GOG lämnade Kristianstad bakom sig

Kristianstads Philip Henningsson och GOG:s Oscar Bergendahl. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Högt tempo så in i Norden. Då kopierade GOG IFK Kristianstads segerrecept. Gästerna var klart bättre i andra andningen och tog hem CL-premiären med 33–24.

Kristianstad spelar Champions League för femte året i rad. Även i Ljubomir Vranjes gruppspelsdebut på hemmaplan låg de fartfyllda förväntningarna för att vinna mot Europas bästa i luften. 

Motståndet när Kristianstad hamnat i de lägre rankade grupperna är inte lika skarpt. GOG kom dock med överskott med ett par tidigare nyckelspelare i det orangea laget (Arnar Arnarsson och Stig-Tore Moen) på sin lönelista.

Plus en liknande framgångstanke.

Typanfallen inledningsvis var slarv från GOG, spelvändning och Kristianstad-straff där Valter Chrintz fick briljera med bred repertoar. 

Om 4–0 var en fingervisning gav båda lagen hela handen i målandet därefter. Få räddningar, mycket nätrassel när Kristianstad och GOG turades om att skruva upp tempot.

Gästernas Emil Jakobsen satte få fötter fel, Moen bidrog med skottkraft. Kvitteringsmålet, 10–10 visslade förbi medan den svenska och danska tvåan byggde täta staket i målprotokollet.

Känslan var dock att Kristianstad började få trubbiga verktyg. Efter 20 minuter och 12–12 hämtade flera av hemmalagets startspelare andan. 

Rotationen var inte till IFK:s fördel. GOG matade på med spetskompetens hos fler aktörer och satte in Søren Haagen som bröt målvaktstristessen med några räddningar. 

Nästa 20-minutersperiod slutade 5–9 utan att den inbakade pausvilan fick Kristianstad att samla sig. Tempot var tydligt lägre i ena riktningen, GOG utnyttjade att hemmalaget stod glest bakåt och vann fler dueller. 

Goda råd var dyra, Vranjes tog timeout för sista gången varpå hemmaspelarna upprepade tekniska fel till enkla GOG-mål i tre anfall.

Den danska vicemästaren nådde nya höjder i ledning, kom runt det utgrupperade försvaret med kvicka fötter.

För sakens skull förlorade IFK även den sista tredjedelen, 7–12, tappade konceptet och fick en tillrättavisning.

Teitur Einarsson var en av få ljuspunkter med sex fullträffar. Totalt sett verkar topp två och avancemang från sexlagsgruppen som ett avlägset mål.

Kristianstad har nio matcher på sig att förändra de första intrycken i Champions League.

IFK Kristianstad–GOG 24–33 (14–17)