Montenegrinskt brons i Radičević avskedsmatch

Jovanka Radicevic. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Fransyskorna var stora favoriter inför bronsmatchen mot Montenegro, men publiken bar de rödklädda fram. I Radičević avskedsmatch besegrade Montenegro favoriterna och tog ett skrällbrons. 

Den stora frågan inför bronsmatchen mellan Montenegro och Frankrike var om motivation och hjärta kunde slå klass. Kunde den montenegrinska publiken bära sitt lag hela vägen till brons? Idag var svaret ja.

Det finns idrottsupplevelser och så finns det idrottsupplevelser. När Jovanka Radičević sjöng (skrek) den montenegrinska nationalsången en sista gång i landslagströjan, med hela publiken i ryggen, bjöds tittarna på något alldeles speciellt. Det är fullt förståeligt att Radičević hade svårt att hålla känslorna i schack.

Bojana Popović och Montenegro visade hjärta direkt. De hade svårt att få till riktiga lägen i anfallen i början av matchen, men när tillfällena väl kom så satt målen. 

Det mesta inför matchen handlade om hur länge Montenegro skulle orka hänga med i fransyskornas tempo, och det visade sig att de rödklädda bjöd upp till en riktig kamp. Med ett enormt stöd från läktaren så hängde Montenegro med favoriterna och var vid flera tillfällen i ledning i första halvlek.

I slutet av halvleken fick dessutom Montenegro igång målvaktsspelet och Marta Batinović var uppe på över 50 procent. När räddningarna plötsligt rullade in så kunde de hålla fransyskorna bakom sig hela vägen till pausvilan (13-12).

Osannolikt drama

Batinović fortsatte med sitt fina målvaktsspel även under inledningen av andra halvlek och växte till en vägg i målet. Montenegro drog framgångsrikt ner tempot på matchen, men lyckades tempoväxla precis när det behövdes. 

Med tio minuter kvar av ordinarie tid gick Frankrike upp till 5-1 i försvaret och det skapade problem för de rödklädda. Kombinationen av 5-1 och att Darleux började rädda gjorde att Frankrike kom ikapp och med knappt fyra minuter kvar gjorde Lassourse 20-20.

När tavlan visade 57 hade Montenegro inte gjort mål på tio minuter, och då passade dessutom Nze Minko på att göra 20-21 vilket förde upp Frankrike till ledning för första gången sedan första halvlek.

Därefter utspelade sig ett enormt drama. Radicevic kvitterade på straff och i efterföljande anfall blåstes fransyskorna av för felaktig spärr. Det gav Montenegro en chans att gå upp i ledningen igen, och den tog dom. Jaukovic kom in direkt från bänken och gjorde 22-21.

Lassourse åkte på en offensiv foul och segern såg ut att vara Montenegros. Men med fem sekunder kvar fick Grbic rött kort och fransyskorna tilldelades straff efter spelförstörande spel. Zaadi lyckades hålla nerverna i styr och tog matchen till en förlängning.

”Amazonkvinnan” avgjorde

Förlängningen var hård och brutal. Smällar delades ut från båda håll, men värst drabbad var Jaukovic som vid flera tillfällen såg uträknad ut. Men hon ställde sig upp gång på gång.

– Den här Amazonkvinnan reser sig upp igen, sa Claes Hellgren i Viaplays sändning.

Och kanske gav också smällarna lite karma tillbaka. Denna ”Amazonkvinna” gjorde matchens sista mål och säkrade ett montenegrinskt skrällbrons (27-25).

Radičević fick alltså avsluta landslagskarriären med en vinst och ett brons, som troligtvis smakar guld.

Så vad väger då tyngst – hjärta eller klass? Idag visade det sig vara hjärta och ett enormt publikstöd.

Målskyttar Montenegro: Jovanka Radicevic 6, Djurdjina Jaukovic 6, Itana Grbic 4, Matea Pletikosic 4, Tatjana Brnovic 3, Ema Alivodic 2, Ivona Pavicevic 1, Ivana Godec 1

Målskyttar Frankrike: Estelle Nze Minko 4, Lucie Granier 4, Grace Zaadi 3, Deborah Lassource 3, Laura Flippes 3, Orlane Kanor 3, Chloe Valentini 2, Coralie Lassource 1, Pauletta Foppa 1, Tamara Horacek 1