Handbollskanalen Power rankings Handbollsligan: December

Felix Möller, IK Sävehof. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Välkommen till Handbollskanalen Power rankings Handbollsligan med Ola Selby där prestationerna, inte poängen, ligger till grund för Handbollskanalens ranking. 

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

Här är Handbollskanalen Power rankings december!

1: IK Sävehof

Aktuell tabellplacering: 1

Ranking efter november: 2

Månad efter månad fortsätter IK Sävehof att ligga högt upp i tabellen, såväl i Handbollsligan som i power rankings. Stabiliteten kännetecknar det här laget, som kan kosta på sig att ha en före detta landslagsspelare i Jonathan Stenbäcken som sparkapital.

Stenbäcken hämtades som bekant tillbaka till klubben från Skjern inför årets säsong, men 33-åringen har knappast varit en lysande stjärna i Handbollsligan under säsongens första månader. Åtminstone inte fram till att Elias Skipagötu gick sönder och Stenbäcken, som var tänkt att spela på linjen, fick fler chanser på sin naturliga position.

Stenbäcken har varit riktigt vass på sistone och en stor anledning till att Sävehof, trots tufft matchande i ligan och i European League, behåller förstaplatsen i tabellen. Enda förlusten i december kom borta mot HK Malmö – bortsett från det fortsätter Partillelaget att visa att det inte finns någon anledning att tro att något annat gäng kommer att ta hem SM-guldet i vår.

Jonathan Stenbäcken.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

2: Hammarby IF

Aktuell tabellplacering: 6

Ranking efter november: 9

Vilken otroligt fin månad nykomlingen har stått för! Hammarby har inte förlorat en enda gång under december och vunnit fyra av sex matcher, där framförallt bortasegrarna mot Ystads IF och Alingsås HK sticker ut.

Martin Dolk fick pris som månadens spelare i december och det är lätt att förstå varför. ”Dolken” är otroligt användbar och en smart spelare som hade varit en stor förstärkning för samtliga lag i serien.

Dolk må ha gjort mängder av mål i december, men glöm heller inte Hayder Al-khafadjis prestationer den senaste tiden. Framförallt bortamatchen mot YIF har etsat sig fast i mitt minne.

3: IFK Kristianstad

Aktuell tabellplacering: 2

Ranking efter november: 1

Det har varit en minst sagt konstig och turbulent månad för IFK Kristianstad. Cupkaoset som IFK är inblandat i med IK Sävehof har det skrivits tillräckligt om, men utöver det har IFK haft mängder av coronasjuka spelare och därmed uppskjutna matcher.

Det i sin tur gör att det är lite svårt att veta var IFK står. Eller är det verkligen det? För när Jonas Willes gäng väl har spelat har de sett precis lika stabila ut som de har gjort de senaste månaderna. Poängtappet mot Lugi var visserligen onödigt, men då var det ett ringrostigt IFK som trots allt var nära seger.

Bortsett från det har det blivit segrar mot HK Malmö och Ystads IF, vilket gör att IFK ser ut som den givna finalmoståndaren till IK Sävehof. Flera spelare sticker ut i IFK, men mest intressant tycker jag att Ludvig Jurmala Åström är. Med tanke på att det är på mittsex som landslaget är svagast just nu är monstret från HK Tyrold en spelare att hålla ögonen på.

Ludvig Jurmala Åström, IFK Kristianstad.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

4: Lugi HF

Aktuell tabellplacering: 8

Ranking efter november: 7

Den svaga säsongsinledningen ser Lugi ut att ha lagt bakom sig. Åtminstone till stor del. Många reagerade på att tränare Marc Uhd valde att spela av tiden när laget hade chansen att vinna bortamatchen mot IFK Kristianstad, men faktum är att Lugi förlorade flera matcher tidigt på säsongen med uddamålet, så det var nog klokt agerat av dansken.

Lugi förlorade visserligen månadens sista match, då hemma mot Sävehof, men bortsett från det har Lundalaget sett otroligt starkt ut i december. Casper Käll har hittat tillbaka till den nivå som gjort honom till en av landets mest spännande spelare och på ytternio har såväl Theo Übelacker som Fredrik Olsson utvecklats fint. Om Isak Persson fortsätter att ösa in mål? Den frågan behöver jag inte ens svara på.

Framförallt Olsson har tagit enorma kliv i sin utveckling sedan han blev förstavalet på sin position. Förra säsongen stod han i Karl Wallinius enorma skugga, men i år har vänsternian leverarat rakt igenom. Det finns inte många vänsternior i den här serien som är bättre än Olsson, framförallt inte om vi väger in såväl det offensiva som defensiva spelet. Dessutom ser han ut att ha en förmåga att reta motståndarspelare, en egenskap som inte ska underskattas.

Fredrik Olsson, Lugi.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

5: Alingsås HK

Aktuell tabellplacering: 3

Ranking efter november: 6

Jag tror inte att Mikael Franzén sitter och gråter över att Alingsås fortsätter att smyga. Trots att de är med där uppe i toppen vecka ut och vecka in pratas det knappt om AHK. I december spelade AHK visserligen oavgjort i tre av sex matcher, men de förlorade bara en.

Det har sagts förr och det tål att sägas igen: Franzén har en otrolig förmåga att utveckla spelare och att få ut max av varje individ. Alingsås borde inte vara trea i serien, även om de verkligen inte har ett dåligt lag. Men de är där. Varför? Utöver ovan nämnda orsaker är de bra i rätt lägen i matcherna.

Glöm heller inte bort Daniel Blomgren som, när han nu har fått vara skadefri en längre tid, tagit kliv till att bli en av seriens bästa vänsternior.

Daniel Blomgren, Alingsås HK.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

6: IF Hallby

Aktuell tabellplacering: 9

Ranking efter november: 11

Hallby har en förmåga att vinna, eller åtminstone ta poäng, i rätt matcher. Det är sällan Hallby förlorar mot lagen de har omkring sig i tabellen och det om något är en egenskap som sticker ut och som gör att Jönköpingslaget fortfarande är med i kampen om slutspel.

I december har Hallby vunnit och spelat oavgjort mot Aranäs, kryssat mot AHK och Redbergslid samt förlorat mot Önnered. Det är starka papper för ett lag som ändå fick bygga om rejält inför säsongen.

De två senaste säsongerna var det Adam Tumba och Charles Hugoson som imponerade på kanterna. När de lämnade för HK Malmö har Hampus Dahlgren och Gustaf Wedberg tagit över på ett förtjänstfullt sätt.

Hampus Dahlgren, Hallby.
Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN

7: Redbergslids IK

Aktuell tabellplacering: 14

Ranking efter november: 14

Vi kan väl börja med det uppenbara: Andreas Palicka är en av världens bästa målvakter och därmed en sinnessjukt stark förstärkning för ett lag som är på väg att åka ur Handbollsligan. Mer på det uppenbara spåret: Palicka har varit otroligt bra i de två matcher han har spelat för RIK och i allra högsta grad bidragit till att det har blivit tre poäng för jumbon.

Men vi får heller inte glömma att RIK redan kändes som att de var på uppgång innan världsmålvaktens inträde i klubben. Poängen hemma mot AHK var med mersmak och RIK stod upp bra på bortaplan mot samma lag.

Jag tror defintivit att lagen omkring RIK i tabellen bör vara oroliga. För en månad sedan kändes det givet att RIK skulle åka ur – nu känns det minst lika givet att de klarar sig kvar.

Andreas Palicka, Redbergslids IK.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

8: Ystads IF

Aktuell tabellplacering: 4

Ranking efter november: 4

Jag är fullt medveten om att jag är lite hård mot YIF här. De har visserligen inte imponerat i december och tre poäng på fem matcher är mer ett mitten- eller bottenlagssnitt än något annat. Men vi måste samtidigt komma ihåg att YIF har slitit rejält med skador samtidigt som de i december har mött formtoppade lag (Hammarby och IFK Kristianstad) och topplag (IFK Skövde).

YIF har dessutom fått vara utan Kim Andersson, som ju är borta från spel då han har opererats. Nu ser det helt plötsligt lite tunt ut i en trupp som kanske hade mått bra av en eller två förstärkningar, åtminstone om inte skadesituationen ljusnar efter EM-uppehållet.

Glädjande att se är däremot Jonathan Svensson. För några år sedan var jag helt säker på att han skulle bli landslagsman, men det har han inte blivit. Än. Fortsätter Svensson så här väntar definitivt att proffskontrakt inom kort.

Jonathan Svensson, Ystads IF.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

9: IFK Skövde

Aktuell tabellplacering: 5

Ranking efter november: 3

Vad jag kan minnas är det här första månaden sedan Henrik Signell tog över som huvudtränare i IFK Skövde inför förra säsongen som det har sett skakigt ut. Stabiliteten, som varit Skövdes signum sedan den forne förbundskaptenen tog över, har varit som bortblåst i december.

Det är svårt att förstå varför, men fyra poäng på fem matcher är naturligtvis inte bra nog. Framförallt inte när de har tappat poäng hemma mot Lugi och borta mot Önnered, matcher som de definitivt hade vunnit en ”normal” månad.

Samtidigt tror jag inte att IFK-supportrarna behöver vara oroliga. Skövde kommer att vara topp fem när grundserien är färdigspelad.

Henrik Signell, IFK Skövde.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

10: Önnereds HK 

Aktuell tabellplacering: 12

Ranking efter november: 12

Vilken berg och dalbana det här laget är. Före säsongen kändes ÖHK som ett givet slutspelslag, bara för att under säsongens första månader kännas som ett givet kvallag för att hålla sig kvar i serien. Nu är det väl någonstans mittemellan som Önnered placerar sig.

Känslan är defintivit att Önnered är på rätt väg. I december har ÖHK spelat ihop fyra poäng på fem matcher och det är ju ett fint facit. Storseger mot Hallby, två oavgjorda mot Alingsås och Skövde samt två förluster (Alingsås och Hammarby) är bra jobbat.

Det skulle inte förvåna mig om Önnered fortsätter den här fina trenden. Men frågeteckenet kring lagets brist på spelidé hänger alltjämt kvar. Det känns fortfarande som att ÖHK spelar otroligt individuellt.

Andreas Berg, Önnereds HK.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

11: HK Malmö

Aktuell tabellplacering: 7

Ranking efter november: 5

Det är lätt att glömma hur många tongivande spelare HK Malmö egentligen saknar. Dan Beutler och Daniel Ekman är två av spelarna som verkligen hade behövts i det här laget. Trots det krigar Malmö på, men visst saknas spetsen som de har haft de senaste åren.

Nu hänger otroligt mycket på Magnus Persson och även om högernian gör det bra är HK Malmö på tok för lättläst. När Persson inte har dagen och Malmö inte får igång kontringsspelet har laget otroligt svårt att vinna.

Segern hemma mot Sävehof var tung, men laget har förlorat tre matcher under december och det är inte bra nog för ett lag som har aspirationer att gå långt i slutspelet.

Magnus Persson, HK Malmö.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

12: Eskilstuna Guif

Aktuell tabellplacering: 10

Ranking efter november: 8

Jag tror att EM-uppehållet kom väldigt lägligt för Guif. December har varit en tuff månad för Zoran Roganovic och hans lag med endast en seger på fyra matcher.

Ska det bli slutspel i år igen måste så klart lag som IFK Ystad besegras. Där finns det inga ursäkter. Att förlora mot Sävehof och HK Malmö är naturligtvis inte hela världen, men det är ingen rolig period Guif är inne i nu.

Vad måste bli bättre? Framförallt måste Guif få ner antalet dippar, men även hur långvariga dipparna är. I december har de kommit in i svaga perioder på tok för många gånger och de har också varat längre än de borde göra. Men jag tror att Guif kommer att vara starka efter landslagsuppehållet, precis som de var förra säsongen.

Zoran Roganovic, Eskilstuna Guif.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

13: HK Aranäs

Aktuell tabellplacering: 11

Ranking efter november: 10

Det vill sig inte riktig för Aranäs, som blivit ett ”nära-lag”. De var nära att vinna mot både Hammarby och Hallby, men fick nöja sig med oavgjort. De var även nära i den första matchen mot Hallby och i returen mot Hammarby, men åkte då på två förluster.

Det finns anledning att känna oro för Jerry Hallbäck. RIK, med Palicka i spetsen, har vaknat till rejält och hotar bakifrån. Aranäs ser inte ut att ha den typen av frälsare i truppen och heller inte på väg in, så därför krävs det andra saker för att Aranäs ska klara sig kvar, till exempel att vinna de tajta matcherna mot bottenkonkurrenterna.

Jerry Hallbäck, HK Aranäs.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

14: IFK Ystad

Aktuell tabellplacering: 13

Ranking efter november: 13

Jag tycker inte att Sebastian Seifert gör ett dåligt jobb. Men han har inte en särskilt stark trupp att jobba med, vilket syns i tabellen. I december har IFK spelat hem en poäng på fyra matcher och jag tror att det blir IFK Ystad och Aranäs som i slutändan kommer att kriga om att undvika jumboplatsen.

Kanske kan Fredrik Petersens erfarenhet hjälpa laget att ta några viktiga poäng, men jag ser inte mycket i IFK:s spel som talar för att de ska ta sig ur bottenträsket.

Måns Landgren, IFK Ystad.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN