Lagpresentation inför F4: Vive Kielce

Blaz Janc, PGE Vive Kielce. Foto: Bildbyrån, grafik: Handbollskanalen

Champions League-mästarna 2015/2016 från Kielce kommer till finalspelet som nykrönta polska mästare. Dessutom vet ingen riktigt vart man har laget som slog ut PSG i kvartsfinalen genom att vinna med tio mål hemma för att sen förlora med nio mål borta. Kielce kan ställa till det för alla, eller för sig själva.

I truppen finns sex spelare kvar från guldlaget som vann Europas finaste klubbturnering för tre år sen. Därtill har det tillkommit två mästare från säsongen efteråt i Vardars Alex Dujshebaev och fixstjärnan Luka Cindric. Får Kielce träff även på målvaktsspelet så kan det här gå långt. Men först måste de ta sig förbi en stor, stark svensk i Veszprem.

Talar för:

Omställningarna – De polska mästarna har bara en spelare som är över två meter lång – vilket är minst av alla lag i Final 4. Men det något mindre laget är också ett något snabbare lag än de flesta. Med ett försvar som gillar att sno åt sig bollar och fördela ut de kvickt så får motståndarna akta sig för Kielces vassa kontringsspel.

Målfarligheten – Kielce är det näst målfarligaste laget såhär långt av Final 4-lagen efter Barcelona. Hos de gula finns det smarthet och snabbhet och många spelare som inte är rädda för att ta det avgörande avslutet. Dessutom bjuds det på en bra bredd vartifrån avsluten kommer, där lagets fem bästa målskyttar spelar på fem olika positioner.

Högstanivån – Det är svårt att inte bli imponerad av hur Kielce tog sig sista steget till finalspelet i Köln. För det lag som slår självaste stjärnspäckade Paris Saint Germain med tio mål i ett CL-slutspel går inte att räkna bort från någonting. Sen förlorade Kielce returen i Frankrike med nio bollar, men det räckte ändå och den ojämna balansen kommer vi till i punkten nedanför. 

Talar emot:

Lägstanivån – Laget slutade fyra av de fyra finallagen från Grupp A, där Kielce vann sju matcher och förlorade sju matcher. Bland de sju förlusterna kom fem mot de andra lagen i Final 4, där enda vinsten var hemma mot Vardar med 31-27. De gula hade sen problem mot ukrainska Motor Zaporozhye i åttondelsfinalen där polackerna kryssade borta och sen vann hemma. Och så vet vi som sagt hur det gick mot PSG i kvarten.

Tränaren:

Talant Dujshebaev – Känd för den svenska Bengan Boys-publiken som magisk mittnia. Talant Dujshebaev föddes i Kirgizistan, spelade för OSS, Ryssland och Spanien och valdes till den näst bästa spelaren under hela 1900-talet, efter Magnus Wislander. Som tränare har den pondus-osande 50-åringen vunnit det mesta, inklusive fyra guldmedaljer i Champions League.

Tre nyckelspelare:

Luka Cindric – Dagens Talant Dujshebaev på planen för Kielce. En av världens tre bästa spelare, enligt Talant, och en spelmotor med spelsinne utöver det vanliga. När Cindric är på humör är det en fest för handbollsögat. Det som kan ställa till det för 25-åringen i Köln är transferkarusellen med Barcelona. Mittnian är bekräftat klar för F4-motståndarna Barcelona till nästa säsong, vilket skulle kunna slänga in griller i huvudet på vem som helst.

Alex Dujshebaev – En till av dagens Talant Dujshebaevs, nämligen hans äldsta son Alex. Den 27-årige högernian är inte störst på plan men har en atletisk förmåga att lura sig förbi försvar och springa på kontring. Grabben skjuter dessutom som en internationell högernia och har gjort näst flest mål av alla i årets Champions League med 88 fullträffar.

Julen Aguinagalde – En levande institution på linjen. Det borde vara några dagar efter bäst före-datum på den 36-årige spanjoren som röstades fram till bästa mittsexa i spanska ligan, Champions League och VM i princip vartenda år mellan 2010-2016. Men, i år är den tunga, smarta, målfarliga mittsexan åter uttagen till Champions Leagues All Star-lag som enda Kielce-spelare.

Semifinalmotståndare:
Veszprem, 15:15 lördag

Rankade:
Fyra