Handbollskanalen Power rankings Handbollsligan: September

Felix Möller, IK Sävehof. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

En månad har spelats i Handbollsligan och vissa lag har inte presterat som väntat medan andra har överraskat. Prestationerna, inte poängen, ligger till grund för Handbollskanalens nya koncept. Välkommen till Handbollskanalen Power rankings Handbollsligan med Ola Selby.

Handbollskanalen Power rankings är vår egna ranking för vilka lag som egentligen varit hetast under månaden som passerat. Med andra ord är det en egen tabell för vilka lag som egentligen varit bäst. Ett lag som förlorat en match kan till exempel vara bättre än ett lag som inte har förlorat, beroende på vilka lag de har spelat mot. Hänger ni med?

Här är Handbollskanalen Power rankings september!

1: IK Sävehof (3–1–0)

Tips inför säsongen: 1

Inför säsongen trodde jag, precis som många andra, att Sävehof kommer att vara seriens bästa lag. Fyra matcher in på säsongen och varken Sävehof, eller något annat lag för den delen, har gett mig någon anledning att ändra på det tipset.

Visst, Sävehofs start borta mot IFK Kristianstad var kanske inte superimponerande, men å andra sidan saknades flera spelare i den matchen. Efter det har det sett betydligt bättre ut och Sävehof har radat upp segrar.

Vad är det som gör Sävehof så bra? Det är ganska enkelt egentligen. De har seriens bästa tränare och flera av seriens bästa spelare. Den kombinationen är ju rätt trevlig för folket i Partille att luta sig emot.

Om det finns några mörka moln på himlen för Sävehofs fortsatta segerrad i Handbollsligan så är det väl det faktum att European League drar igång i oktober och därmed kommer vi att få se något mer slitna gulsvarta spelare. Men så här långt är Sävehof seriens bästa lag.

Alexander Westby, IK Sävehof.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

2: Ystads IF (3–0–1)

Tips inför säsongen: 2

En av årets stora guldfavoriter, men i premiären såg Ystads IF snarare ut som de brukar göra under slutspelet. Ängsligt och utan en riktig tro på sig själva – då förlorar man mot ett lag som Hallby.

Efter det har YIF sett ut som vi hade förväntat oss med tre raka segrar som följd. Det är inte så att Ystads IF har spelat sina motståndare av banan, men de har tagit stabila segrar utan att behöva riktigt förta sig.

Mot Önnered och Aranäs gjorde YIF bara precis vad de behövde för att vinna och framförallt var det kul att se Kim Andersson mot Aranäs. Tio mål då från legendaren, som säkert vill spara kroppen så mycket det går under säsongen för att vara i toppslag när slutspelet inleds.

Men den mest minnesvärda matchen så här långt är ju så klart den mot Alingsås HK. Där såg Oscar Carléns gäng ut att gå mot andra raka förlusten, men på ett mirakulöst sätt lyckades YIF vända och vinna. 

Hampus Karlsson, Ystads IF.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

3: Alingsås HK (3–0–1)

Tips inför säsongen: 6

Många av oss, bland annat jag, tror att Alingsås HK kommer att vara sämre i år än de har varit de senaste åren. Under upptaktsträffen valde Mikael Franzén att hylla sitt ”nya” lag och AHK-profilen menade att de har ett bättre lag i år än förra säsongen. Jag är fortfarande tvekam till om det stämmer eller om det är Franzén som vill visa spelarna att ”här har ni minsann en tränare som tror på er”.

Oavsett tycker jag att AHK har sett intressant ut i de fyra matcherna de har spelat. Tre segrar och en uddamålsförlust borta mot Ystads IF är starka papper, inget snack om saken.

Känslan är att AHK inte är särskilt beroende av att någon spelare levererar, även om nyförvärvet Mathias Mark Pedersen har tagit plats direkt med sitt fina skott.

Mathias Mark Pedersen.
Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

4: IF Hallby (2–0–1)

Tips inför säsongen: 11

Ständigt underskattade Hallby, så även av undertecknad, har naturligtvis överraskat ”alla” redan. Fråga mig inte hur de gör det år efter år, men på något sätt lyckas Jesper Östlund få ut mer av ett lag än vad någon tror ska vara möjligt.

Bortamatch mot finaltippade Ystads IF i premiären? Inga problem, uddamålsseger med hem till Jönköping. Ny bortamatch, den här gången mot Lugi? Skojar ni, seger med elva bollar.

Vi som var skeptiska kring huruvida Hallby skulle klara av att hantera förlusterna av Olle Ek, Adam Tumba och Charles Hugoson fick direkt svar på tal.

Att Hallby sedan gick och förlorade hemma mot Guif, matchen de flesta på förhand trodde att laget hade störst chans att vinna, det är en annan sak. Hallby ser riktigt bra ut även i år.

Gustaf Wedberg, Hallby.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

5: Önnereds HK (2–0–2)

Tips inför säsongen: 9

Inför säsongen var de flesta av oss spända på att se Önnereds nya mittblock – tuffingarna Christoffer Brännberger och Fredrik Teern. Fyra matcher in på säsongen och vi har fortfarande inte sett varken Brännberger eller Teern i spel.

Trots det har Önnered alltså vunnit två av fyra matcher, det tycker jag är rätt starkt jobbat. Det som imponerar är spridningen på målskyttet – här snackar vi inte en spelare som smäller dit runt tio bollar per match utan istället flera spelare som gör runt fyra–fem mål per match. Det kommer att löna sig i längden för ÖHK.

Att de har ett riktigt starkt målvaktspar i Sebastian Abrahamsson och Gustav Skagerling hjälper naturligtvis också.

Men det som har varit roligast att se har utan tvekan varit Viktor Rhodin. Tillbaka på handbollsplanen igen efter sitt långa avbrott efter den cancerbehandling han har gått igenom. Vilken kämpe!

Viktor Rhodin. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

6: IFK Skövde (1–0–2)

Tips inför säsongen: 3

Jag hade höga tankar om IFK Skövde inför säsongen och har väl ingen anledning att ändra på det, trots den resultatmässigt tuffa starten med två förluster och bara en seger. Förlusterna har kommit mot andra förmodade topplag i HK Malmö och IK Sävehof och det är knappast så att IFK Skövde har varit utspelat i någon av matcherna.

Däremot startade säsongen på ett fint sätt med en storseger direkt mot Eskilstuna Guif. Då var det ett sprudlande hemmalag som mer eller mindre körde över Guif, åtminstone i den andra halvleken, tack vare bra försvars- och målvaktsspel. En klyscha, ja, men så var det faktiskt. Dessutom visade Matias Helt Jepsen varför han är en av seriens bästa mittnior.

Matchen mot Sävehof är inte mycket att säga om. Där förlorade IFK Skövde mot ett bättre lag och Sävehof hade fullständig kontroll på den matchen. Däremot var den andra halvleken mot HK Malmö helt underkänd. Att ha ledningen med två bollar i paus men förlora den andra halvleken med 20–12 håller inte.

Vilka spelare har stuckit ut? Utöver Helt Jepsen gillar jag det jag har sett av Ljungqvist den yngre, Adam alltså. Kvick, oberäknelig och med riktigt fina genombrott – det kan bli en mycket bra spelare det där.

Matias Helt Jepsen. Foto: Michael Erichsen, Bildbyrån

7: Hammarby (2–0–2)

Tips inför säsongen: 12

Två av två på hemmaplan och noll av två på bortaplan. Någon som är förvånad när det gäller Bajen? Segrarna mot Lugi och HK Malmö är riktigt starka, framförallt eftersom Hammarby mer eller mindre körde över sina motståndare. De bars dessutom fram av en hemmapublik som är unik i Handbollsligan.

På bortaplan har det inte sett fullt lika bra ut för Hammarby, men de var åtminstone nära mot Guif där hemmalaget lyckades vinna med ett mål. Att förlora borta mot Sävehof gör ju de flesta lagen i den här serien, så det är inte mycket att säga om.

Gustav Davidsson då? Honom har jag tjatat om länge nu. 21 mål har Åhus-sonen gjort på de fyra matcherna Hammarby har spelat. Kanske inte ett superimponerande facit, men man ska komma ihåg att alla lag Hammarby möter vet att det är Davidsson som måste stoppas och trots det styr han lagets anfallsspel på ett fint sätt.

Bajen är i Handbollsligan för att stanna, var så säkra.

Hammarbys lagkapten Gustav Davidsson. Foto: Magnus Lejhall, Bildbyrån.

8: HK Aranäs (2–0–2)

Tips inför säsongen: 14

Det är lite samma sak som med Hallby. Det är ”aldrig” någon som tror på detta Aranäs, men Jerry Hallbäck är duktig på att motivera sitt lag till stordåd. I Aranäs fall är det definitivt stordåd att vinna hälften av sina matcher, vilket de har gjort så här långt.

De inledde med att förlora borta mot Alingsås HK och det är det inte mycket att säga om, det är ju knappast där Kungsbackalaget ska ta sina poäng. Inte heller borta mot Ystads IF.

Segrarna har istället kommit mot Önnereds HK och Redbergslids IK, båda matcherna på hemmaplan. Så kanske är Aranäs på väg att skapa en ointaglig borg, men framförallt tycker jag att det har varit intressant att se att flera spelare har levererat på en nivå som jag trodde att det skulle dröja några månader till och ytterligare utveckling innan vi fick se.

Då tänker jag på Adam Wennerholm, högersexan som har gått in och ersatt Rasmus Torbjörnsson utan några som helst problem. Men även stortalangen Alexander Lindén, nia på min lista över seriens mest spännande spelare, har visat gott gry redan.

Kim Andersson och Alexander Lindén.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

9: HK Malmö (1–1–1)

Tips inför säsongen: 5

Det är otroligt svårt att veta var man har HK Malmö i år, vilket är motsatsen till hur det har varit de senaste åren. Då har HK Malmö varit en av seriens mest stabila lag med idel topplaceringar som följd. Men nu då? De kan fortfarande slå vilket lag som helst i serien men definitivt också förlora mot alla.

Oavgjort mot IFK Ystad i premiären var inte godkänt. Tiomålsförlust mot Hammarby var verkligen inte godkänt. Däremellan var den första halvleken mot IFK Skövde inte heller godkänd, men i den andra spelade laget betydligt bättre och lyckades vända och vinna.

De 30 minuterna är egentligen det enda jag har sett av HK Malmö i år där jag har sett någon form av stabilitet. Högstanivån är fortsatt väldigt hög, men HK Malmö vinner inte längre några matcher på att de är svåra att göra mål på.

HK Malmös Kassem Awad. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN.

10: Eskilstuna Guif (2–0–2)

Tips inför säsongen: 10

Här kommer en riktig ”sticka ut hakan-åsikt”. Guif saknar Eric Johansson. Det var väl kanske säsongens årets mest väntade mening. Jag tycker faktiskt att Guif har presterat bättre än väntat och de har framförallt vunnit rätt matcher.

Att förlora mot IFK Skövde och Alingsås HK är inte hela världen, det är lag som ska hamna över Guif i tabellen. Istället har Guif vunnit mot Hallby och Hammarby, lag som de förväntas kriga om slutspelsplatser med.

Och visst finns det något positivt med att Eric Johansson inte är kvar. Ja, jag skrev det. Guif är nämligen svårare att analysera för motståndarlagen eftersom det inte handlar om Johansson i varje Guif-anfall. Det kanske låter som att jag griper efter halmstrån här, men jag tror definitivt att Guif kan vara med i kampen om slutspel i år, trots att de har tappat sin bästa spelare.

Marko Roganovic.
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN.

11: IFK Ystad (0–2–1)

Tips inför säsongen: 13

Mina tankar om IFK Ystad inför säsongen var inte särskilt höga, så enkelt är det. Anledningen till det var att jag inte riktigt förstod hur de tänkte när det gäller lagbygget. Jag har väl fortfarande lite svårt att se en röd tråd, men IFK Ystad har ändå motbevisat mig lite när det kommer till hur laget har presterat.

De har mött HK Malmö och IK Sävehof borta samt IFK Kristianstad hemma och tagit poäng i två av matcherna samt endast förlorat med fyra bollar i den tredje (mot Sävehof). Det hade jag verkligen inte trott – tvärtom trodde jag att Sebastian Seiferts lag skulle stå på noll poäng efter tre omgångar.

Hur har de lyckats då? Genom ett väldigt enkelt spel som alla spelare förstår. Mest har ändå Jesper Johansson imponerat. Nyförvärvet från Tyresö bombade in åtta mål mot HK Malmö och det är riktigt starka papper.

Jesper Johansson. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

12: IFK Kristianstad (0–2–1)

Tips inför säsongen: 4

Jag blev riktigt imponerad av det jag såg av IFK Kristianstad i premiären mot IK Sävehof. Det var fart, fläkt och spelare som såg ut att trivas på plan igen. I den matchen fick IFK med sig en välförtjänt poäng mot det regerande mästarlaget, men efter det har det gått betydligt tyngre för det brandgula laget från nordöstra Skåne.

Att förlora på ett mål i sista sekunden från seriens mest spännande spelare är väl helt okej, men på sättet IFK Kristianstad slarvade bort två poäng mot Redbergslids IK är givetvis oroande om man heter Jonas Wille. Elliot Stenmalm gjorde naturligtvis det bra, men IFK borde ha stängt den matchen tidigare om det finns ambitioner att på nytt vara ett topplag i Handbollsligan.

Inte blev det bättre mot tippade bottengänget IFK Ystad där IFK för andra gången på tre matcher fick nöja sig med en poäng. Nej, efter premiären har det inte sett särskilt bra ut för IFK.

Positivt? Premiären och framförallt vad Isak Larsson (skadad nu) och Ludvig Jurmala Åström åstadkom i den matchen. Framförallt den senare imponerade med sina tio mål.

Ludvig Jurmala Åström, IFK Kristianstad.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

13: Redbergslids IK (1–0–2)

Tips inför säsongen: 7

Elliot Stenmalm har redan avgjort en match i den sista sekunden den här säsongen och det är knappast en överraskning. Och vi kan väl börja där, trots att det var lagets andra match för säsongen. RIK gjorde det riktigt bra i den matchen och framförallt var det Kristian Zetterlund i mål och nämnde Stenmalm som stack ut.

Men den matchen är kanske också det enda positiva så här långt för ett RIK som har uppenbara problem när Tobias Johansson och Stenmalm inte har dagen.

36 insläppta mot Önnereds HK, 29 insläppta mot IFK Kristianstad och 30 insläppta mot HK Aranäs imponerar verkligen inte heller. Fortsätter det här kommer det att bli otroligt svårt för RIK att vinna matcher, oavsett hur duktig Elliot Stenmalm är.

William Höghielm, Redbergslids IK.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

14: Lugi HF (0–0–4)

Tips inför säsongen: 8

Det ser verkligen inte bra ut för Lugi. När senast förlorade Lundalaget fyra raka matcher i Handbollsligan? Jag minns inte, men det måste ha varit väldigt längesedan. Det som är oroväckande för Marc Uhds lag är att de inte har varit nära att få med sig mer poäng i någon av matcherna, bortsett möjligen från gårdagens uddamålsförlust hemma mot Önnered.

Storförluster mot Hammarby och Hallby imponerar naturligtvis inte och förlusten borta mot Alingsås var solklar. Mot Önnered hade Lugi åtminstone chansen att vinna, men när matchen skulle avgöras saknades kylan och ÖHK kunde vinna.

Lugi står alltså på noll poäng efter fyra matcher och jag förstår det knappt. Hur kunde det bli så här? För det första saknar Lugi, åtminstone så här långt, en riktigt bra målvakt. För det andra är Casper Käll på tok för ensam i det offensiva spelet. Isak Persson är såklart otroligt vass, men som kantspelare är det svårt att påverka matchen på det sättet.

Nej, något måste hända i Lugi för att det här inte ska nå en nivå då det blir svårt att få ordning på det. Jag är säker på att Marc Uhd har vad som krävs för att vända på det här.

En sak kan Lugi trösta sig med och det är att Isak Persson redan har gjort säsongens vackraste mål.