Per Johansson inför kvartsfinalen: ”Allvarligt talat, helvete vad bra de är”

Per Johansson. Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström

Per Johansson har sitt uppdrag klart för sig – vinna eller försvinna mot ett lag som kommer taggade till tänderna. Men det gör hemmalaget också i den här hyperviktiga matchen. Hur förbereder man sig för ett sånt tränarjobb på bara några träningar?

Det handlar bara om de här matcherna. Det blir lite lättare då. Så jag började med att se sex Ferencvaros-matcher och gjorde analys på dem. Sen har allt vi har tränat på utgått från vad de kommer utsätta oss med. Så vi började med taktik direkt utan att laget egentligen märkte det.

Och om Ferencvaros uppträder på ett annat sätt än i videogranskningen?

– Det gör de inte. Det kan vara några saker som är annorlunda men, det gör de inte, vi kommer att pricka 90%. De kanske har lagt på en eller två grejer, precis som vi har gjort här med mig. Men man kan inte bara ändra ett lag sådär. Jag såg senaste matchen när de vann mot Györ och man kunde bara ha lagt på det från de andra matcherna.

Vad tror du om chanserna imorn då. Jag läste i Expressen att du hade sagt 50/50 men oddssättarna hade satt er på 1.30 ggr pengarna.

– Jag är ju gammal oddssättare och 70% vinstchans, det är väldigt märkligt. När jag började att se Ferencvaros så tänkte jag ”Allvarligt talat, helvete vad bra de är”. Men så har man kommit hit och sett vårt lag, hur bra vi är. Vi går in och gör jobbet.


19.00 är det avkast mellan CSM Bukarest och FTC-Rail Cargo, eller Ferencvaros som de egentligen heter. Matchen visas på TV3 Sport HD och Viaplay, som ni skaffar här:

[adsanity id=17005 align=aligncenter /]

Man har dock några avbräck i CSM att tampas mot som kan kasta grus i maskineriet. Men det finns väloljade lagdelar som kan borsta bort gruset.

Line Jörgensen som sitter där, pekar Per, hon är borta. Det är ett tungt avbräck. Vänsterhänt, rejäl, fysisk skytt. Men där kan Ayglon spela. Jätteduktig i försvar. Sen har vi andra fransyskan, hon är riktigt kraftfull, som Narcisse fast på damsidan. Hon kan också spela där. Sen har vi Bradenau som är våran mest erfarne spelare, hon kan spela överallt.
Sen superkanter – Mehmedovic och Martín. Och våra målvakter är bland världens bästa.

Och ungrarna har svagheter som kan utnyttjas?

Vi kan kontra mycket för jag tycker att Ferencvaros har ganska dåligt hemlöp och svårt att organisera sig.

– Så vi har tränat på kontringsspel. Anfallsspelet har vi behållit i stort sett som det var. Men det har varit svårt, spelarna har inte riktigt fått instruktioner tidigare vad de ska göra. Vi har två fransyskor bland annat som vi har jobbat mycket med. Vi har en tjej här som heter (Gnonsiane) Niombla som är ohyggligt bra men som har haft lite svårt att integreras i spelet. Och så har vi Camille Ayglon, vänsterhänt, som har haft lite samma problem. Men vi har haft en jättefin utveckling på de två. Den franska handbollen spelar mer med växelspel, mycket över zon, mycket studsar och ta ny fart. Den svenska skolan är lite mer .. rakt. De spelare vi har här i CSM fungerar spelet om vi spelar rakare, säger han och fortsätter.

I övrigt har laget en bra playbook, som man säger. Och så har vi Bella. Hon har haft en enorm utveckling. Hon var bra när jag hade henne för fyra och ett halvt år sen men nu är hon ännu bättre. Hon är ju drottningen här i anfallsspelet.

Han vänder sig mot sin fästmö Ann Sofie som sitter på raden nedanför.

– Har du någonting att tillägga? frågar han.
– Nae, jag tror inte det, svarar hon.

Snackar ni någon taktik hemma annars?

– Ingenting, säger Per.
– Ingenting? vänder sig Ann Sofie förvånat om och ler.

Nu har spelarna samlats nere på golvet. De skrattar åt Linnea Torstenson som står framför spelarna på bänken och drar nåt skämt. Per tackar för sig och går ner till laget. Det blir tyst ganska omgående när coachen kommer ner. Folk lyssnar, Per drar lite kort information om dagens träning. Spelarna ut på planen. Jobbdags.