5 punkter efter HK Aranäs–Eskilstuna Guif

Marrcus Ekman, Eskilstuna Guif. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

Eskilstuna Guif besegrade HK Aranäs med 23–22 i båda lagens premiär i Handbollsligan. Här är Ola Selbys fem punkter efter matchen.

Malte Johansson & Alvin Lindvall bäst i Aranäs

Aranäs slog till med tre namnstarka nyförvärv inför säsongen: Patrick Bols, Morten Pedersen och Kjetil Åndal. Bols inledde i mål mot Guif men räddade knappt ett skott och blev tidigt utbytt. Morten Pedersen och Kjetil Åndal kom inte till spel i premiären.

Istället såg Malte Johansson fin ut i mål (flera viktiga räddningar i den andra halvleken och totalt 51 i räddningsprocent!) och dessutom Alvin Lindvall på högerkanten (fyra mål på sex avslut). Jag hade ingen större koll på Lindvall sedan tidigare, men jäklar vad intressant han såg ut. Helt orädd och den enda som kontinuerligt fick hål på Marko Roganovic under matchen.

Det är bara en match, men…

Zoran ser ut att få rätt gällande Guifs (eller Eskilstunas, som SEH:s kommentator envisades med att kalla laget i den första halvleken) förbättrade försvarsspel. Nio insläppta mål i första halvlek och totalt 22 insläppta är starka papper, även om det knappast gnistrande om Aranäs anfallsspel.

Han var inte helt nöjd när jag tippade Guif utanför slutspel, den gode Zoran. En stor anledning till varför jag tror Guif får svårt att lösa topp åtta är det bristfälliga försvarsspel de visat upp de senaste säsongerna. Mot Aranäs såg det däremot riktigt bra ut (även om Marko Roganovic och hans målvaktsspel var det som stack ut mest) och visst var det ett till synes mer aggressivt och påslaget försvar.

Men hur påverkas försvarsspelet framöver? Försvarsgeneralen Johan Palm tvingades utgå i den första halvleken med vad som såg ut att vara en allvarlig skada.

Två jämnstarka lag – Roganovic var skillnaden

Marko Roganovic har en högstanivå som få andra målvakter i Handbollsligan, det har han redan hunnit visa under ett par säsonger. Mot Aranäs var han där igen, nära sin högstanivå, och då blir Guif svårslaget. Till och med när han släppte in bollen (Aranäs borde ha fått 17–20 på Lindvalls straff då bollen var klart över linjen) fick han räddningen. Det var helt enkelt Guifmålvaktens match och 36 i räddningsprocent över 60 minuter imponerar.

Naturligtvis räddade Roganovic hemmalagets sista avslut med sekunden kvar som innebar att Guif vann matchen med 23–22. Ett rimligt slut på matchen som var hans från början till slut.

Inbördes tävling om vem som kunde skrika högst efter mål

Aranässpelare skrek i ansiktet på Guifspelare när de gjorde mål. Guifspelare kontrade med att skrika ännu högre när bollen gick in i mål. Spelarna på bänken ställde sig upp och skrek i kör när Aranäs gjorde mål och då kontrade Guif-bänken med att göra detsamma när Eskisltunalaget fick in bollen. Lite sandlådenivå var det faktiskt i den första halvleken.

Richard Hanisch är tillbaka i Handbollsligan!

Underbart att se. Räcker så!