Team Esbjerg klart för CL-slutspel

Clara Monti Danielsson. Foto (arkiv): Christian Örnberg/Bildbyrån.

Team Esbjerg vann slaget om Skandinavien och är klart för kvartsfinal. Mycket talar för att slutspelet i Champions League också blir slutspurten för Clara Monti Danielsson i klubben.

— Socialt har jag det helt fantastiskt, men jag saknar lite speltid och en större roll, säger hon.

Danmarks bästa lag är i full gång med att minska avståndet till Europatoppen. När Esbjerg hängde med hemåt och höll igång måltempot lyckades man till att börja med knäcka Vipers Kristiansand.

Segern med 35–30 innebär att topp åtta-platsen är klar.

– Vi hade inte satt upp målet när säsongen började, men när vi tog oss till huvudrundan var nästa mål förstås att gå till kvartsfinal, säger Monti Danielsson med fyra fullträffar i helgens match.

Det speglar lite mer att göra i offensiven för mittsexan den senaste tiden.

– Jo, jag känner att jag fått fler minuter. Jag har haft en bra dialog med Jesper (Jensen, tränare) på slutet, vilket också gör mycket för mitt mentala lugn.

– Det är också viktigt att vi går runt på spelare med vårt tuffa program. De som kommer in ska få tid att prestera, säger Monti Danielsson.

Esbjerg tävlar bra på två fronter, leder den danska ligan och står först i kön för att försvara guldet från förra året. Clara Monti Danielsson gör sin andra säsong på Jyllands västkust och klagar inte över den samlade kapaciteten.

– Vi har många olika spelstilar, ta Breistöl (Kristine) som är en skytt av råge och ”Essie” (Estavana Polman) som är en helt annan spelare. Båda är vänsternio, det ger oss många möjligheter, sen har vi en fantastisk dynamik i vårt lag som gör att vi kan ta ett steg till, säger linjespelaren som själv sitter med framtidsfunderingar.

Så sent som i förra veckan placerade Handbollskanalen 28-åringen nära Borussia Dortmund. Monti Danielsson bekräftar uppgiften (”en av klubbarna jag haft kontakt med”) utan att gå länge än så.

– Egentligen har jag det helt fantastiskt i Esbjerg. Visst, jag har inte spelat jättemycket men att stå inför landslagsspelare på alla positioner på träning ger också mycket. Sen konkurrerar jag med två duktiga spelare. Det är sånt jag funderar över, prioriteringar med för- och nackdelar.

Är du sugen på något nytt efter fem säsonger med cuptitel och guld i Danmark?

– Det finns givetvis nya saker att uppnå, som att spela för ett lag där jag får en stor roll. Jag har fått spela i Danmarks bästa lag och nått Champions League. På ett sätt är jag redo, jag är en trygghetsmänniska men ska våga testa något nytt. Just nu har jag inte stängt några dörrar, säger hon.

Györ alltjämt obesegrat
I ett annat hörn av handbolls-Europa tog ett pressat Györ full pott mot Brest Bretagne. Isabelle Gulldén kom igång med fem mål och det franska hemmalaget var nära att bryta Györs obesegrade svit.

I slutändan vägde bra leverans från Veronica Kristiansen (nio mål) som går starkt efter comebacken och Eduarda Amorims precision i avgörande läge över för
Ungerns representant i tätstriden, Brest lär få nöja sig med andraplatsen i gruppen.

Champions League 23 februari
grupp 1, Team Esbjerg–Vipers Kristiansand 35–30 (15–16)
Esbjerg: Clara Monti Danielsson 4.
grupp 2, Brest Bretagne–Györi 28–29 (15–14)
Brest: Isabelle Gulldén 5.