Gästinlägg om protesten i USM

Foto: Viktor Ljungström, http://www.viktorljungstrom.se

Handbollskanalen publicerar här ett gästinlägg från en läsare och handbollssupporter.

När hämndlystnad och äregirighet tar över sporten!

Vi inom handbollen får ofta höra om hur viktigt det är att vi lär våra barn sportsligt uppträdande och om hur viktigt det är att vi vuxna föregår med gott exempel, som tränare, föräldrar och publik.

Nu har H43 Lunds styrelse satt ett nytt lågvattenmärke för hur man agerar som styrelse och vuxna föredömen. Allt är tillåtet och det är viktigare att komma vidare till slutspel än att spela handboll!

I helgen spelades USM steg 4 för B-pojkar, bla i Dalby.

I första matchen möttes H43 Lund, Dalby och IK Sävehofs pojkar. I ett avgörande läge i matchen så begår sekretariatet ett misstag som gör att H43 skickar in en utvisad spelare för tidigt och med en kille för mycket på banan så gör H43 mål. Detta påvisas och efter en genomgång så är det är helt klart att ett misstag som alla (inkl domare och sekretariat) erkänner. Ingen åtgärd görs dock! Detta medför att Sävehof efter match lägger in en protest. Protesten går såklart igenom eftersom ett direkt avgörande misstag har gjorts och det beslutas om omspel.

Då griper hämndlystnaden och äregirigheten över H43 Lunds styrelse!

Istället för att beklaga sig över/förklara att de vuxna (sekretariat och domare) gjort fel och att heja på och stötta sina killar under omspel så börjar man att på en solig lördag eftermiddag istället att lusläsa och crossreferera anmälningsuppgifter och matchprotokoll i syfte att hitta eventuella formaliafel som kan användas som hämnd! Man upptäcker då att två av Sävehofs killar har spelat USM matcher för äldre ( vilket man får och många gör). Styrelsen ser då att de har spelat för S-hof, ett namn som nyttjas som av IK Sävehof får att skilja lagen åt. Man ser då en öppning och kontrollerar då med förbundet hur anmälan har gått till och upptäcker då att IK Sävehofs kansli har anmält S-hof som egna lag( killarna betalar avgift och tillhör IK Sävehof-det finns ingen förening som heter S-hof). Ett dumt kanslimisstag som inte har någon som helst påverkan men som kan nyttjas.

H43 Lunds styrelse lägger då in en motprotest. Detta trots att de vet att killarna har spelat i en högre åldersklass (vilket man får) och för ett namn som alla vet är IK Sävehof men det är viktigare att ge igen och avancera vidare till slutspel än att spela handboll! Protesten går igenom (trots att andra klubbar bevisligen har gjort likadant med annat utslag) och matchen tilldöms H43 Dalby med resultatet 10-0. Ett resultat som dessutom drabbar de andra inblandade klubbarna i en jämn grupp då det i praktiken är mycket svårt att vinna med mer än 10 bollar och därmed skulle kunna ha de råd med en förlust. Dubbel vinst för Styrelsen!!

H43s killar lyckas vinna övriga två matcher och gå till slutspel. De hade kanske gjort det ändå, de har ett bra lag men det fick inte bevisas på planen utan i arkiven…

H43 Lund har många duktiga handbollskillar (-ingen skuld på dom) men istället för att spela om slutspelsplatsen så skickar styrelsen signalen till sin förening och sina killar att det viktigaste är att avancera till slutspel och att ”ge igen”.

Nu hyllas H43 Lund för att man har fått med två lag i slutspel men jag hoppas verkligen inte att detta blir ”praxis” och uppmanar H43 Lunds styrelse ( och handbollsförbundet ) att tänka igen om vad man gjort och vilka signaler detta sänder till föreningen och handbollssverige.

IK Sävehofs killar lärde sig i helgen att vuxna oftast vinner över barn, att hämnd lönar sig och att spela om det, det är inte viktigast; Hämnd och avancemang är viktigare än rättvisa och sportslighet!!

Med vänlig hälsning
Carl Rundström