”Hanisch-fallet”, del 1: Richard Hanisch berättar

Richard Hanisch. Foto: Bildbyrån & Ben Mills och Jynto, Public domain, via Wikimedia Commons

Richard Hanisch dopingsavstängning har skakat om handbolls-Sverige. I en serie artiklar försöker vi på Handbollskanalen ta grepp om användandet av kosttillskott inom svensk handboll. Först ut är Richard Hanisch själv. 

De flesta känner nog till stora delar av historien vid det här laget. Den 24 april, inför den tredje SM-semifinalen mellan IFK Skövde och IFK Kristianstad, tog Richard Hanisch pre workout (PWO), en form av kosttillskott. Efter matchen var Hanisch en av spelarna som kallades till dopingkontroll och det som följde var en avstängning på två år.

Handbollskanalen har pratat med Richard Hanisch, vars liv som handbollsproffs helt har avbrutits och där framtiden ser oerhört oviss ut.

Richard Hanisch berättar:

– Före match brukar jag dricka en Nocco, vilket jag egentligen gör eftersom jag inte gillar kaffe men jag vill ha koffein och aminosyror, vilket finns i Nocco. Man piggnar till helt enkelt. Men jag glömde min Nocco hemma och blev istället erbjuden en PWO av en lagkamrat. Jag har testat den här PWO:n tidigare i samband med träning och eftersom jag har sökt på den och den ska vara grön att ta tänkte jag inte mer på det då.

Litar du blint på lagkamraten som erbjöd dig PWO:n eller kollade du upp den själv?

– Det är klart att jag litar på honom, men jag kände också att jag ville kolla upp den själv. Jag kanske kunde hitta något som han inte hade hittat så jag sökte på allt jag kunde innan. Och det här 5-Metylhexan-2-amin (preparatet Hanisch blev dömd för, reds.anm) står inte med på burken, vilket innebär att jag inte visste att jag behövde söka efter det. Jag har sökt efter allt som stod på burkens innehållsförteckning men sedan har det visat sig att något av ämnena, som har 18 andra namn, kan leda till det som är 5-Metylhexan-2-amin. Därför känner man sig lite lurad.

Richard Hanisch i IFK Skövde-tröjan, 2019.
Foto: Michael Erichsen, Bildbyrån

Efter matchen fick alltså Richard Hanisch lämna ett dopingprov. Han berättar att han och lagkamraterna skojade om hur sjukt det vore om han skulle ”åka fast” nu när han för en gång skull tog den här PWO:n i samband med match.

– Det var de tongångarna, jag var aldrig orolig.

– Kontrollanten frågade då om jag ätit något annorlunda och då sa jag att jag hade tagit en PWO. Jag frågade om jag skulle hämta burken och visa, men det tyckte de inte att jag behövde. Då var det inte mer med det.

Sambon berättade att han blivit avstängd

IFK Skövde tog sig hela vägen till SM-final och Richard Hanisch var, precis som alltid, en av lagets bärande spelare. Finalen gick inte som varken Hanisch eller klubben hade hoppats på, men de förlorade mot ett riktigt starkt IK Sävehof.

IFK Skövde-spelarna hade sedan avslutning i utkanten av staden där de isolerade sig under tre-fyra dagar. På fredagskvällen ringde Hanisch hem till sin sambo för att stämma av hur allting var på hemmafronten. Det samtalet skulle komma att ändra allt för 31-åringen.

– Då berättade sambon att jag hade fått brev från antidoping. Jag bad henne helt lugnt att öppna brevet eftersom jag visste att det skulle vara negativt. Men hon blev helt tyst i telefonen och då började jag greppa att något inte stämde. Hon sa att jag var misstänkt för att ha använt ett otillåtet preparat och att jag nu var dopingsavstängd. Det var en jävla chock och jag slängde mer eller mindre på telefonen och undrade vad fan jag skulle göra, berättar Hanisch.

Vänsternian ringde IFK Skövdes lagläkare, som även han blev chockad av beskedet, och dagen efter åkte Richard Hanisch hem. Efter lite möten, med bland andra klubbens sportchef Ulf Nyström, kom Hanisch fram till att han skulle lämna ett B-prov.

– Det enda jag kunde komma på som var annorlunda var den här PWO:n. Jag antog att den var boven, men jag var fortfarande inte säker då. Först ville jag lämna ett B-prov eftersom jag vill bevisa att jag är oskyldig, men eftersom det är samma urin så går det inte att urskilja. Men vi bestämde oss för att jag skulle göra det ändå för att visa att jag inte har gjort det här med flit.

En tid senare åkte Hanisch upp till Stockholm för att träffa en person från Riksidrottsförbundet (RF) och närmare bestämt antidoping. Hanisch fick ställa sina frågor och även besvara frågor kring vad som hade hänt.

– Lagläkaren frågade mig efter mötet hur jag kände mig, men jag visste inte. Det är jättesvårt att veta om jag sa bra eller dåliga grejer. Men lagläkaren tyckte att jag hade sagt som det var. Trots det ansåg de att min bestraffning skulle vara på två år och det var en jäkla smäll det också.

”Det blev som en knock-out”

Richard Hanisch skrev sedan ett yttrande för att ta det vidare till dopingsnämnden, men där höll de med om att avstängningen på två år var rimlig och korrekt.

– Det blev som en knock-out. Jag vet inte hur de bedömer allt, men i mitt huvud är det så konstigt att något är tillåtet på träning men inte på match. Det hade varit enklare i min bearbetning om det hade varit förbjudet även under träning, att det då varit otillåtet hela tiden. Att jag kan använda kosttillskottet under 13 dagar och om jag bara står över det den 14:e dagen så är det lugnt, vad är det för något?

– Jag förstår varför jag åker dit på ett dopingtest och jag förstår att det blir bestraffning, men jag förstår inte hur det kan bli så här stor bestraffning.

Har du fått svar från någon sakkunnig varför det endast är dopingklassat i samband med match och inte i samband med träning?

– Jag har inte riktigt fått svar på det, nej. Vi har skrivit att vi tycker att det är en förmildrande omständighet, men vi har inte fått något direkt svar på det. De går på linjen att jag har oansvarsfullt intagit en förbjuden substans. Det har jag gjort, men det har inte varit min intention.

Nu har 31-åringen bestämt sig för att överklaga.

– Vi har skickat in att vi vill överklaga och begärt lite mer tid. Advokater och jurister behöver skaffa sig lite mer inblick, det är ju inte bara att skriva en lapp och hoppas på det bästa. Så nu har vi åtminstone fått mer tid, berättar han.

Du har varit proffs länge och spelat i flera klubbar i Sverige och utomlands. Hur vanligt är det med kosttillskott i klubbarna?

– I merparten av klubbarna jag har varit finns det alltid kosttillskott att tillgå, kanske inte just PWO, men någon form av kosttillskott. Jag hoppas bara att det här kan bli ett wake up call för många andra också, för det jag har genomgått och fortfarande genomgår önskar jag inte någon.

Hur kan man som spelare skydda sig mot det här?

– Det är en svår fråga att svara på. Det enklaste är väl om man kan sköta kosten i övrigt så att man inte behöver ta kosttillskott. Jag har varit heltidsproffs så jag har ju inte tidsbrist att skylla på, men det har blivit en del av min uppladdning att dricka Nocco för att piggna till och då blev det så här.

Det finns säkert de som inte tror på slumpen att du den första gången du tog en PWO i samband med match blir kontrollerad och sedan avstängd. Vad vill du säga till de personerna?

– Ja, vad fan ska man säga? Det var slump och oflyt att jag i just den här matchen fick ta ett dopingtest. Jag har aldrig haft problem att göra sådana tester, det ingår i jobbet och blir du kallad så gör du det. Jag har aldrig dolt något.

– Och som många vet är det flera i laget som tagit samma PWO, men nu har jag fått ta kulan.

Du känns som en väldigt lojal person, hur viktigt är det för dig att skydda lagkamraterna som tagit samma typ av PWO?

– Jag vill gärna tro att jag är väldigt lojal. Även om jag inte köpte den här PWO:n själv, utan fick den av en lagkamrat, har jag ingen annan att skylla än mig själv. Det var ingen som tvingade det i mig.

Ulf Nyström är sportchef i IFK Skövde och på Handbollskanalens fråga om det stämmer att det är fler spelare i klubben som tar samma typ av PWO svarar Nyström så här:

– Jag vet faktiskt inte. Men Richard säger ju att han har fått det här av en lagkamrat. Det är klart att det här är jävligt olyckligt och att straffet blir ytterst kännbart för Richard. Och det är klart att det är beklagligt för oss som klubb. Samtidigt som vi tar avstånd från det vill vi stötta Richard som människa i det här och det har vi försökt göra, säger han och fortsätter:

– Men det finns också en gräns i det förhållandet i och med att det har funnits ett avtal mellan föreningen och Richard och precis som vi har kommunicerat tidigare har det skett ett tydligt avtalsbrott varpå avtalet mellan IFK Skövde och Richard har avbrutits. Det är inga konstigheter. Däremot innebär det inga hard feelings i den meningen utan vi har försökt hjälpa Richard, vilket jag hoppas och tror att han uppskattar.

Fler spelare i klubben tar eller tog samma typ av PWO. Hur oroliga är ni att fler spelare ska bli avstängda?

– Både och. Det är klart att det är oroväckande, men om jag ska vara helt ärlig har det som hänt Hanisch haft en avskräckande effekt, det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut. Det har blivit självsanerande på något sätt, säger Ulf Nyström.

Richard Hanisch verkar inte ha några hard feelings mot sin före detta klubb.

– De har hjälpt mig att fixa ett jobb och stöttat mig på ett bra sätt. Det är en svår situation för Skövde också som de aldrig har varit i tidigare. Jag tror att vi båda drar lärdom av vad vi gjort bra och vad vi inte har gjort bra.

En sak är säker – Richard Hanisch har gått från att vara en nyckelspelare i ett av Sveriges bästa handbollslag till att inte längre få delta i någon organiserad idrottslig verksamhet. 31-åringen är småbarnsförälder och vet inte ens om han får vara med på dotterns aktiviteter.

– Jag vet faktiskt inte om jag får hänga med och stötta min dotter på hennes djungelgympa. Jag är inte ledare på det sättet och jag får ju inte vara tränare eller instruktör, men som förälder får jag kanske hjälpa till. Jag borde få det åtminstone, men det är inget jag har forskat i.

– Det är viktigt att försöka hitta andra tillhörigheter än handbollen, det är ju knappast så att jag ställer mig i en hall och kastar en boll själv.

Hur ser dina förhoppningar ut när det gäller din kommande överklagan?

– Jag har egentligen inga förhoppningar, min överklagan handlar mer om att jag vill fajtas för mig själv. Jag kan inte lägga mig ner och dö. Det jobbigaste är att framtiden ligger i någon annans händer, en person som inte känner mig och har ingen aning hur jag är som människa. Det är jävligt svårt, avslutar Richard Hanisch.

I nästa del av ”Hanisch-fallet” utvecklar Ulf Nyström sina tankar om det som har hänt Richard Hanisch samt hur IFK Skövde jobbar för att undvika liknande fall i framtiden.