Danmark klart för EM-final

Danmark firar EM-finalplatsen. Foto: Imago/Bildbyrån

Danmark kommer att spela EM-final på söndag, damlandslagets första mästerskapsfinal sedan 2004. Det står klart efter seger, 27–23 mot Montenegro. – Det var en galen match och en galen upplevelse, säger Danmarks Emma Friis i den mixade zonen efter matchen.

Efter en ursinnig och adrenalinstinn start på matchen av Montenegro, framhejade av en sanslöst imponerande montenegrinsk publik, mattades laget efter en stund och efter 18 minuter var ställningen istället 7–6 till Danmark efter att de gått ikapp och förbi.

Montenegro hade ledningen med 6–3 innan Danmark kom in i matchen och vände till egen ledning med 11–7. Och visst fortsatte det att vara hett hela halvleken – Tatjana Brnovic i Montenegro och Sarah Iversen kommer inte att äta middag ihop efter matchen.

Ställningen i paus var 14–10 till Danmark och känslan då var definitivt att de hade en fot i finalen. Men Montenegro är Montenegro och de är inte direkt kända för att ge upp. Montenegro kom ikapp till 14–14 innan Danmark gjorde sitt första mål i den andra halvleken efter sju minuter.

Men Danmark visade att de är det bättre laget och kunde gå ifrån på nytt. Den gången orkade Montenegro inte kämpa sig tillbaka utan Danmark kunde vinna och ta sig till en mästerskapsfinal för första gången sedan 2004. Starkt av Danmark att hålla ihop det mentalt, något laget inte klarade av att göra senast de ställdes mot ett lag (Slovenien) med ett starkt stöd på läktaren.

– Jag är så stolt. Det var en tuff match och jag är så glad över att vi vann. Vi hade förberett oss på att hantera allt som hände på och utanför banan och det tycker jag att vi klarade av i 60 minuter, säger Emma Friis, Danmarks bästa målskytt med sju mål.

Vilket lag Danmark ställs mot i finalen vet vi senare ikväll – Norge eller Frankrike.