Norge bäst när det gäller – Mørk och Lunde matchhjältar

Nora Mørk, Norge och Team Esbjerg. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån.

Efter åtta knäoperationer avgjorde Nora Mørk EM-finalen med lika mål och utsågs till matchens bästa spelare. Norge är bäst när det gäller – igen och igen. Idag besegrades Danmark med 25-27. 

Danmark och Norge ställdes mot varandra i en helnordisk final i EM. Europas bästa handbollslag skulle koras och Norge fick infinna sig i att vara knappa favoriter inför – även om det själva gärna la över favoritskapet på grannlandet.

I huvudrundan chockade Danmark som bekant Norge och besegrade de regerande mästarna på ett imponerande sätt. Norskorna fick därmed chans till revansch och EM-guld i ett svep. Frågan var om dansk guldhunger kunde väga tyngre än norsk erfarenhet?

Framgångsreceptet i segern i huvudrundan var ett brutalt danskt försvarsspel – och det var precis vad de bjöd på under första halvlek i Arena Stožice. Försvarsspelet var så kompakt och framgångsrikt att norskorna inte fick till något alls. 

Och det var inte bara försvarsspelet som levererade. De danska kanterna var precis lika bra som de varit tidigare under turneringen. Østergaard och Friis sprang ifrån allt och alla samtidigt som Norge fick kämpa för varje mål.

Efter 15 minuter tvingades Hergeirsson ta en timeout, och då hade Norge endast lyckats producera fyra fyra mål framåt – och släppt in det dubbla bakåt. Den norska målmaskinen var allt annat en en målmaskin och MVP-Reistad fick inte till någonting.

Men Mørk kan Norge lita på. Den norska storstjärnan tog sitt ansvar när ingenting funkade och gjorde mål på nästan allt. I första halvlek lyckades hon sätta bollen i mål sju gånger.

Burgaard var det danska lagets dominant i första halvlek. 30-åringen snurrade bort försvararna flera gånger om och gjorde sex spektakulära mål.

Danskorna var klart bäst i första halvlek och ledde med tre bollar i paus (15-12).

Norge bäst när det gäller

Men om det är något lag man aldrig kan räkna bort så är det Norge. Under fjolårets VM-final mot Frankrike vände norskorna ett 16-10-underläge, och med det i bakhuvudet lär danskorna ha varit en aning nervösa när andra halvlek blåstes igång.

Men när den startade var det inte mycket som tydde på att Norge skulle kunna vända finalen. Varje gång norskorna var på väg ikapp så kom misstagen och Danmark kunde metodiskt dra ifrån igen.

Ytterligare ett bevis på hur bra det danska försvarsspelet var är att Reistad gjorde matchens första mål i matchminut 38 – och det händer inte ofta.

Men så skulle det hela avgöras…

Och när matcher ska avgöras är det Lunde man ställer in i målet. För precis som alltid så växer 42-åringen till en vägg när det behövs.

Med tio minuter kvar av matchen gjorde Aardahl två raka mål och plötsligt var matchen jämn (22-22). Och där kom norskornas rutin väl till pass. Det danska anfallsspelet föll sakta ihop och Reistad vaknade till liv. Med drygt två minuter kvar gjorde 23-åringen 26-24 och i efterföljande anfall sköt, den annars så skickliga, Burgaard över.

Norges sista mål gjorde lagets lagkapten, Stine Oftedal, och där säkrades guldet definitivt.

Norge vann matchen med 25-27 och tog därmed landets nionde EM-guld. Det norska laget står kvar högst upp på handbollstronen i ytterligare ett år.

Matchens lirare, tillika turneringens skyttedrottning, Mørk, hade svårt att hitta orden efter slutvisslan.

– Det är helt surrealistiskt. Hela matchen var en berg- och dalbana och jag hade ständigt en inre kamp med mig själv. Jag är sjukt stolt, men jag förstår inte riktigt hur vi gör det, säger hon till Viaplay.

Men någon guld-feeling hade inte Mørk inför mästerskapet.

– Jag trodde inte vi skulle ta guld i detta mästerskap, jag ville bara komma så långt som möjligt för att ha en chans på OS-kval. Men nu ska vi till Paris.

Mørks åtta år yngre lagkamrat var lycklig men trött efter matchen.

– Det var bara avslutet som var bra från vår sida. Vi sliter och sliter och sliter hela matchen. Danmark spelar en fantastiskt match och gör nästan allt rätt, säger Reistad till Viaplay.

För Hergeirsson var det tränarkarriärens fjortonde medalj med det norska landslaget.

– Det var en för alla och alla för en. Alla tror på det vi gör. Lunde kommer in och vi får några förlösande mål, det avgjorde, sa Hergeirsson till Viaplay efter matchen.

Så vad väger egentligen tyngst – norsk erfarenhet eller dansk guldhunger? Idag, och så många gånger förr, var det norsk erfarenhet.

Till ljudet av Queens ”We Are The Champions” tog det norska laget nyligen emot guldmedaljerna och trots att benen lär vara allt annat än pigga så kommer spelarna troligtvis dansa vidare natten lång.

Målskyttar Danmark: Louise Burgaard 6, Emma Cecilie Friis 5, Trine Østergaard 3, Simone Petersen 2, Mie Højlund 2, Rikke Iversen 2, Mette Tranborg 2, Kristina Jørgensen 1, Kathrine Heindahl 1, Michala Møller 1

Målskyttar Norge: Nora Mørk 8, Kristine Breistøl 4, Maren Aardahl 3, Vilde Ingstad 3, Henny Ella Reistad 3, Stine Oftedal 3, Malin Larsen 2, Sunniva Næs 1