SPELARBETYG: Här är betygen för hela EM

Anna Lagerquist och Linn Blohm. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

EM är över för den här gången och Sverige slutade femma. Här är Handbollskanalens betyg på de svenska spelarnas prestationer sett över hela EM. Betyget mäts i antalet hk-bollar där fem bollar är högsta betyg och en boll är lägsta.

EM är över för Sveriges del och här är Handbollskanalens betyg på de svenska insatserna.

Betygsskalan

5 – Världsklass
4 – Väldigt bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Kan bättre

Anna Lagerquist
Världens bästa försvarsspelare, men trots det alltså inte nominerad till EM:s bästa försvarsspelare. Ett stort skämt i mitt tycke. Lagerquist har varit Sveriges genomgående bästa spelare under EM. Gör aldrig en dålig match, gör aldrig ens en halvbra match.

Linn Blohm
Få mittsexor i världen är lika skickliga i det offensiva spelet som Blohm. När hon nu dessutom har utvecklat sitt defensiva spel är det inte konstigt att hon anses vara en av världens bästa spelare, oavsett position. Har gjort ett fantastiskt mästerskap.

Jamina Roberts
Kanske kunde vi ha önskat ännu mer av Roberts i matcherna mot Danmark och Norge, men samtidigt vet alla Sveriges motståndare att det är Roberts de behöver få stopp på för att Sveriges anfallsspel ska hacka. Trots det har Roberts legat bakom det mesta i det svenska anfallsspelet, vilket säger det mesta om vilken otrolig spelare det är.

Jessica Ryde
En av de svåraste spelarna att betygsätta, men faktum är att Ryde är en av målvakterna som räddat flest skott under EM. Visat att hon i sina bästa stunder är en toppmålvakt, nu gäller det bara att hitta jämnheten i matcherna för att på allvar bli en av världens bästa.

Kristin Thorleifsdóttir 
Har avlastat i både mittförsvaret och som tvåa på ett suveränt sätt. Kan Thorleifsdóttir nu får vara skadefri en längre tid är jag helt säker på att hon kommer att ta kliv i det offensiva spelet. Potentialen finns.

Tyra Axnér
Spelade knappt något före matchen mot Danmark och har inte spelat mycket efter den heller. Men det Axnér gjorde i den andra halvleken mot Danmark höll högsta klass och med tanke på de ingångsvärden vänsternian gick in i EM med (ung och oprövad) förtjänar hon en trea i betyg.

Jenny Carlson
Första mästerskapet som startande mittnia och det har synts emellanåt. Hade en enorm topp i matchen mot Norge då hon var en av planens bästa, om inte den bästa, spelaren. Bortsett från den matchen har det varit mer ojämnt från Carlsons sida, men med fortsatt fin utveckling i Brest Bretagne och Carlson kan bli en bärande spelare på allvar i VM om ett år.

Nathalie Hagman
Varit riktigt bra mot de lite sämre lagen då hon öst in mål. Däremot har Hagman inte fått till det mot de bättre nationerna Danmark och Norge. Jag hade högre förväntningar på Hagman innan hon gick in i det här mästerskapet, med tanke på det hon har presterat i klubblaget Nantes under hösten. Hagman har absolut inte varit dålig, men hon måste börja prestera bättre mot de bättre lagen.

Carin Strömberg
Har inte fått spela särskikt mycket, men när Strömberg har spelat har hon framförallt bidragit med lugn och erfarenhet.

Emma Lindqvist
Ett litet steg tillbaka enligt mig, åtminstone i det offensiva spelet. Inte varit lika kvick på att gå på eget läge, trots att det inte har saknats möjligheter. Men en fin assistspelare och i försvarsspelet vet alla vad Lindqvist kan. Mot Nederländerna visade Lindqvist vilken hög nivå som har när hon går för det.

Nina Dano
Jobbig skada tidigt i matchen mot Danmark och spelade inte mer efter det. Inledde mästerskapet ojämnt i de två första matcherna, framförallt i det egna läget. Bakåt var Dano riktigt bra.

Nina Koppang
Jag är övertygad att Koppang kommer att bli en riktigt bra landslagsspelare på sikt. I det här mästerskapet, där hon fick en tung start med ett positivt covidtest, såg högernian ut att väga lite för lätt. Trots det ett par riktigt fina skott och genombrott. Kommer att vara ännu bättre om ett år.

Elin Hansson
Kanske är det den lite hackiga säsongen i Rumänien som ligger bakom, kanske är det något annat, men Hansson har inte presterat lika bra i det här mästerskapet som hon har gjort i de föregående. Inte lika säker i läget och framförallt några onödiga övertramp som drar ner betygen från en trea.

Linn Hansson
Kom in sent i turneringen och tog för sig när hon väl fick spela. Svårt att ge ett högre betyg med tanke på ute lite vänstersexan spelade, men definitivt godkänd under den knappa speltid hon fick.

Johanna Bundsen
Inte fått sådär oerhört mycket speltid under EM och starten var inte den bästa då hon verkligen inte fick till det mot Slovenien, men stod sedan för ett fint inhopp mot Norge och en bra match även mot Ungern.

Clara Petersson Bergsten
Likt Linn Hansson fick Petersson Bergsten komma in i EM-truppen senare under mästerskapet. Inte supermycket speltid och därför heller inte så konstigt att betyget inte kan bli högre än en tvåa. Gjorde ett par vackra mål i den avslutande matchen mot Nederländerna, vilket säkert var skönt för henne.

Melissa Petrén
Ett tufft mästerskap för vänsternian, som säkert hade högre förväntningar på sig själv än det hon visade upp i Slovenien. Blixtrade till några gånger under EM och visade då vilket fint skott hon har. I övrigt långt ifrån den höga nivå hon håller i klubblaget Viborg.

Spelade för kort tid för att bedömas

Evelina Eriksson, Sara Johansson, Clara Monti Danielsson