Handboll på statlig TV i Kina – då glänste kinesiske målvakten

Wang Quan. Foto: Viktor Zamborsky/SEHA Leauge

Barcelona sprang över Zagreb i Champions League men det var den kinesiska östanfläkten som gav matchen en ny dimension.

Ikväll skrevs ett litet minikapitel handbollshistoria. För första gången någonsin visades nämligen Champions League på den statliga televisionen i Kina. Slog man på CCTV kunde man alltså kika på Barcelona – Zagreb.

Varför då detta intresse? Jo, Zagreb har under vintern passat på att plocka upp två kinesiska landslagsspelare i truppen. De har gått via klubblaget Beijing Uni som numera spelar i SEHA League men varit baserade i Kroatien.

Målvakten Wang Quan och högernian Xueyan Yao fick båda chansen att spela ikväll. Yao hade det tufft på niometer mot ett världslag samtidigt som övriga Zagreb-spelare inte heller var jätteheta.

Quan däremot. Vilken succé! Han kom in med dryga kvarten kvar och svarade direkt för en frilägesräddning mot Victor Tomas. Sedan en kanträddning mot Arino. Och ytterligare ett par räddningar. Avig stil och lite flyt på vissa saker men var inte någon skämskudde. Till slut 4 räddningar på 10 skott och 40%.

Och ni som hänger med här på Handbollskanalen är givetvis inte förvånade. Redan för två år sedan skrev vi om hur Quan hade 55% i räddningar i kroatiska ligan för sin dåvarande klubb RK Zamet.