Handbollsligan herr: Här är de hetaste målvaktsparen inför semifinalerna

Oscar Sävinger och Simon Möller. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Lagen med bäst målvakt, eller målvaktspar, brukar ta SM-guld. Hur blir det i år? Nu går vi på Handbollskanalen igenom hur de fyra semifinallagens målvakter har skött sig under säsongen.

IK Sävehof och Ystads IF säkrade båda avancemang till semifinalerna tidigt, efter 3–0 segrar i kvartsfinalserierna mot HK Malmö respektive Alingsås HK. För IFK Kristianstad och Önnereds HK krävdes det fem matcher för att slå ut Hammarby IF och IFK Skövde.

Det har funnits gott om utespelare som stuckit ut i de olika lagen under säsongen. Men hur ser det ut på den viktigaste positionen, framförallt i de stora matcherna? Lås oss gå igenom hur målvaktsparen, och inte enbart de utpräglade förstamålvakterna, har sett ut.

Ranking av målvaktsparen (baserat på grundserien):

1, IK Sävehof

Målvakter: Simon Möller & Oscar Sävinger
Räddningsprocent: 35 & 32
Antal räddningar: 219 & 131
Antal skott: 630 & 404
Assist: 12 & 5
MEP: 48 & 26

Analys: Simon Möller är Handbollsligans bästa målvakt. Och han brukar bara bli bättre och bättre ju större matcherna är. Det går definitivt att argumentera för att Oscar Sävinger är den bästa reservmålvakten, något han inte minst visade förra säsongen när Möller skadade sig och den unge målvakten ändå var på väg att spela hem SM-guldet till Partille. Det här är, utan tvekan, slutspelets bästa målvaktspar.

Sävehofs målvakt Simon Möller.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

2, IFK Kristianstad

Målvakter: Victor Bang & Gustaf Banke
Räddningsprocent: 29 & 33 procent
Antal räddningar: 178 & 119
Antal skott: 610 & 364
Assist: 2 & 5
MEP: 23 & 20

Analys: Tittar vi på statistiken har Önnereds Sebastian Abrahamsson varit bättre än båda de här målvakterna den här säsongen. Och YIF:s Erik Hvenfelt har spelat på ungefär samma nivå. Det finns ett par anledningar till varför jag rankar IFK:s målvakter som näst bäst. Den första är att de är just ett målvaktspar. De är rätt jämna och det är (oftast) ingen större skillnad vem som börjar eller avslutar matchen. Den andra punkten är den erfarenhet Gustaf Banke skaffade sig i slutspelet förra året – den erfarenheten har varken Abrahamsson eller Hvenfelt av att stå mycket i viktiga matcher.

Gustaf Banke, IFK Kristianstad.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

3, Önnereds HK

Målvakter: Sebastian Abrahamsson & Arvid Skoog
Räddningsprocent: 33 & 27
Antal räddningar: 300 & 48
Antal skott: 911 & 181
Assist: 5 & 0
MEP: 52 & 4

Analys: Det lag som tydligast har en förstamålvakt och en andramålvakt av semifinallagen. Visst, Simon Möller är helt given i Sävehof, men Sävinger har visat flera gånger att han är en fullgod ersättare. Här har Abrahamsson stått det mesta (han har fått 911 skott mot sig i år jämfört med Arvid Skoogs 181). Och den rutinerade målvakten har gjort sitt livs säsong, vilket har inneburit färre chanser för talangfulle Skoog än jag hade trott före säsongen. Skoog är dock en matchvinnartyp som kan komma in och om inget annat rädda straffar.

Sebastian Abrahamsson. Foto (arkiv): Foto: Fredrik Aremyr/Bildbyrån.

4, Ystads IF

Målvakter: Erik Hvenfelt & Alexander Lindén
Räddningsprocent: 27 & 22
Antal räddningar: 174 & 77
Antal skott: 647 & 349
Assist: 8 & 6
MEP: 13 & -1

Analys: Målvaktsspelet har, under delar av säsongen, varit Ystads IF:s akilleshäl. Jag säger inte att det enbart hänger på målvakterna, mycket handlar ju om samspelet med försvarsspelet, men nog kan varken Hvenfelt eller Lindén vara supernöjda med sina grundserier. Högst toppar har Hvenfelt haft medan Lindén, som var så vass i Aranäs förra säsongen, har letat efter formen. Det här är ett målvaktspar med potential, men också ett målvaktspar som har en del att bevisa i slutspelet.

Ystads IFs målvakt Erik Hvenfelt. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN