Briljant Nina Dano i repris på SM-final

Nina Dano. Foto (arkiv): Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Repris på senaste säsongens SM-final redan i första omgången – Sävehof-Skuru är en match som håller på att bli en klassiker i SHE. Men efter Sävehofs alla SM-guld borde Skuru vid det här laget inse att det gäller att vara som bäst när det gäller, i slutspelet. Så frågan är om dagens match endast är ett prov på hur lagen skött sin försäsongsträning. Båda lagen vill nog vinna, men så där livsviktigt är det knappast.

Inför första halvlek var nyfikenheten som störst på lagens nyförvärv, framförallt Sävehofs där i stort sett halva truppen är helt ny. Men under första halvan av första halvlek såg vi knappt en skymt av dom. Först därefter släpptes de in, en och en. Men det var ändå de kända namnen som styrde och ställde i Sävehof. Amelia Lundbäck, Johanna Forsberg och Wilma Kroon-Andersson är en säker ryggrad. Men det är Nina Dano som fortfarande visar en stark utveckling, första halvleken var hennes med fyra mål.

I Skuru består ryggraden av Alexandra Bjärrenholt, Mathilda Lundström och Ulrika Olsson där den sistnämnde fortfarande skjuter hårdast i Sverige. Ett piggt inhopp gjorde förre Heidspelaren Ronja Westerlund, som tagit en finurlig bakväg in i laget.

Målmässigt drog Sävehof ifrån till 15-11, men det var ändå två jämngoda lag i en något avmätt halvlek.

Andra halvlek visade sig bli en smal sak för Sävehof. Målen rann iväg mot ett Skuru som inte verkade vara på tårna. För Sävehof gällde motsatsen:

– Vi var sjukt taggade och längtade verkligen efter att få komma igång igen, sade Johanna Forsberg som blivit ännu mer inspirerad efter att blivit uttagen i landslaget. Idag blev det, som så många gånger förr, hundra procent effektivitet med fyra mål.

Matchens lirare blev unga Nina Dano. Där har Sävehof en av få spelare som synes kunna komma upp i klass med gamla Sävehofare som Hallagård och Mellegård. Av nyförvärven fanns glimtar av god klass hos Ida Staxen Lagerbon och Trine Wacker Mortenson. Men alla nyförvärv behöver mer tid.

Skuru blev en besvikelse i kväll, bäst var ändå skarpskytten Ulrika Olsson med sex mål. Lagets övriga nyckelspelare som Bjärrenholt och Lundström kan betydligt bättre. Men i ärlighetens namn tror jag inte Skuru bryr sig det minsta om denna förlust. Laget kommer ändå att ta sig till slutspel och det är där dom vill visa att även Skuru kan vara som bäst när det verkligen gäller.

Slutresultat: 31-20

Sävehof: Nina Dano 6, Ida Staxen Lagerbon 6, Amelia Lundbäck 4, Johanna Forsberg 4, Lina Cardell 4, Trine Wacker Mortens 3, Hanna Örtorp 2, Thess Krönell 1

Skuru: Ulrika Olsson 6, Vilma Mathijs Holmberg 4, Alexandra Bjärrenholt 3, Cornelia Dahlström 2, Mathilda Lundström 1, Ronja Westerlund 1, Eva Björk Davidsdottir 1, Hanna Scheur Larsson 1