Handbollsligan herr 2023-24: Lugi HF:s status – given nedflyttningskandidat?

Lugis tränare Nemanja Milosevic. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN.

Var står din klubb när säsongen 2023–24 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga 14 lag i Handbollsligan herr. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

Förra året var det inte mycket som gick rätt för Lugi. Föreningen höll på att gå under och på plan såg det länge otroligt illa ut för både damlag och herrlag. Nu då, är det i år vändningen kommer? Ingenting, och då menar jag verkligen ingenting, tyder på det. Ekonomin är fortfarande svag och herrlaget ställer upp med sin svagaste trupp (på pappret) på väldigt många år. Lugi riskerar definitivt att sluta sist i Handbollsligan i år.

Hur tog sig Lugi HF hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Lugi HF.

Utropstecken: 

Fredrik Olsson: En riktig maskin. Visst, 59 tekniska fel är ett gäng för mycket, men 147 mål och 115 assist är ett brutalt starkt facit. Krydda det med ett försvarsspel som håller hög klass och det är lätt att förstå varför Skanderborg-Aarhus erbjöd honom ett kontrakt.

Fredrik Olsson. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Casper Käll: Gjorde sin starkaste säsong, åtminstone om vi tittar på statistiken, sedan han flyttades upp i A-truppen. 100 mål är ju bra, men framförallt var det assistspelet som mittnian utvecklade, vilket ledde till 105 assist. Extra imponerande i det är att Lugi spelade med oerfarna mittsexor hela säsongen.

Lugi:s Casper Käll. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN.

Axel Månssons kyla: Månssons fina säsong hamnade lite i skymundan eftersom där var ett annat underbarn, Óli Mittún i Sävehof, som var ä-n-n-u vassare. Men Månsson visade gång på gång att han hade kunnat ställa upp på cirkus med sina handbollskonster och det som imponerade mest på mig var hans till synes totala avsaknad av nerver.

Frågetecken:Bristen på desperation: När Lugi verkligen behövde vinna kändes laget mer akademiskt än desperat. Den där riktiga glöden såg ut att saknas hos flera av spelarna, åtminstone i majoriteten av de 26 matcherna (den avgörande hemmamatchen mot Redbergslid är ett tydligt undantag, men dock ett undantag). Så får det så klart inte se ut – i läget laget befann sig borde spelarna ha blött vinrött.

Försvarsspelet: Med rätt inställning kan man komma väldigt långt som försvarsspelare. Nu var jag inte med i Lugis omklädningsrum (skräll, va) så jag kan ju inte säga säkert att det var inställningen det var fel på, men det såg ut som om gnistan, jävlar anamma och kanske framförallt en riktig försvarsgeneral saknades. Därför läckte Lugi som ett såll under hela säsongen.

Förväntade nyckelfigurer 2023-24

Nemanja Milosevic: Ska Lugi undvika sistaplatsen eller för den delen kvalplatserna krävs det att framförallt startsjuan presterar på max hela säsongen. En stor del av det är upp till spelarna, men även tränaren har ett ansvar där. Kan Milosevic få ut max av sina spelare i åtminstone en större del av matcherna än förra säsongen – då kan Lugi överraska. Och det vill till för att säsongen inte ska sluta i vinröda tårar.

Victor Hedberg: Det kan inte vara lätt att stå i mål när försvarsspelet ser ut som det gjorde i Lugi förra säsongen. Victor Hedberg fick en del kritik (så även av underskriven) för att han inte presterade på en lika hög nivå som säsongen före. Och det stämmer ju, statistiskt sett var Hedberg betydligt svagare (26 i räddningsprocent jämfört med 33 säsongen före) men vi får inte glömma att försvarsspelet, eller bristen på, gjorde det svårt förr Hedberg. I år är det inte mycket som talar för att försvarsspelet kommer att vara bättre, men på något sätt måste Hedberg ändå vara uppe på nivån han höll 2021-22.

Victor Hedberg. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

André Tuzov: Att ersätta Fredrik Olsson kommer att bli svårt, men känslan är ändå att Tuzov har potential att bli en bra spelare i Handbollsligan. Han har trots allt gjort det bra i den norska ligan under flera säsonger och dessutom sett fin ut när Runar spelat i Europa. 197 centimeter lång och närmre 100 kilo – 24-åringen borde kunna vara ett svårstoppat kraftpaket.

André Tuzov. Foto: Lugi HF

Förväntad MVP 2023-24:

Axel Månsson: Jag vet att det är mycket att lägga på en ung mans axlar, men jag har svårt att se vem annars som kommer att vara Lugis mest värdefulla spelare den här säsongen. Nu ska Månsson ta över efter läromästaren Käll och det kommer så klart att ta tid att nå den trollgubbens nivå, men å andra sidan kan Månsson trolla han med och det kan bli guld värt för ett på förhand svagt Lugi.

Axel Månsson, Lugi och U21-landslaget.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0504

Förväntat genombrott 2023-24:

Assar Kammenhed: Theo Übelacker har tragiskt nog avslutat sin handbollskarriär på grund av alla hjärnskakningar han ådragit sig de senaste åren. Tråkigt för Lugi, tråkigt för handbollen och så klart mest tråkigt för högernian själv. Übelackers bortfall innebär att Assar Kammenhed nu kommer att bli förstavalet på högernio och även om han inte har Übelackers högstanivå är han en stabil spelare som mycket väl kan explodera i år.

Assar Kammenhed. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Nytt ansikte att lära känna:

Oskar Davidsson: Inte på storebror Gustavs nivå än, vilket ju inte är så konstigt. Men Oskar har minst lika mycket spel och potential i sig som Gustav hade i samma ålder. Kanske har Lugi gjort ett fynd här, det skulle definitivt inte förvåna mig. När jag såg honom spela USM med Sävehof för några år sedan var han väldigt dominant, så potential finns för stordåd.

Oskar Davidsson. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN.

Kommer Lugi HF klara av att…

Hjälpa Axel Månsson att bli en stjärna i Handbollsligan? Till syvende och sist handlar det om jobbet Månsson själv lägger ner. Men det är jag säker på att han gör. Men kan Lugi sätta honom i situationer som gagnar honom? Help him, help you, Lugi. Lundalagets track record av att göra lovande spelare till landslagsspelare är nästan unmatched inom svensk handboll (Sävehof undantaget) – nu är det dags att fortsätta den resa med Axel Månsson.

Hitta på något nytt för att vända trenden? Det är nästan det som krävs för att säsongen inte ska sluta med degradering, eller åtminstone kval. Förra säsongen klarade Lugi sig kvar med nöd och näppe och nu har de förlorat sina tre bästa spelare (Käll, Olsson och Übelacker) samt Christopher Schnell som gjorde 100 mål förra säsongen. Truppen nu är svagare och därför kommer det inte att funka att spela som förra säsongen, något nytt måste hända. Men det kommer att bli svårt för Milosevic och gänget.

För att säsongen 2023-24 ska bli en framgång måste Lugi HF: 

Undvika nedflyttning: Förra säsongen trodde jag ändå på slutspel för Lugi eftersom startsjuan var tillräckligt stark. Nu har startsjuan försvagats och det rejält, så undviker Lugi nedflyttning får de vara nöjda. Där är så klart andra lag som ser svaga ut på förhand, men frågan är om inte Lugi, med tanke på hur mycket momentum betyder, har tuffast läge av de förmodade bottenlagen.


Öka intäkterna: Utgifterna måste ju ha minskat med tanke på spelarna Lugi har tappat och med vilka spelare de har ersatt. Men nu måste Lugi få ordning på sin ekonomi och i en handbollsstad som Lund är det obegripligt att de inte har haft något nätverk med sponsorer värt namnet. Lugi som förening måste steppa upp något enormt för att skapa rätt förutsättningar åt sina utövare.

Slutord

Lugi höll sig kvar i Handbollsligan med minsta möjliga marginal förra säsongen. Nu har de förlorat 400 mål från förra säsongen (Olsson, Schnell, Käll och Übelacker). De har heller inte förstärkt sitt redan svaga försvarsspel. Så vad tyder på att Lugi har en bättre säsong i år? Inte något alls. Nedflyttning hotar för en av Sveriges mest anrika handbollsföreningar.

Övergångar

In: André Tuzov (Runar, Norge), Oskar Arnell (uppflyttad), Anton Bengtsson (HK Ankaret), Oskar Davidsson (HK Varberg)

Ut: Casper Käll (Toulouse, Frankrike), Fredrik Olsson (Skanderborg-Aarhus, Danmark), Christopher Schnell (HK Malmö), Rasmus Nilsson (IFK Ystad), Jonas Elverröy (klubb ej klar), Theo Übelacker (slutar), Jakob Söderberg (H43 Lund)