Handbollskanalen Power rankings Handbollsligan: Mars

Bertram Obling, IK Sävehof. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
ANNONS

Välkommen till Handbollskanalen Power rankings Handbollsligan med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för Handbollskanalens ranking. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

Här är Handbollskanalen Power rankings mars!

1: IK Sävehof

Slutplacering: 1

ANNONS

Ranking efter februari: 1

Det börjar bli tjatigt det här, jag vet. Men det går ju inte att ranka något annat lag etta i Power rankings än Sävehof. Åtminstone inte när det ser ut som det har gjort på sistone. Andra topplag har svajat, men inte Sävehof. Visst, det blev förlust med stora siffror borta mto Alingsås, men i den matchen valde Michael Apelgren att vila halva laget.

I övrigt har Sävehof sett precis så stabilt ut som de har gjort hela säsongen. De har gjort vad de behöver utan att det har sett ut som att de har behövt anstränga sig allt för mycket, vilket i sig är en otrolig styrka att ha.

I mars har Sävehof besegrat Hammarby på bortaplan (där flera topplag har förlorat i år), IFK Skövde och så en kross i den sista omgången av IFK Kristianstad. Seriens bästa lag sett över hela säsongen var just det även i mars.

Sebastian Karlsson. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

2: IFK Skövde

Slutplacering: 2

Ranking efter februari: 2

Förluster mot IFK Kristianstad och IK Sävehof är givetvis inte bra, men det är å andra sidan topplag det handlar om. Dessutom var Henrik Signells gäng nära att vinna båda matcherna och i returkampen mot Kristianstad blev det en tung seger. Så formen finns onekligen där.

Skövde har varit ett av seriens jämnaste lag hela säsongen och egentligen inte haft någon större eller längre formsvacka. Det finns så klart flera anledningar till det: bred trupp, mängder av spetsspelare och en skicklig tränare. Men jag tror också att det här Skövdegänget har gått stärkta ur alla skriverier kring Richard Hansich och låt oss heller inte underskatta vad det här laget lärde sig förra säsongen när de gick hela vägen till final.

Skövde går in i slutspelet som ett mer eller mindre givet finallag. Men med spelare som Fabian Norsten, Matias Helt Jepsen och Jack Thurin är det inte så konstigt.

Fabian Norsten, IFK Skövde.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN.

3: Lugi HF

Slutplacering: 8

Ranking efter februari: 11

Rätt given trea på den här listan, även om förlusten i den sista omgången hemma mot Hammarby med all säkerhet innebär respass direkt i tre raka matcher mot Sävehof i kvartsfinalen. Den förlusten var ruggigt onödig och det var ett Lugi som, likt tidigare under säsongen, slarvade bort två poäng.

Men om vi försöker glömma den matchen, vilket nog är lättare för oss andra än för alla som tillhör eller håller på Lugi, så har det faktiskt sett riktigt bra ut för Lundalaget i mars. Visst, en poäng borta mot Önnered ser på pappret kanske inte särskilt bra ut, men Önnered har gjort sin bästa månad för säsongen i mars. Efter det har Lugi plockat tvåpoängare mot Alingsås, Hallby och Malmö, vilket visar att laget har hittat något så här i slutet på säsongen.

Det finns många att berömma i Lugi, men störst beröm tycker jag att Marc Uhd ska ha. Många andra tränare hade fått panik efter den starten, men Uhd har jobbat på och sakta men säkert vänt trenden. Imponerande!

Lugis tränare Marc Uhd. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN.

4: Önnereds HK

Slutplacering: 11

Ranking efter februari: 13

Önnered är det lag som klättrar mest i Power rankings från februari. Då rankade jag laget näst sist efter en dyster månad, men efter det har det hänt något. Klacken i hörnet på hemmamatcherna har säkert bidragit en del, och om inte annat har det varit befriande att den annars så tysta Önneredshallen nu har lite liv.

Faktum är att på fyra matcher i mars vann Önnered tre och spelade en oavgjort. Och med tanke på det pressade läget tycker jag att det är starkt jobbat, oavsett motstånd. Nu är det ju dessutom så att segrarna kommit mot topplaget Ystads IF samt mot bottenkollegorna Aranäs och RIK.

Jag ser ingen större skillnad i anfallsspelet där det fortfarande är väldigt individuellt, men det går inte att bortse ifrån att försvarsspelet har blivit mycket bättre när Christoffer Brännberger och Fredrik Teern på allvar har kommit in i laget.

Önnereds Christoffer Brännberger och Fredrik Teern.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

5: Redbergslids IK

Slutplacering: 12

Ranking efter februari: 9

Hand upp den som trodde att RIK skulle avsluta säsongen så här starkt. Visst, det blir ändå negativt kval, men efter EM-uppehållet har RIK inte spelat som ett bottenlag. Och i mars har Andreas Palicka och gänget fortsatt på den inslagna vägen.

Det viktigaste för RIK var att vinna rätt matcher och eftersom såväl Aranäs som IFK Ystad besegrats under mars får vi väl konstatera att RIK gjort ett bra jobb med det. Visst, det blev förlust i den sista omgången mot ÖHK, men det betydde egentligen inte så mycket.

Bästa matchen i mars var definitivt bortasegern mot IFK Kristianstad. Och nu kommer ett utlägg om hönan versus ägget. Var det RIK som gjorde IFK svagt? Eller var IFK svagt och därmed kunde RIK ta två poäng på bortaplan? Oftast är ju svaret en kombination av de båda, men jag tror att det i det här fallet handlade mer om RIK:s otroligt fina prestation än något annat. Framförallt var det en spelare i den matchen som var överlägsen, Andreas Palicka får ursäkta, och det var Elliot Stenmalm. Klass.

Redbergslids Elliot Stenmalm.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN.

6: HK Malmö

Slutplacering: 5

Ranking efter februari: 6

När ska HK Malmö börja producera egna spelare till Handbollsligan? Den frågan tror jag många har ställt genom åren. Faktum är att den här säsongen har tre spelare från de egna leden visat upp sig. När Adam Krantz gick sönder tog Erik Helgsten över i mål och där har han imponerat stort. I den sista omgången fick Ebbe Håkansson stå och då var det dags för nästa unga målvakt att briljera.

Bäst av de tre sett över hela säsongen har dock Tim Hilding varit. Kanske inte lika dominant i mars då han har missat en del matcher, men här har HK Malmö en spelare som bryter mönstret och som kan avlasta såväl Anton Blickhammar på vänsternio som Daniel Ekman på mittnio.

Malmö har inte superimponerat i mars, verkligen inte, men de har vunnit tre av fem matcher och hotade IFK Skövde hela vägen in i mål i en match som slutade med förlust. Den enda svaga prestationen kom hemma mot Lugi, men jag tror att HK Malmö går in i slutspelet med en härlig känsla av att inte ha något att förlora.

HK Malmös Erik Helgsten.
Foto: Mats Javerud / BILDBYRÅN

7: IFK Kristianstad

Slutplacering: 3

Ranking efter februari: 3

Med tanke på hur det har sett ut för IFK den senaste tiden är jag kanske för snäll som placerar laget som sjua. Kanske, men anledningen till att jag placerar IFK i mitten är inte för att jag tycker att de har varit särskilt bra. Tvärtom har det sett sådär ut. Men fyra poäng av tio möjliga är ändå mittenlagsnivå i poängutdelningen och därför hamnar IFK här.

IFK har gjort en bra match i mars och det var borta mot IFK Skövde. Men inte heller då var det ett IFK likt det som vi har sett tidigare under säsongen, men däremot två målvakter som räddade två poäng. Bortsett från den matchen har IFK darrat rätt rejält och jag måste säga att det är oväntat.

Före säsongen trodde både jag och många andra att IFK skulle bli bättre och bättre för att sedan kanske kunna hota Sävehof i en eventuellt final. Just nu känns det otroligt avlägset för ett lag som inte ser ut att tro på det längre.

Jonas Wille. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

8: IF Hallby

Slutplacering: 10

Ranking efter februari: 10

Jesper Östlund har gjort sin sista match som Hallbytränare efter några otroliga år. Både Östlund och Hallby förtjänar all cred för det jobb som har lagts ner för att göra laget till ett stabilt elitlag. Att damlaget dessutom tagit steget upp till SHE visar hur smart de jobbar i föreningen.

Mars då? Det har kanske inte sprudlat om Hallby, men de vann den viktiga matchen borta mot Guif och höll slutspelshoppet levande. I den sista omgången var de på nytt riktigt bra och lyckades besegra Ystads IF på ett imponerande sätt efter bland annat tio mål av Hampus Dahlgren.

Uddamålsförlusten hemma mot Lugi sved säkert och hemmaförlusten mot HK Malmö var en dipp i prestationerna, men jag tycker ändå att det går att säga att Hallby avslutade säsongen bra. Bäst har Hampus Dahlgren varit. Helt klart ett av årets nyförvärv i Handbollsligan.

Jesper Östlund. Foto: Mats Javerud/Bildbyrån.

9: Ystads IF

Slutplacering: 4

Ranking efter februari: 4

Var står Ystads IF? Jag tycker att det är oerhört svårt att säga. I mars har de vunnit med uddamålet borta mot Aranäs, förlorat med uddamålet hemma mot Önnered, krossat Alingsås på bortaplan och förlorat knappt i Hallby. Skakigt, ojämnt och ovisst, eller hur?

Kim Andersson har gjort comeback och det är naturligtvis glädjande för YIF. Kan han hitta handbollsformen igen kan YIF bli en obehaglig överraskning i slutspelet.

Ett problem för YIF är att de inte riktigt har hittat stabiliteten i det defensiva spelet. 20 insläppta mot Alingsås är kanon, men 24, 32 respektive 33 mål insläppta i de tre andra matcherna duger inte för ett lag som har guld i sikte.

Kim Andersson. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

10: Hammarby

Slutplacering: 7

Ranking efter februari: 7

Hammarby har förlorat fyra matcher av fem i mars och då kan man ju tycka att de borde vara placerade längre ner i Power rankings. Men icke. Förlusterna har nämligen kommit mot Sävehof, Malmö, Skövde och Guif. Den sistnämnda borde Hammarby kanske ha vunnit, men övriga tre går det inte att säga mycket om.

Om vi bortser från förlusten mot HK Malmö, där Hammarby inte fick något att stämma i den första halvleken och i ärlighetens namn hade en del oflyt med domsluten, så hängde Bajen med bra även i förlustmatcherna.

Enda segern var en viktig sådan och den kom i den sista omgången mot Lugi, en seger som innebär att de slipper möta Sävehof i kvartsfinal. Om jag ska nämna en spelare som jag tycker har varit bra för Hammarby i mars är det Edwin Aspenbäck. Högernian har utvecklats fint under säsongen och är redan en av seriens bästa högernior, även om lägstanivån behöver höjas ett par snäpp för 21-åringen.

Edwin Aspenbäck, Hammarby.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

11: Alingsås HK

Slutplacering: 6

Ranking efter februari: 8

Vad är det som händer i Alingsås? Trots Mikael Franzén och Dennis Sandberg på tränarbänken har stabiliteten, som annars har kännetecknat AHK under så många år, lyst med sin frånvaro. Visst, det är ett ungt och oerfaret lag, men den typen av förluster som AHK dragit på sig är väldigt ovanligt att se.

Höjdpunkterna i mars? 42 gjorda mål på Guif och segern mot Sävehof (som visserligen ställde upp med sitt reservlag). Annars har det mest varit mörker. Lugi, YIF och Aranäs har samtliga besegrat Alingsås under mars och det är naturligtvis inte bra nog.

Spelarmässigt finns det trots allt glädjeämnen. Daniel Blomgren är tillbaka och formen känns på uppåtgående. Och Mathias Pedersen fortsätter att ösa in mål, även om hans effektivitet borde kunna förbättras.

Alingsås tränare Mikael Franzén
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

12: Eskilstuna Guif

Slutplacering: 9

Ranking efter februari: 5

Guif kunde inte upprepa succén från förra säsongen då det blev slutspel. Men då spelade Eric Johansson i laget och jag tycker mig ha sett ett Guif som har saknat den sista lilla spetsen att plocka fram i slutskedet på jämna matcher.

En seger blev det i mars och den kom, lite överraskande, borta mot Hammarby. Förlusterna mot Alingsås och Hallby förstörde Guifs slutspelschanser, även om hoppet levde in i det sista.

Elias Hall, Guif.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

13: HK Aranäs

Slutplacering: 13

Ranking efter februari: 12

Intressant nog kom Aranäs bästa prestationer under mars mot topplagen och inte mot bottenkollegorna. Hemma mot YIF blev det en sur uddamålsförlust och i den sista omgången besegrades Alingsås hemma med 29–24. Adam Wennerholm gjorde nio mål då och visade återigen att han är en av seriens bästa högersexor.

Däremot i matcherna mot RIK och Önnered såg det inte alls bra ut för Aranäs och de var mer eller mindre chanslösa. Vad det beror på får Jerry Hallbäck och Jasmin Zuta svara på, men det är lite oroväckande för Aranäs att de, åtminstone i mars, inte var bäst när det gällde.

Adam Wennerholm. Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån.

14: IFK Ystad

Slutplacering: 14

Ranking efter februari: 14

IFK Ystad spelar inte i Handbollsligan nästa säsong och det är väl knappast oväntat med tanke på hur det har sett ut under säsongen. Elva poäng brukar inte räcka och det gjorde det inte den här gången heller.

IFK har inte varit bra och det är logiskt att de åker ur, men i mars har de faktiskt haft en hel del otur. Fyra förluster på fyra matcher, men uddamålsförlust hemma mot RIK och borta mot IFK Kristianstad. Dessutom en fin prestation hemma mot Sävehof och endast förlust med tre mål.

Så med andra ord har spelet varit bättre i mars, men det har ju inte räckt. Och i slutändan handlar det om att ta poäng. Det blir spel i Allsvenskan nästa säsong och chans att ladda batterierna och hitta en ny väg framåt. Jag tycker att det har saknats en röd tråd i lagbygget den här säsongen, så förbättringsmöjligheter finns, något sportchef Fredrik Petersen så klart kommer att titta på.

IFK Ystad deppar.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Power rankings februari
Power rankings december
Power rankings november
Power rankings oktober
Power rankings september