Anna Lagerquist: ”Rivaliteten sitter i”

Anna Lagerquist Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

H65 var förvarnat, Anna Lagerquist har haft en lysande höst i Nykøbing Falster. Linjedirigenten var lika mycket försvarsnyckel och linjedirigent när det danska ligalaget slutligen säkrade gruppspelsbiljetten i EHF-cupen.

Över två matcher slog fart fysik med besked. Nykøbing Falster plockade upp värdefull kunskap i sin hemmamatch och omsatte den i praktiken i Eslövshallen.

– Vi har pratat om att de är fysiska, men det går inte att känna riktigt utan att möta dem, sade Lagerquist efter väl förrättat värv.

Hon tog och vann de första duellerna med Mikaela Mässing på egen planhalva. Framåt utmanade Lagerquist som ständigt hot och tillät aldrig H65 att lämna linjen.

– Om man hamnar bakom henne är det svårt. Det gäller at vara framför henne, tufft när de har bra skyttar och bra spelare på kanten. Vem prioriterar man, sade Anna Johansson som försökte ta upp kampen med utlandsproffset.

– Jag är arg på mig själv som lämnar Evelina Källhage ensam några gånger, fortsatte Johansson.

Lagerquist var ständigt på rätt plats. Om så inte var fallet var det näsan mot mål för framjobbad straff som gällde efter bollfångandet.

En ledargestalt i blågult, som landslaget lär få glädje av från och med nästa vecka.

– Jag trivs jättebra (i NFH, journ. anm.), kul att få ta mer ansvar och en större roll i laget. Jag kan verkligen känna att jag tagit många steg, framförallt i anfallen i höst, sade hon.

NFH hade Johanna Westberg som sexmålsskytt och Laerke Nolsøe Pedersen var vass i kantläget med åtta fullträffar.

När Lagerquist fick sin välförtjänta vila, tio minuter mot slutet av matchen kunde H65 Höör hyfsa siffrorna rejält. Ytterligare ett erkännande till söndagens svenska segerorganisatör.

Med tanke på din Lugi-bakgrund – var det extra skönt att slå H65?

– Ja, det kände jag även i inför första matchen. Jag sade till lagkamraterna; det är viktigt att vinna de här matcherna. Skånederbykänslan och rivaliteten sitter i, log Lagerquist.