Vad vore Sävehof utan Johanna Forsberg?

Sävehofs Johanna Forsberg under kvartsfinal 1 i SHE mellan Sävehof och Skara. Foto: Bildbyrån

Skara tog sig med nöd och näppe till kvartsfinal efter sista seriematchen. Sävehof var klara långt innan dess, dessutom med nästan dubbelt så många poäng som Skara. Med Sävehof på hemmaplan var det inte svårt att utse laget till storfavoriter i dagens match. Om nu inte spöket underskattning skulle gäcka Partillelaget. Hur som helst – äntligen slutspel!

Första halvlekens 20 minuter blev inte riktigt som hemmapubliken tänkt sig. För här kom lilla Skara och trodde de kunde spela jämnt med svenska mästarna. Men inte bara trodde, dom gjorde det också. Med pålitliga Skaraskyttar som Carolina Järlstam och Sara Johansson höll laget jämna steg och såg ut att befästa teorin om att tro kan försätta berg.

Troligen var detta säsongens bästa prestation för Skara, så här långt. Tills knappt cirka 10 minuter återstod.

Då blev det påtagligt vilket lag som slarvar minst och som har kyligast kyla i skottlägen. Sävehof glider ganska enkelt iväg med tre måls ledning och hemmapubliken kan andas tillförsikt inför andra halvan. Halvtid 14-11.

Andra halvlek blev en avslagen historia. Redan efter 6-7 minuter var Sävehofs ledning uppe i sex mål. Alla förstod vad som väntade: publiken, spelarna, domarna. All dramatik var borta och återstod gjorde endast några snygga individuella prestationer. Sävehof rann iväg bekvämt och pliktskyldigt utan tillstymmelse till chans för Skara.

Men matchens lirare var det enkelt att utse. I match efter match är hon en sällsynt effektiv målgörare, en klippa i försvaret och en vindsnabb kontringsspelare. Hon heter Johanna Forsberg och det märkliga idag var att hon inte satte 100 procent av sina skott, trots att hon gjorde sju mål.

– Nej, det var lite dåligt, sade en trots allt glad Johanna som ändå vågade sig på att säga det som alla tänkte och insåg:
– Det känns som att vi har god chans att ta hem den här serien i tre raka matcher.

Slutresultat: 29-21

Sävehof: Johanna Forsberg 7, Emma Ekenman Fernis 4, Elin Hallagård 3, Nina Dano 3, Olivia Mellegård 3, Thess Krönell 2, Linnea Pettersson 2, Johanna Ahlm 2, Lina Cardell 1, Amelia Lundbäck 1, Tilda Olsson 1

Skara: Carolina Järlstam 9, Sara Johansson 5, Melanie Felber 5, Amanda Thorp 1, Sofia Berndtsson 1