Lagpresentation inför F4: Telekom Veszprem

Andreas Nilsson, Telekom Veszprém. Foto: Veszprém, grafik: Handbollskanalen

Nära skjuter ingen hare, eller skjuter hem några Champions League-titlar heller för den delen. Telekom Veszprem har kommit så nära, så nära evig ära men än så länge ekar troféhyllan tom på CL-bucklor. Kan de ungerska mästarna vända trenden i år?

De sex senaste säsongerna har Veszprem besökt Final 4 fem gånger. För tre år sen kom laget så nära som en straffläggning mot Kielce från att vinna den undflyende Champions League-pokalen. I år är laget tillbaka i Köln efter att ha missat fjolårets finalspel – och flera handbollsjournalister håller dem som favoriter.

Talar för:

Rutinen – Med nio spelare födda på 80-talet, och en på 70-talet (Arpad Sterbik, 1979), är Veszprem det äldsta laget i finalspelet. De har dessutom den äldsta yngsta spelaren i finaltrupperna där linjen Blaz Blagotinsek är junioren med sina fjuniga 25 år. Rutinen är stor, och vis, i det ungerska laget som varit i Köln flera gånger förr. Men orkar gubbarna springa hela vägen in i äran? 

Arpad Sterbik – 2001 flyttade en 21-årig Arpad Sterbik till Veszprem från serbiska FK Jugovic. Han blev kvar i klubben i tre år innan han flyttade vidare till Spanien och hjälpte till att rita om handbollskartan med sitt monstruösa målvaktsspel. 39 år gammal är Sterbik tillbaka i Veszprem, som blir det femte laget han representerar i Final 4. Sterbik kommer dessutom tillbaka med så många tunga titlar att det inte går att beskriva honom som något annat än en levande legend i mjukisbyxor.

Vändningen – Förra året tappade Telekom Veszprem ligatiteln till ärkerivalen Pick Szeged för första gången på ett decennium. Årets säsong började också brunt för de svartröda. Ljubomir Vranjes fick inte ordning på skeppet och fick lämna över rodret till spanjoren, och förre Veszprem-spelaren, David Davis. Tillsammans med sin assisterande tränare Carlos Perez, som har pensionerat tröja nummer 10 i föreningen, fick Davis styrfart hos ungrarna igen och häromveckan lyckades de ta tillbaka ligatiteln mot Pick Szeged. Veszprem är även urstarka i Champions League där de inte förlorat en match sedan 11 november 2018, mot IFK Kristianstad.

Talar emot:

Spöket – Många spelare menar att det inte spelar någon roll – hur man har presterat i tidigare turneringar. Men att tvätta bort en tatuering som ständig tvåa och att inte börja fundera på de där tunga torskarna från förr när det går dåligt i en semifinal eller final, ja, det är inte det lättaste, ens för superproffs.

Tränaren:

David Davis – 42-årige spanjoren Davis är relativt nyexaminerad som huvudtränare. 2016 tog han sitt första uppdrag som tillfällig tränare i Vardars damlag efter att ha assisterat Raul Gonzales hos herrarna. Efter det har glädjepspridaren Davis tränat Rysslands herrar mellan 2017-18 innan han ledde Egypten under VM 2019 till sin största framgång på 18 år med en åttondeplats. Den här säsongen har Davis styrt upp det vajande Veszprem som Vranjes lämnade i oktober.

Tre nyckelspelare:

Arpad Sterbik – Mannen behöver väl knappast en introduktion, så därför får han två. Den väldiga målvakten har räddat hem medaljer i över två decennier med sina reflexer, sitt lugn och händer som ibland känns stora som familjepizzor. Senast Sterbik spelade hem en stor titel minns vi svenskar tydligt och gärna inte – i EM-finalen 2018. I år har 39-åringen chansen att vinna sin femte Champions League-titel med den femte klubben han spelar Final 4 med.
Summa summarum: Arpad Sterbik går inte till klubbar som går till final. Klubbar som Arpad Sterbik går till, de går till final.

Andreas Nilsson – ”Stycket”. Sveriges enda bidrag på både herr- och damsidan i årets Champions League-finaler. Det är överflödigt att beskriva mittsexans betydelse för sina lag, det vet vi redan från landslaget om och om igen. Tränare David Davis var lyrisk över sin mittsexa på mediaträffen och varför ska han inte vara det? I år har Nilsson fått mer förtroende och smackat in 49 mål framåt för laget i Champions League – vilket placerar honom i toppskiktet för de mest målgörande linjespelarna.

Laszlo Nagy – Superungraren gör sin sista säsong som spelare. Efter att ha startat sin karriär i Pick Szeged flyttade den 208 centimeter höga högernian till Barcelona. Där stannade han i 12 år innan han 2012 skrev på för Veszprem. I klubben har han vunnit en mängd inhemska pokaler men inte Champions League. 38-åringen är trots sin ålder inte bara en symbolisk ikon för klubben. Icke. Nagy kan fortfarande näta och har satt 48 bollar i Champions där han dessutom var nominerad som en av fem högernior till All Star-laget.

Semifinalmotståndare:
Vive Kielce, 15:15 Lördag

Rankade:
Tvåa