Kan turboligan fixa Norges nionde EM-guld?

Bild 1: Anne Mette Hansen. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN Bild 2: Stine Bredal Oftedal. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Danmark chockade Norge i lagens sista match i huvudrunda. Men nu väntar final och norskorna är bäst när det gäller som mest. Kan turboligan, med Reistad, Oftedal och Mørk, fixa Norges nionde EM-guld, eller kommer Danmark skrälla igen?

Mie Højlund, Anne Mette Hansen och Louise Burgaard mot Henny Reistad, Stine Oftedal och Nora Mørk. Sandra Toft och Althea Reinhardt mot Silje Solberg och Katrine Lunde. Finalplanen kommer krylla av världsspelare, men vilka kommer vara hetast idag?

Det blir en skandinavisk kamp i EM-finalen. Norge ställs mot Danmark och de norska spelarna lär vara sugna på revansch efter den oväntade förlusten i huvudrunda.

Men vilka är favoriter?

Norges landslagserfarenhet är oceaner större än Danmarks. Lunde, Mørk och Oftedal har tillsammans samlat ihop till 35 mästerskapsmedaljer med det norska landslaget. Vilket är betydligt fler än vad grannarna i söder har gjort. Det danska gänget tog brons 2021, men innan det kom den senaste medaljen 2013.

Trots att norskorna får infinna sig i att vara knappa favoriter i dagens final så finns det två positioner där Danmark trumfar Norge under mästerskapet. Det norska kantspelet har inte imponerat, medan Emma Friis och Trine Østergaard har öst in mål för Danmark.

– Jag tror att de norska spelarna är väldigt, väldigt måna om att bevisa att det (förlusten i huvudrundan) var en engångsföreteelse. Jag har också svårt att se att Danmark kan slå Norge två gånger i rad. Det är inte för att vara patriotisk, men jag tycker att Norge är ett bättre lag än Danmark på de flesta områden. Därför ser jag Norge som den klara favoriten, säger Ole Erevik, Viasat Norges expert under EM, till TV 2 SPORT, men lägger sedan till:

– Men inte en lika tydlig favorit som Norge har varit tidigare.

Mørk och Reistad kämpar om titeln som mästerskapets mesta målgörare, och den förstnämnda (och säkerligen även hennes åtta år yngre medspelare) ser fram emot dagens drabbning.

– Jag ser verkligen fram emot det, säger Nora Mørk till TV 2 SPORT och fortsätter:

– Danmark har haft ett riktigt bra mästerskap, och vi får möjlighet att samla krafterna igen och försöka slå dem. Men det kommer att bli svårt.

Oftedal menar att det framför allt handlar om kampen om guldet, men medger också att en revansch vore skönt. 

– Vi spelar om guldet, men får vi det kommer vi också att få revansch, säger hon till TV 2 SPORT. 

Blir det ytterligare en dansk skräll eller fortsätter Norge toppa handbollstronen? Historian och statistiken säger Norge, men kanske kan dansk guldhunger föra laget hela vägen till vinst. Ikväll får vi svaret.

17:45 Montenegro – Frankrike (bronsmatch)

20:30 Danmark – Norge (final)