Sverige förlorade mot Montenegro – tuff fortsättning väntar

Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Sverige förlorade sin första match i huvudrundan mot Montenegro med 28-30 (14-18). Montenegrinerna, ledda av Per Johansson, tog därmed sin tredje seger på två veckor över svenskorna. Framförallt var det lagets kanter som slet upp ett rejält hål på de svenska EM-drömmarna.

Det här var inte Sveriges kväll. Trots att Sverige, med Elin Hallagård från start istället för skadade Sabina Jacobsen, effektivt fick stopp på Montenegros storstjärna Djurdjina Jaukovic så regnade det in mål i den svenska kassen. Farligast var de sylvassa kanterna Mehmedovic och Raicevic som sprang och kontrade och sköt och lobbade och japanade sönder Sverige.

Sveriges anfall hade lite mer lycka, åtminstone i första halvlek,  där Jamina Roberts stod för de flesta satsningarna i luckan, Bella Gulldén gjorde flest mål och kantspelarna Mellegård och Gustin var säkra i läget. Även Hallagård visade att hon ville satsa fullt ut i sin EM-debut och Sverige tryckte hårt på henne vid avkast. Hallagårds kväll slutade dock snöpligt med ett rött kort efter tre tvåminutare varav den sista kom på ett felaktigt byte.

Men förutom ljusglimtar så var det svenska anfallet inte på topp och stoppades effektivt av ett tufft motståndarförsvar och målvakten Marina Rajcic som räddade över 40 procent av skotten.

Sverige skapade nerv i slutet av matchen med mer fungerande kontringsspel. Men det här var Per Johanssons och Montenegros kväll, som vann matchen med 30-28.

Tung förlust för Sverige som nu förmodligen måste besegra båda favoriterna, Frankrike och Ryssland, för att ha en chans att gå vidare.