Dokument: Ambros Martin vill förstöra det han skapade

Ambros Martin fick bra betalt efter sin sista timeout. Foto: Rostov-Don

26 januari 2018. Det var senaste gången som Györ förlorade en handbollsmatch. Det var 70 handbollsmatcher sen. Men. Då har de heller inte stött på mannen som byggde grunden varifrån de nu står och tittar ut över handbollseuropa. Ambros Martin är tillbaka.

Det spanska tränarundret är känt sedan länge. Och en av de spanska tränare som har tagit sig allra högst över en längre tid är Ambros Martin. Den 51-årige förre detta kantspringaren hann plocka på sig så många pokaler och utmärkelser med ungerska Györ att det borde ha blivit tungt i fickorna och mätt i magen.

Under åren i Györ, 2012 till 2018, blev den spanske tränaren också den första spanske tränaren att vinna Champions League med en icke-spansk klubb. Och det var första gången som Györ vann den största europeiska turneringen – trots fyra semifinaler och två finaler åren innan. Martin vann bucklan med klubben fyra gånger på fem år. Under den tiden passade han även på att vinna utmärkelsen som bästa tränare i turneringen fyra år i rad.

Men istället för att luta sig tillbaka och låta pokalerna fortsätta flyta mot honom så ryckte Ambros Martin upp sig med rötterna och flyttade från Györ till ryska Rostov-Don inför säsongen. Och nu är han tillbaka i Papp Laszlo Sportarena i Budapest där han lyfte sig själv och de gröna jättarna till att bli vad de är idag, europeiska mästare.

– Det var speciellt att komma hit. Det var speciellt att se de gröna fansen, säger Ambros Martin efter Rostovs semifinalvinst över franska Metz.

Ikväll kommer det att bli ännu mer speciellt när spanjoren står öga mot öga med sin förra klubb och sin förre assisterande tränare, Gabor Danyi, som numer sköter tränarsysslan i Györ.

Under Gabor Danyi har Györ ytterligare ökat på lagets redan imponerande målproduktion och de fullständigt krossade Kristiansand Vipers i semifinalen igår. Det var Györs 70:e match i rad utan förlust, av dem är 68 vinster.

– Gabor har gjort det väldigt bra och Györ har gjort en fantastisk säsong. De kan vara det enda laget i Europa som fortfarande är obesegrade i alla tävlingar i år. Det är inte bara på grund av Gabor, det är också på grund av kvaliteten på spelarna som de har, säger Martin och fortsätter.

– Men ikväll kanske är en bra dag för dem att få sin första förlust. För det är inte bra för handbollen om ett lag vinner alla matcher, då försvinner känslorna. Så i finalen ska vi försöka att få känslorna tillbaka till sporten, genom att besegra Goliat.

De gröna Goliatarna i Györ vet vad Ambros Martin är kapabel till, det var ju han som ledde dem uppför toppen. Och framförallt hördes igår att Györs fans vet vad spanjoren är kapabel till. När Metz började få kontakt mot Rostov i andra halvlek startade en visselorkan mot ryskorna så fort de satte igång ett anfall eller när ett domslut blåstes till deras fördel.

– Jag bad inför matchen om support från fansen. Men jag kände i andra halvleken att det vände, skrattar Martin efter semifinalen.

– Jag vet hur rädda fansen är, hur de förstår handboll, hur de erkänner bra spelare och bra lag. Fansen här är de mest speciella som jag någonsin har upplevt.

Det kommer förmodligen att svalla med känslor fram och tillbaka ikväll innan Europas finaste klubbpris kan delas ut. Men Ambros Martin vet att man inte kan gå upp för mycket i sina egna känslor under en, vad det egentligen handlar om, handbollsmatch.

– Nu är det inte tid för sentimentalitet eller romantik. Det är dags för att spela bra i matchen. Vi måste spela bättre än mot Metz och vi ska försöka hitta lösningar.

Du nämnde några svaga punkter hos Györ tidigare, vilka är det?

– Det kan jag inte säga, ler han. Men det finns några små punkter. Vi vet inte om det kommer att fungera men vi kommer att försöka.

Ska Ambros Martin bli mannen som till slut fäller segermonstret han själv hjälpt till att ge liv – eller har hans skapelse redan hunnit bli för stark för att stoppa?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here