Törnander: ”Pekar mot nedflyttning för RIK”

Jasmin Zuta. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Johan Törnander är tillbaka med sin spalt från Herrallsvenskan. Den här gången inför de fyra sista omgångarna.

Sveriges kanske jämnaste seniorserie, herrallsvenskan, börjar närma sig sitt slut. Det är drama kring nästan varje streck och alla lag utom OV har fortfarande mycket att spela för. Med vetskapen om att det är en nästan omöjlig uppgift när alla slår alla har jag gett mig på uppgiften att gå igenom tabellen lag för lag för att sedan leverera mitt sluttips i slutet av denna artikel; häng med!

OV Helsingborg, 44p

Kvarvarande spelschema: Varberg hemma, Tyresö borta, IFK Ystad borta, IFK Karlskrona hemma

Jag skulle egentligen kunna lämna OV utanför denna text som en liten egen parantes, men har man vunnit 22 av 22 matcher har man gjort sig förtjänt av en liten kommentar. Känner jag Toni Johansson rätt är han ganska (väldigt) sugen på att gå rent och slå poängrekord, men det var ett skadeskjutet OV som lyckades säkra seriesegern med en ettmålsseger mot Torslanda. OV har också intresse av att rädda kvar Helsingborgs HK i division 1, men jag tror att de är tillräckligt bra för att gå rent ändå. Vinner Varberg mot dem i nästa omgång är det däremot möjligt att OV tappar geisten när de inte har sina 26 raka segrar att spela för.

HK Varberg, 34p

Kvarvarande spelschema: OV borta, Anderstorp hemma, Drott borta, Västerås hemma

Varberg har ett av seriens tuffaste spelscheman kvar. OV borta är såklart den tuffaste matchen herrallsvenskan har att erbjuda (även med ovan text i bakhuvudet) och Drott borta är också oerhört tufft. Lägg på Västerås i sista omgången som förmodligen kommer slåss för en kvalplats uppåt så kommer Varberg få slita för att hålla Skånela bakom sig och därmed få Lugi eller Aranäs i kvalet. Med Daniel Lindgren och Tobias Bengtsson tillbaka i spel har Varberg en bredd som kan visa sig vara avgörande när säsongen summeras. Målskillnadsövertaget mot Skånela fungerar också som en extra räddningsplanka.

Skånela IF, 32p

Kvarvarande spelschema: Anderstorp borta, Västerås borta, Tyresö hemma, Torslanda borta

Om Varberg har bland det tuffaste av alla så gäller omvänt för Skånela och jag skulle vilja påstå att de är favoriter i alla sina kvarvarande matcher. Det är fullt möjligt att de går rent och seglar om Varberg precis i säsongens slutskede. Det finns dock minor för dem att gå på i var och en av matcherna – de revanschsugna ex-Skånelaiterna i Anderstorp, kvaljagande Västerås i Dementorhallen, svårspelade Tyresö i ett hett länsderby och ett vilt kämpande Torslanda som kommer slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar och/eller undvika kval. Tre av fyra matcher borta talar också emot dem, men jag tror att deras stabilitet på målvaktssidan och seriens mest samspelta niometerslina ger dem stora möjligheter att ta full pott.

VästeråsIrsta HF, 24p

Kvarvarande spelschema: Lindesberg borta, Skånela hemma, Torslanda hemma, Varberg borta

De två senaste omgångarna har Västerås mött två av sina huvudkonkurrenter till den sista kvalplatsen, nämligen Vinslöv och Drott. Förlust mot de förstnämnda och vinst mot de sistnämnda placerar Axel Moréns gäng på den åtråvärda fjärdeplatsen inför slutspurten. Laget fortsätter att gå runt på många spelare som jag tagit upp i flera tidigare texter och de kryddar det med en Isak Karlsson i storform. Västerås är tillsammans med IFK Karlskrona årets stora överraskning i herrallsvenskan men det krävs förmodligen en, om inte två, skrällar mot Skånela och Varberg för att de ska kunna behålla fjärdeplatsen hela vägen in.

Vinslövs HK, 24p

Kvarvarande spelschema: IFK Karlskrona hemma, Redbergslids IK borta, Anderstorps SK borta, Kungälvs HK hemma

Av topplagen har nog Vinslöv det tacksammaste spelschemat med IFK Karlskrona som tydlig nyckelmatch. Det finns inga lätta matcher (utom för OV) i årets herrallsvenska och om serien ska fortsätta på sin inslagna väg förlorar Vinslöv mot IFKK på fredag. Racet om fjärdeplatsen blir då en trepartsfight, dessutom med Drott som dark horse bakom. Jag ser Vinslöv som favoriter till att ta den sista kvalplatsen, men är det något jag lärt mig om årets serie är det att absolut inget går som man tror.

IFK Karlskrona, 22p

Kvarvarande spelschema: Vinslöv borta, Kungälv hemma, Lindesberg borta, OV Helsingborg hemma

Hasse Karlsson har verkligen fått ut max av sitt spelarmaterial i år. Med ett okonventionellt försvarsspel och ett anfallsspel dirigerat av den briljante Danne Steen har de chockat många lag och är faktiskt bara två poäng bakom Västerås och Vinslöv. Nu är dock just Steen borta och IFKK har inte sett ut som samma lag utan honom. Det har visserligen blivit två segrar av fyra möjliga, men det satt hårt inne mot både IFK Ystad och RIK. Realistiskt behöver Karlskrona gå rent för att ha chansen på fjärdeplatsen och det kommer de inte att göra utan Steen på mittnio. Oavsett det så tror jag att Karlskrona är riktigt nöjda med den säsong de gjort.

HK Drott Halmstad, 20p

Kvarvarande spelschema: Torslanda hemma, IFK Ystad borta, Varberg hemma, Tyresö borta

Drott har levt upp till allas förväntningar genom att vara med och slåss om kval uppåt hela säsongen. Smarta nyförvärv i Järlfors, Närenborn och Svantesson tillsammans med en sen tidigare stabil grund har gett goda resultat. Förlusten mot Västerås i senaste omgången och plumparna mot RIK och Anderstorp i december och januari ligger dem i fatet nu. Det är tufft att ta ikapp 4 poäng med 4 omgångar kvar, och de måste då passera tre lag av bara farten. Drott behöver inte oroa sig nedåt, men det ska mycket till om de ska ha något att spela för i sista omgången

Tyresö Handboll, 19p

Kvarvarande spelschema: RIK borta, OV hemma, Skånela borta, Drott hemma

Tyresö tog två livsviktiga poäng mot Anderstorp senast och kan nu gå in i matchen mot RIK med betydligt med nedsänkta axlar. Med allsvenskans skytteligaledare Tobias Johansson och skytteligatvåan Lukas Rylander i spetsen gör Tyresö alltid mycket mål, men det höga tempot de spelar i kostar också en del i insläppta mål. Swinging Tyresö har målskillnaden på sin sida mot alla de övriga lagen i bottenstriden, och behöver förmodligen bara ta någon poäng till för att hålla sig kvar utan kval. Mot RIK på lördag har de en fantastisk chans att i princip säkra kontraktet, men efter det väntar några tuffare matcher. Tyresö bör dock klara sig kvar och kan säkert vara tillräckligt svårspelade för att fixa någon bonuspoäng i sina tre sista matcher.

Kungälvs HK, 16p

Kvarvarande spelschema: IFK Ystad hemma, IFK Karlskrona borta, RIK hemma, Vinslöv borta

Visst, tappet av Alexander Regen innan säsongen och Rumän under säsongen var tunga, men Kungälv är definitivt årets besvikelse i serien. När man även varit utan Henrik Rhåsson efter jul har det sett riktigt tungt ut. Hannes Rybo får dra ett stort lass och frågan är om ens han är helt skadefri. Kungälv har tillräckligt många chanser att ta poäng för att inte behöva kvala, men det var nog inte vad bohuslänningarna såg framför sig när säsongen startade,

Anderstorps SK, 16p

Kvarvarande spelschema: Skånela hemma, Varberg borta, Vinslöv hemma, RIK borta

Efter sju omgångar hade Anderstorp tio poäng och såg ut som en av de starkaste nykomlingarna på länge. Efter den kanonstarten har det dock bara blivit sex poäng på femton matcher och nu ser det mörkt ut för smålänningarna. En riktigt tuff avslutning väntar för dem och det kan bli direkt avgörande mot RIK i sista matchen för att undvika att åka ur direkt. Leonard Gegaj kommer behöva ha Super Mario-stjärnan som han hade under matchen sista fem minuter mot Tyresö senast för att detta ska gå vägen för Anderstorp.

HK Torslanda Elit, 15p

Kvarvarande spelschema: Drott borta, Lindesberg hemma, Västerås borta, Skånela hemma

Torslanda, med det svenska seriesystemet mest varnade tränare i spetsen, har likt Anderstorp ett riktigt tufft spelschema. Torslanda vet dock hur man hanterar en nedflyttningsstrid och jag skulle bli förvånad om de åker ur direkt. En skräll tillsammans med seger mot Lindesberg kan räcka för att helt slippa kval, och är det något lag som löser det så är det Torslanda. Axel Stjernberg är i högform och Hugo Johansson och Gunnar Bodin har trots sin unga ålder varit med förr – det här löser sig.

LIF Lindesberg, 15p

Kvarvarande spelschema: Västerås hemma, Torslanda borta, IFK Karlskrona hemma, IFK Ystad borta

De orangea gick obesegrade genom division 1 förra säsongen och även om de själva försökte hålla ned förväntningarna trodde åtminstone jag att de skulle vara ett stabilt mittenlag. Som allsvenskan utspelat sig har det dock inte funnits några stabila mittenlag, och nu är det löjligt tajt från plats 14–9. Chanserna att ta poäng och klara sig kvar finns, men Linde har ännu inte vunnit en match under 2024 och det är det verkligen dags att ändra på nu. Pappa Warvne kan nog ta tag i detta och leda sin moderklubb till några poäng i säsongens slutskede – har man gjort det i Zweite Bundesliga bör herrallsvenskan vara en baggis. IFK Ystad i sista matchen blir ett rejält drama!

IFK Ystad HK, 14p

Kvarvarande spelschema: Kungälv borta, HK Drott Halmstad hemma, OV Helsingborg borta, LIF Lindesberg hemma

Tufft men inte omöjligt är min korta sammanfattning för Di Röde. Poäng mot både Kungälv och Lindesberg kommer krävas, men fyra poäng kan räcka långt. Precis som Lindesberg har inte Ystad vunnit under 2024. Är det någon jag unnar att få klara sig kvar så är det allsvenskans mest älskvärde spelare i Axel Eriksson, och han är den som Ystad får luta sig emot när det blåser. Får Måns Landgren träff på målvaktsspelet i slutet är inget omöjligt för Di Röde. Det vore tråkigt om en så klassisk klubb skulle åka ur.

Redbergslids IK, 13p

Kvarvarande spelschema: Tyresö hemma, Vinslöv hemma, Kungälv borta, Anderstorp hemma

RIK må ha minst antal poäng, men de har åtminstone det bästa spelschemat kvar av bottenlagen. Vinslövsmatchen blir tuff, men RIK har fina chanser i övriga matcher och har dessutom tre av matcherna på hemmaplan. Om det vore tråkigt om IFK Ystad åkte ur så vore det såklart ännu tråkigare ur ett historiskt perspektiv om de mesta mästarna åkte ur. Förhoppningsvis blir inte RIKs 20-tal en upprepning av Drotts 10-tal, men det pekar onekligen ditåt nu. Klarar Jasmin Zuta och Pontus Mellegård av att rida ut denna stormen är det bara att lyfta på hatten.

Jag ska inte tråka ut er med mitt 1X2-tips för varje kvarvarande match, men med efter en genomgång av kommande fyra omgångar ser mitt allsvenska tips ut som följer:

OV Helsingborg, 52p

Skånela IF, 40p
HK Varberg, 39p
Vinslövs HK, 32p

VästeråsIrsta HF, 28p
HK Drott Halmstad, 26p
IFK Karlskrona, 23p
Tyresö Handboll, 22p
Kungälvs HK, 20p
HK Torslanda Elit, 17p

LIF Lindesberg, 17p
Anderstorps SK, 16p

Redbergslids IK, 16p
IFK Ystad, 14p