Lagpresentation inför F4: FC Barcelona

Raul Entrerrios, FC Barcelona. Foto: Bildbyrån, grafik: Handbollskanalen

Inget lag har varit i fler Final 4 än FC Barcelona. Inget lag har vunnit fler Champions League-titlar. Efter att ha missat finalspelet förra året är de spanska giganterna tillbaka för att gräva guld.

Årets besök i Final 4 blir Barcelonas sjunde i ordningen. Inget annat lag har varit här så många gånger. Dessutom kan de blårödrandiga bli första lag att slå till med en hat-trick i Köln och vinna turneringen i Lanxess Arena för tredje gången.

Talar för:

Mästarmentaliteten – Med rekordmånga besök i Final 4-slutspelet och två vinster sedan Champions League antog sin nya form, nio vinster totalt i turneringen, har Barcelona den vinnande aura som underlättar ett finalspel. Lägg dessutom till att laget gjort rent hus i Spanien i nästan ett decennium med nio raka ligatitlar, åtta raka Copa Asobal och sex raka Copa del Rey.

Tacksamt spelschema – Tillsammans med PSG är Barcelona det lag som har spelat minst matcher i årets Champions League på grund av deras förstaplats i gruppspelet. Och eftersom Barca är så löjligt överlägsna hemma i Spanien, där de avgjorde ligan för över två månader sen, öppnar det upp för att lufta truppen och vila nyckelspelare – vilka de har många av.

Målproduktionen – Sedan det nya Champions League-formatet med större gruppspel introducerades har stjärnpackade Barca aldrig gjort så många mål som nu. 547 mål på 16 matcher, varav två är semifinalerna mot Nantes. Jämför man den siffran mot övriga F4-lag så är det ännu mer slående. Om man räknar bort de andra lagens kvartsfinaler, eftersom Barca inte spelade kvarten, så är följande målstatistik:
Kielce 499 mål på 16 matcher, Veszprem 467 mål och Vardar 465 mål.

Talar emot:

Dödliga – Det är svårt att hitta argument mot att Barcelona inte tar hem Champions League-bucklan i år. Men det finns några. Det största är att laget faktiskt går att besegra. Rhein-Neckar Löwen gjorde det i första matchen av årets gruppspel och Veszprem gjorde det i den sista – då förvisso Barcelona redan var klara gruppettor. Och på tal om dödliga så har Barca saknat sin bästa vänsterkant, danske Casper U Mortensen, sedan VM på grund av en säsongsförstörande skada.

Tränaren:

Xavi Pascual Fuertes – I tio år har den spanska 51-åringen funnits på tränarbänken hos Barcelona. Med de randiga har han vunnit allt som går att vinna, flera gånger om, och förvandlat laget till nästintill oslagbara hemma i Spanien. ”Pasqui”, som han kallas, kan sina katalaner utan och innan och hoppas kunna bärga sin tredje Champions League-seger.

Tre nyckelspelare:

Victor Tomas – Barcelonas lagkapten och ständiga målvapen. Högerkanten har hunnit bli 34 år och faktum är att hans efterträdare Aleix Gomez har gjort flest mål i lagets Champions League-spel i år – 66 mot 44. Men Victor Tomas har varit i föreningen sedan 1998 och vunnit 50 titlar med Barcelona. Han andas, lever och blöder Barcelona.

Ludovic Fabregas En av frontfigurerna i den nya franska revolutionen. Trots sina 22 år har Ludovic på linjen spelat smart som en 30-åring sedan han var 18. Han har redan fyllt sin internationella prislåda med VM-guld, OS-silver och EM-brons och VM-brons. Dessutom är han den ende spelare i årets Champions League som kan vinna för andra året i rad då han vann med Montpellier förra säsongen.

Gonzalo Perez de Vargas – Spaniens och Barcelonas förstemålvakt. 28-åringen är inte handbollsvärlden största målvakt men har reflexer som en huskatt och kan stänga igen stora matcher. Säsongen 2011 flyttade han från Barca till Granollers och därefter till franska Toulouse för att få speltid och växa till sig. 2014 flyttade han tillbaka till Katalonien och säsongen 16/17 blomstrade han ut med utmärkelsen som Champions Leagues bästa målvakt.

Semifinalmotståndare:
Vardar, 18:00 lördag

Rankade:
Etta