Laganalys inför Champions League Final 4: Györ

Nycke Groot. Foto: Györ

Störst först. De dubbla regerande mästarna från ungerska Györ står som storfavoriter till helgens finalspel och får därför gå först ut i lagpresentationerna.

Aldrig tidigare har ett lag på damsidan tagit tre raka Champions League-titlar. I år verkar det rekordet bli mer troligt än otroligt. De dubbla mästarna Györ åker till Budapest med en hel arsenal av vinstvapen.

Talar för:
Vanan – Sedan Final 4 blev Final 4 säsongen 2013/14 har Györ varit med fyra av fem gånger i Papp Laszlo Sportarena i Budapest. Tre gånger har de vunnit.

Visst, då vann ungrarna med spanske oraklet Ambros Martin på tränarbänken – som nu står på Rostov-Dons bänk – men stommen finns kvar i Györ där hela tio spelare var med redan vid guldet 2016/17.

Györ kommer även till Final 4 i år som det enda obesegrade laget i år. Vinstvanan är skräckinjagande.

Bredden – Av finallagen har Györ flest utländska stjärnor i laget, trots att ungerska ligan 2017 införde böter för varje utländsk spelare i lagen utöver de fyra tillåtna. I den här truppen finns tolv utländska spelare i varierande stjärnvalör från stark till supernova.

Anledningen till att laget lyckats locka stjärnorna stavas pengar och vinster – där världens näst bäst betalde spelare Nora Mörk (240 000 euro/år) äntligen är tillbaka på plan efter 14 månaders skadefrånvaro.

”Hemmaplan” – Det skadar inte att det ungerska favoritlaget spelar i Ungern, trots att det är i Budapest. Men det tar bara 1 timme och 33 minuter att köra lagligt från Györ till Papp Laszlo Sportarena i huvudstaden. Så räkna med ett massivt publikstöd och en ljudnivå stark nog att sänka motståndarna, som forne boxaren Papp Laszlo själva brukade göra.

Talar emot:
De många insläppta målen – Tillsammans med lagets nya tränare Gabor Danyi har Györ tryckt upp en redan imponerande målproduktion till nya höjder. Laget går in till finalspelet som det mest målgörande av de fyra med 465 mål såhär långt.

Målproduktionen är en konsekvens av ett anfallspel med hårdare tryck på omställningar och fler skott. Men en konsekvens av det aggressiva anfallet är i sin tur de många insläppta målen. För Györ går också in i finalerna med flest insläppta mål – 360 stycken.

Tränaren:
Gabor Danyi – Den 55-årige ungraren har suttit som assisterande tränare bakom Ambros Martin när denne tog Györ till enorma framgångar mellan 2012-2018. Spanjoren lämnade efter sig en guldgrund som Danyi nu står på och har spetsat med en uppumpad målproduktion. Från 280 mål i snitt med Martin som tränare efter huvudrundan till 333 mål i år. Frågan är om det räcker för Danyi mot sin forne chef – som kan komma att agera slutboss i finalen.

Tre nyckelspelare:
Nycke Groot – Den 31-årige nederländska mittmotorn gör sin sista säsong med Györ innan hon lämnar för danska Odense. Men som lagets meste målskytt i turneringen (71 mål) håller Groot på att slå in en ordentlig avskedspresent till klubben genom att föra dem till sin tredje raka, blanka Champions League-pokal.

Anne Mette Hansen – Danska dynamiten på vänsternio har haft en stor säsong i årets Champions League. Utöver att hon är Györs tredje mesta målskytt i årets turnering så blev hon uttagen till All Star-laget med flest röster av alla spelare. Den stora 24-åringen har tagit nästa kliv i sin utveckling.

Målvakterna – Jag vet.. det är fusk att ta ut flera nyckelspelare som en, men, Györs målvaktstrojka tillhör topp-topp-klass-enhet. Om inte 173-landskampade norskan Kari Aalvik Grimsbö spelar bra så kan Györ växla in franska landslagsmålvakten Amandine Leynaud, och efter det ungerska landslagsmålvakten Eva Kiss.

Semifinalmotståndaren:
Kristiansand Vipers, kl 15:15

Rankade:
Etta