Sverige femma – tredje bästa EM-placeringen någonsin

Emma Lindqvist. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Efter segern mot Nederländerna står det klart att Sverige blir femma i EM 2022, vilket innebär damlandslagets tredje bästa placering någonsin på ett Europamästerskap.
– För tre år sedan hade vi hoppat av lycka för att spela den här matchen och nu var vi alla besvikna. Det visar att vi har något i gruppen som kan ta oss längre fram i kommande mästerskap, säger Emma Lindqvist till Handbollskanalen.

Sverige hade bra kontroll på matchen mot Nederländerna och släppte aldrig ledningen ifrån sig när de väl hade tagit den. Och visst blev det en rättvis seger till slut och därmed säkrad femteplats.

– Luften gick ur oss efter Kroatien så det har varit mycket att jobba med för att få upp allas humör och energi. Därför är jag väldigt stolt över laget att vi kan gå ut och vinna den här matchen, säger Emma Lindqvist.

Lindqvist själv hade en fin match med bland annat fem mål. Tidigare har allsidiga Lindqvist inte gått för det egna läget så ofta – det gjorde hon mot Nederländerna.

– Jag blir också irriterad på mig själv att jag inte kunde ha en sån här match mot Danmark. Jag önskar att jag hade kunnat släppa mina egna misstag lite tidigare och köra mer på eget avslut, för det är då jag är som bäst.

Tomas Axnér coachade fram sitt landslag till en femteplats och förbundskaptenen var nöjd efter segern mot Nederländerna.

– Vi gör en fantastiskt bra match anfallsmässigt. Vi har pratat mycket om att vinna sista matchen i ett mästerskap, eftersom det var väldigt längesedan det hände. Nu orkade vi spela i 60 minuter trots att jag gick runt på få spelare. Det är ett kvitto på att vi har höjt vår fysik och vår kapacitet att ha power kvar i slutet av turneringen, säger han.

– Nu har vi haft nationer som Tyskland, Nederländerna, Ungern och Spanien bakom oss i flera mästerskap. Det är ett tecken på att vi har närmat oss toppen.

Och OS-kvalplatsen är mer eller mindre säkrad tack vare den här segern.

– Det ska ruggigt mycket till för att vi ska missa det, säger Tomas Axnér, som lär träffa Nederländernas förbundskapten Per Johansson på hotellet efter matchen.

– Vi får nog bjuda varandra på vars en öl tror jag.