Fantastisk match när Norge tog sig till EM-final

Stine Bredal Oftedal. Foto: Imago/Bildbyrån

Det blir en helnordisk EM-final. Det står klart efter att Norge besegrat Frankrike med 28–20 i en fantastisk match.

– Vi bara maler på och så drar vi ifrån. Vi jobbar otroligt hårt hela tiden och det ger utdelning, säger Vilde Ingstad i Viasats sändning och svarar sen på en fråga om niometerstrion i Norge.

– De är världsklass allihopa och att de kan gå upp och leverera gång på gång säger en del om kvaliteten de har.

I Norges senaste match, förlusten mot Danmark, gick Stine Bredal Oftedal inte att känna igen. Mot Frankrike i semifinalen var mittnian tillbaka och gjorde sin överlägset bästa match så här långt under EM.

Oftedal låg bakom det mesta, om inte allt, i det norska anfallsspelet under matchen. Bäst i Frankrike var, som så många gånger förr, Pauletta Foppa. Men den här kvällen var mittsexan lite för ensam att prestera på toppnivå i det franska laget, även om Frankrike trots allt endast låg under med ett mål i paus.

I den andra halvleken körde Norge över Frankrike. Lite som det såg ut i VM-finalen för ett år sedan alltså. Norge hade sin bästa match under EM när det behövdes som mest medan Frankrike inte alls fick till samma höjd i sitt spel som de fått tidigare.

I Norge var det supertrion (plus Silje Solberg i mål) som klev fram: nämnda Oftedal, Nora Mörk och Henny Reistad. De tre gjorde 20 av Norges 28 mål och låg bakom övriga mål därtill.

Norge är klart för final, där rivalen Danmark väntar. Finalparet sätter kanske Sveriges prestation under EM i ett annat ljus, Sverige som bekant förlorade två jämna matcher mot Danmark och Norge.