”Hanisch-fallet”, del 6: Spelare i IFK Skövde: ”Fler kunde varit avstängda”

Foto: Bildbyrån

I del 6 av ”Hanisch-fallet” har Handbollskanalen pratat med ett par spelare i IFK Skövde (som vill vara anonyma) om hur de ser på situationen kring Richard Hanisch. Och det är uppenbart att det finns en rädsla inom laget för vad som kunde ha hänt.
– Fler spelare kunde ha varit avstängda, säger en spelare i IFK Skövde.

Richard Hanisch är dopingavstängd i två år och man kan väl lugnt säga att det har chockat många i handbolls-Sverige. Handbollskanalens uppgifter om att fler spelare i IFK Skövde tagit PWO i samband med match bekräftades av Richard Hanisch själv och dementerades inte av klubbens sportchef Ulf Nyström.

Handbollskanalen har varit i kontakt med ett par spelare i IFK Skövde och det är tydligt att det här kunde ha hänt ”vem som helst”.

– Fler spelare kunde ha varit avstängda. Jag vet faktiskt inte exakt vilka som har tagit PWO, men några har ju blivit testade utan att det har gett utslag. Så jag vet inte om Richard bara har haft en jäkla otur, säger en spelare som vi pratar med.

En annan spelare vi har pratat med har blivit kontaktad av spelare utomlands.

– Ärligt talat har jag ingen överblick över vem som tar vad i samband med träning och match, men det är klart att några spelare har tagit det i samband med match. Jag har kompisar i andra klubbar som har ringt mig och undrat vad som händer. När jag då berättade att det i förlängningen var PWO han blev tagen för har alla blivit chockade. Och då pratar vi spelare i Flensburg och Barcelona.

Samtliga spelare Handbollskanalen har varit i kontakt med säger att de själva inte tar någon form av kosttillskott.

– Tidigare under min karriär tog jag protein och kreatin för att gå upp i vikt, men nu tar jag bara ett ganska vanligt vitaminpiller på morgonen. IFK Skövde som klubb är tydlig med att de rekommenderar oss att inte ta något överhuvudtaget.

Hur var reaktionerna i truppen på det som hände Hanisch?

– Jag tror att vi framförallt tycker synd om Richard och hans familj. Alla vet att han inte har gjort det här medvetet utan han har haft extrem otur. Därför tycker vi extra synd om honom, säger en spelare.

– Det var en chock att han är avstängd under så lång tid, säger en annan spelare.

I Handbollskanalens enkät som vi skickade ut till klubbarna verkar många tycka att det är spelarens eget ansvar att veta vad som är okej att ta och inte ta. Vad tycker du om det? 

– Saker som ska ge mer energi till träning eller ge bättre återhämtningar klingar inte riktigt rätt i mina öron. Sånt får man så klart kolla med läkare, även om man har det sista ansvaret själv. Sen är det så klart så att om läkaren ser något konstigt i omklädningsrummet får ju den personen säga till.

– I grund och botten tycker jag att om det finns 0,1 procent risk att där är något otillåtet i kosttillskottet tycker jag att man inte ska ta det. Det är grunden till varför jag inte gör det.

I del 3 av ”Hanisch-fallet” pratade Handbollskanalen med Svenska handbollförbundets generalsekreterare Robert Wedberg, som då hänvisade till förbundets medicinska kommitté och den läkare som finns där och är tillgänglig för frågor. Att det finns en sådan person kommer som en nyhet för IFK Skövde-spelarna som vi har pratat med.

– Jag känner inte till något om någon medicinsk kommitté, men det kanske är jag som har missat det. Är det något så pratar vi med vår lagläkare, säger en spelare.

– Det är inget jag känner till. Det är superbra att det finns, men jag tror inte att kommunikationen från förbundet är så bra, säger en annan spelare.

LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 1: Richard Hanisch berättar
LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 2: IFK Skövde kommenterar
LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 3: Så jobbar SHF & SHS
LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 4: Elitklubbarna svarar på Handbollskanalens enkät
LÄS MER: ”Hanisch-fallet”, del 5: Antidoping-expert förklarar