvända till Frankrikes mittförsvar när matchen lider mot sitt slut. 

Stina Bredal-Oftedal är Norges nyckelspelare nummer ett. Hon har de snabbaste fötterna i turneringen, tar alltid rätt beslut och är lika bra på att göra mål som på att friställa en medspelare. Det är en fröjd att titta på henne och mardröm för en ensam försvarsspelare …

6) Serbiskt smygläge 

Serbien har nu ett perfekt läge att slå till när de flesta minst anar det. I den sista matchen mot Danmark föll flera pusselbitar på plats. Lekic visar att hon fortfarande är på den absolut högsta nivån, runt sig har hon två ypperliga kollegor i Stoiljkovic och Lavko, på högerkanten skytteligaledaren Krpez och Pop-Lazic/Cvijic på linjen är det bästa paret i turneringen. Frågetecken på Tomasevic i målet, hon har rutin men hur hög är kvalitén? Vad Ryssland mönstrar vet vi, och laget har redan vunnit klart mot Frankrike i match ett. Favoriter idag, javisst, men här tror jag att en överraskning kan ligga på lut …

Bänken

Milana Raicevics knuff på Daniela Gustin i slutskedet av Sverige–Montenegro. Ingen hård knuff, men i just den farten kan det uppstå förödande skador, vilket det gjorde den här gången. Korsbandsskada och 6-9 månaders konvalescens. Jag hade hoppats att denna typ av tilltag var borta, men dessvärre inte… 

Sändningstider:

Söndag:
14.00, TV3/Viaplay: Sverige–Frankrike
17.55, TV10/Viaplay: Serbien–Ryssland
14.55, Viaplay: Ungern–Tyskland
17.55, Viaplay: Nederländerna–Rumänien

Måndag:
17.30, TV10/Viaplay: Danmark–Ryssland
20.30, TV10/Viaplay: Serbien–Montenegro

Tisdag:
17.55, TV10/Viaplay: Spanien–Rumänien
20.55, TV10/Viaplay: Nederländerna–Norge