Tommy Atterhäll efter sensationella förvärv: ”Jag vill inte ha ett endaste kval till!”

Christoffer Brännberger och Fredrik Teern till Önnered Foto: Bildbyrån

Det måste vara som en gudasänd gåva att plötsligt få två av Handbollsligans bästa försvarsspelare i sitt lag? Så har det blivit för Önnereds herrar och lagets tränare Tommy Atterhäll. Handbollskanalen träffar Tommy, i full färd med att dra igång försäsongsträningen där alltså även Christoffer Brännberger och Fredrik Teern kommer att ansluta.

Tommy, de två spelarna samtidigt är väl något av kommande säsongs sensationella toppförvärv i Handbollsligan?

– Ja absolut, det var lyckliga tillfälligheter som dök upp, riktigt kul att få två så rutinerade och tuffa killar i laget.

Ni har ju legat kring kvalplats i flera år nu, är det dags att bryta muren upp till slutspelplats?

– Jag tror vi kommer att mötas med större respekt nu och verkligen tar steget som vi pratat om länge. Vi är trötta på kvalspel och längtar efter slutspel. Att vi får hit spelare med spets gör ju också att våra unga spelare inspireras och höjer sin nivå.

Det verkar som ni gör en rejäl satsning, precis som damlaget i Önnered. Idag fick ni till exempel en ny vänstersexa, Joseph Helgesson. Men det är väl svårt att peta Andreas Berg på den positionen?

– Ja, när Andreas har sin dag är han i absolut toppklass, så det är svårt att peta honom. Nu förlorar vi Anton Schultze till RIK och vi måste ha två alternativ på vänstersex, därför är Joseph ett viktigt förvärv. Jag har haft koll på honom en längre tid, han är en mycket spännande spelare.

När miljonklubbarna i fotbollen tar in spelare så genomför de en omfattande läkarkontroll för att vara säkra på spelarens skick. Gör ni något liknande?

– Ja det gör vi, vi har läkare och sjukgymnast som har koll på detta. Vi kan även kolla journaler och historik.

Christoffer Brännberger har haft en tung period med covid, är han redo nu?

– Nu ska han vara helt återställd. Vi har själva haft några covidfall i laget, men de har varit av lindrigare slag.

Du har en stark lagdel på vänsternian, David Sandberg och Marcus Norrbrink, två unga, starka skyttar. David mognade och fick ett genombrott säsongen som varit, för Marcus väntar kanske ett ännu större genombrott?

– Marcus har hela sin tonårsperiod varit överlägsen i de olika åldersklasserna tack vare sitt enorma skytte, så han har inte behövt utveckla spelsinne och lagtänkande i samma grad som andra. Nu ska han bredda sin repertoar, vi tror jättemycket på honom.

Vad gäller mittnior så är väl varken Brännberger eller Teern tvåvägsspelare?

– Brännberger är tvåvägsspelare, Teern är mer renodlad försvarsspelare. På mittnian i försvaret har vi även Johan Blickhammar, en spelare med mycket energi som är jobbig att möta. På den offensiva mittnian har vi Mirko Vicentijevic och Erik Rudvall, den senare en ung utvecklingsbar spelare. Mirko och vår målvakt Sebastian Abrahamsson är de som spelat längst i dagens lag Önnered.

På högernian har du en spännande spelare från Färöarna, Kjartan Johansen, som tills nu spelat i norska Viking Stavanger. Vad vet du om honom?

– Det lilla jag sett så är han en kompetent tvåvägsspelare, en poängspelare.

Men ni tappar Anton Hallbäck här, ett stort djupt hål?

– Ja det är tråkigt att vi tappar honom, han är inte bara en duktig handbollsspelare utan även en fantastisk människa.

På högersexan har du en spelare som senaste säsongen spelade sitt livs handboll och satte 87 mål!

– Ja, Markus Thorbjörn har jag varit imponerad av länge, när han inte fick förlängt i RIK så var vi snabbt där. Jag tror han kan ännu mer än vad han presterade senaste säsongen, vi har bara sett en bråkdel av hans potential.

Om vi blickar framåt, vad vill Önnered med kommande säsong?

– Vi vill få det där efterlängtade genombrottet och bli ett topplag. Vi tappar några profilstarka spelare som Anton Hallbäck, Max Santos, Christoffer Örtenwall, och Anton Schultze, så det krävs att några av våra unga spelare steppar upp. Vårt försvar ser starkt ut med nyförvärven och tillskottet av Gustav Skagerling i mål.

Så målsättningen är tydlig?

– Jag vill inte ha ett endaste kval till!

Anders Hilmersson